Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45,
190

Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния и надявам се един от последните финтове/блъфове на назначените капиталисти.В бг балъците са на свършване !Най-успешните бизнесмени по света изповядват разбирането, че човека работи, не за него, а със него за постигане на общо благоденствие."Кадрите решават всичко" се приема за карикатурно соц клише, но всъщност е самата истина !Сменил съм много работи. Сегашния ми работодател ме нарича "колега".Заплащането е достойно за труда ми. Доволен съм и работя с кеф. Пожелавам го на всеки !
78
3
 
22
 
! Отговори
Пфф преди 7 години
Миналата година гледах учители който на времето са ме учили, да копаят тикви. Защо ли? Заради "високите" държавни заплати ли? Нека първо държавата си оправи бакиите, а частния сектор ще се самонагоди. Иначе става така че мед. сестра със 20 години стаж ще взема по-малко отколкото 18-годишен рецепционист без 1 ден стаж. Що за стимул е това? Нация от рецепционисти и сервитьори ли ще градим?
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно го вярвам! А уж това са сред най- нискоквалифицираните професии, които всеки полуграмотен може да упражнява.
76
1
 
33
 
! Отговори
ееее преди 7 години
Много неблагодарни тези българи ... преди искаха работа, сега пък искат и пари. Какви чужденци, какви 5 лева. То тези, които бягат от войната в Сирия и Афганистан не искат да останата тук, ще дойде некой от по-нормална държава за 250 евро. Много наглост в българския "рробовладелец"
75
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умирате робовладелци
74
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДрОгаре работодатели, заплати мислите ли да плащате? Или пак се надяване някой да ви бачка за без пари?
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като за начало "бизнесмените" да опитат с нормални заплати, примерно стартова заплата от 2000-3000 лева и то за нормално работно време, а не както е сега. После ще стане ясно дали трябва още нещо.
72
1
 
24
 
! Отговори
До 48 преди 7 години
Жената в статията каза чистата истина! Не става въпрос за доказване, което е почти невъзможно в тур бизнеса - там други неща са важни. Условията, които се предлагат са слаби в сравнение с изискванията им. За какво мислиш е идеята да се вкарват чужденци? Млади балъци няма, само хора в предпенсионна възраст нямащи избор
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв вишист си ? Сега университети бол,рушвети също ,специалности също.Вишист-да,но не на всяка цена със специалности без переспектива.Има професии в които кадрите са кът и са добре платени но трябва да се УЧИ ,а тези които по цял ден висят в сайтовете/едни и същи/не желаят а и просто ги мързи.Чакат! Какво чакат? Някой да оцени колко са гениални.Почва се отдолу нагоре,а те искат направо да са на върха.НИКОГА няма да стане по този начин,и колкото по скоро го проумеят ще спечелят
70
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, кой ли ще дойде да им работи за 500-600 лева и 12 часов работен ден, без почивка през месеца? Ако се появи такъв, трябва да го пишат в книгата на Гинес.
69
2
 
23
 
! Отговори
пинко преди 7 години
за съжаление много късно стават тия процеси, няма такива заплати никъде освен в бившите комунистически републики, че и повечето са с по високи даже, всичко рано или късно си идва на мястото и всеки си получава заслуженото и не може да избяга от него...
68
1
 
30
 
! Отговори
1 преди 7 години
сервитьори и камериерки кът, а защо никой не казва, че заплатите са също КЪТ? Търсят студенти от 3ти страни да им работят за без пари...
67
2
 
31
 
! Отговори
аз-ът преди 7 години
Според мене, българския фирмаджия -средностатистиески провинциален бек от много дълбоката провинция Червен Бряг и прочие, бивш колбасар незнайно как замогнал се, не могат да разберат една проста истина. Ако 20 век беше века на Капитала то 21 ви е века на Труда. Заради отворените граници, социалните системи, възможности за предприемачество , емиграцията не бат' Жоро /гледайте Тутурутка/ а професионалиста-служител избира работата си. Това е началото, ужаса за кадри тепърва идва.
66
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе българите са странна порода хора. Гледаш ги едни такива невзрачни смачкани, ама всеки е някакъв гений. Това в чужбина го няма. Тук всеки знае език, може да си трае, но знае, старото поколение поне руски, младото понбе английски, и въобще интелигентна нация. Ама за да се прояви геният трябват условия. А тук условия няма. Затова всеки успява на Запад.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинти реално ли искаш общество от сервитьори и рецепционисти?
64
1
 
19
 
! Отговори
ДрасПрес преди 7 години
Закрийте държавата! :)
63
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези 500-600 лева са реално 170-300 лева, защото труда е двойно и тройно повече от нормалното, което е 168 часа на месец (21 дни по 8 часа). Като пишат 500-600 лева, да напишат и че става дума за 300-400 часа на месец. 1 час извънреден труд трябва да се плаща като за 1,5 часа, 1 час труд по време на почивните дни се плаща като 1,75 часа, а през празниците като 2 часа. За нощните часове не знам.
62
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Украйна, Белорус, Молдова никой не ги е питал разбира се дали искат. Тея си мислят, че и там живеят българи.
61
1
 
24
 
! Отговори
аз-ът преди 7 години
Държавата, бг учителите с калпавите си заплати, правят чудеса и подготвят криво-ляво кадри. Не добри кадри, но сносни. Но дори и в цялата държава да се учи само информационни технологии, инжинерство, математика, медицина и туризъм - с тези заплати /извън София и Пловдив/ КАДРИ ПАК НЯМА ДА ИМА. Тук държавата няма никаква вина.Ако зависи от бизнеса - направо да върнем изходните визи на Терминал 2 ?
60
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАз на тези хленчещи младежи разчитам да вдигнат малко заплатите.Не такива като моето поколение дето бяхме блаженни ако работим по специалността, пък било и за без пари. Стига са ни тъпкали бизнесменовете!Давайте младежи!А че някой ще се вдигне от Молдова до тука за 250 Евро - хахахаха успех министри!

Спонсорирани публикации