Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45, Василия Пейчева
190

10120 гледания   |  Още видео
Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.


190
Още от
Напиши коментар Коментари
96
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв, a минималната работна часова ставка е 2,78 лв.
Заплата от 500-600 лева, означава часова ставка от 2,00-2,50 лева, при това работно време, което имат в този бранш.
Би трябвало в трудовия си договор изрично да запишат какво е заплащането почасово, вкл. за извънреден труд, за нощен труд,за работа в събота и неделя и т.н., както е според Кодекса на труда. Иначе ще продължат да лъжат с "високите" заплати от 500-600 лева и безкраен работен ден
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"" prices also fell in several destinations, with Sunny Beach
down 10%, Mamaris in Turkey down 4%, and Paphos in Cyprus down 0.5%. Mr Brown said: "These resorts are trying to attract tourists and restaurants and hoteliers are prepared to drop their prices.""
.......................
94
21
 
14
 
! Отговори
Работодател преди 3 месеца
Хайде сега отново да помислите, преди за заклеймявате. Пуснал съм обява за сервитьори. Обектът е сезонен. Давам 600 лева чиста заплата + процент от оборота. С процента заплатата достига от 900 до 1400 лева. Един добър сервитьор може да си докара бакшиш над 100 лева на ден. Вие сами си ги смятайте. Осигурявам му чудесна квартира и храна. Тоест парите са му чисти. Плащам и осигуровки. Искам качествени работници, които да не ми съсипят бизнеса, а вие като клиенти да останете доволни. Но уви, няма!
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копай картофите; не искате, кукуруза не не искаме, камериерка ; обиндно е , е и какво искате ?
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те пък ония са прости да работят за 460 лв. и после да не им платите и тях.
Мечти на назначените бизнесмени...
91
2
 
21
 
! Отговори
Бизникус булгарикус преди 3 месеца
Бизнесът никога няма да се освести. Така си мисля. В големите фирми всички отдели са разпокъсани помежду си и чуваемостта между тях е нулева. HR приемат на работа хора, които са тотално негодни, но за тези от HR хората са свестни, защото могат да пишат (!!!), драснали сда едно приемливо CV и за HR това вече е достатъчно. Но за практическа работа тези не стават.Мениджъра си гледа неговите си неща,да лъже хората да работят за без пари.Никой не се интересува от работниците.И те бягат. "Капитализъм"
90
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредния и надявам се един от последните финтове/блъфове на назначените капиталисти.
В бг балъците са на свършване !
Най-успешните бизнесмени по света изповядват разбирането, че човека работи, не за него, а със него за постигане на общо благоденствие.
"Кадрите решават всичко" се приема за карикатурно соц клише, но всъщност е самата истина !
Сменил съм много работи. Сегашния ми работодател ме нарича "колега".Заплащането е достойно за труда ми. Доволен съм и работя с кеф. Пожелавам го на всеки !
89
3
 
22
 
! Отговори
Пфф преди 3 месеца
Миналата година гледах учители който на времето са ме учили, да копаят тикви. Защо ли? Заради "високите" държавни заплати ли? Нека първо държавата си оправи бакиите, а частния сектор ще се самонагоди. Иначе става така че мед. сестра със 20 години стаж ще взема по-малко отколкото 18-годишен рецепционист без 1 ден стаж. Що за стимул е това? Нация от рецепционисти и сервитьори ли ще градим?
88
10
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 3 месеца
До: номер 89

Аз вече писах по този въпрос, но още ще пиша защото явно е много болезнен.
Значи това е като въпроса за яйцето и кокошката.
Работниците се оплакват че заплатите са им малки, а бизнесът отговаря че заплатите са заслужени защото работниците не работят достатъчно.
Ами да, 3000 лева е нормална заплата, но не за тези които обичат да купонясват а да работят между другото за удоволствие.
Трябват не само работливи, но и компетентни професионалисти, ама в Грузия няма да ги намерят!
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напълно го вярвам! А уж това са сред най- нискоквалифицираните професии, които всеки полуграмотен може да упражнява.
86
1
 
33
 
! Отговори
ееее преди 3 месеца
Много неблагодарни тези българи ... преди искаха работа, сега пък искат и пари. Какви чужденци, какви 5 лева. То тези, които бягат от войната в Сирия и Афганистан не искат да останата тук, ще дойде некой от по-нормална държава за 250 евро. Много наглост в българския "рробовладелец"
85
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Умирате робовладелци
84
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДрОгаре работодатели, заплати мислите ли да плащате? Или пак се надяване някой да ви бачка за без пари?
83
6
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 3 месеца
До: номер 78

Не, не ме разбра май. Исках да кажа, в България почти няма нормални сервитьорки и рецепционистки. Докато навсякъде в чужбина където съм бил представителите на сродните на тези професии си изпълняват работата перфектно. До такава степен, че чак да се просълзиш от умиление. Защо и тук да не е така?
А за това което питаш съм категорично против, и вече написах отделно мнение по този въпрос - никой не се оплаква че недостигат лекари например. Кой ще ни лекува по курортите?
82
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като за начало "бизнесмените" да опитат с нормални заплати, примерно стартова заплата от 2000-3000 лева и то за нормално работно време, а не както е сега. После ще стане ясно дали трябва още нещо.
81
1
 
24
 
! Отговори
До 48 преди 3 месеца
Жената в статията каза чистата истина! Не става въпрос за доказване, което е почти невъзможно в тур бизнеса - там други неща са важни. Условията, които се предлагат са слаби в сравнение с изискванията им. За какво мислиш е идеята да се вкарват чужденци? Млади балъци няма, само хора в предпенсионна възраст нямащи избор
80
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв вишист си ? Сега университети бол,рушвети също ,специалности също.Вишист-да,но не на всяка цена със специалности без переспектива.Има професии в които кадрите са кът и са добре платени но трябва да се УЧИ ,а тези които по цял ден висят в сайтовете/едни и същи/не желаят а и просто ги мързи.Чакат! Какво чакат? Някой да оцени колко са гениални.Почва се отдолу нагоре,а те искат направо да са на върха.НИКОГА няма да стане по този начин,и колкото по скоро го проумеят ще спечелят
79
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно, кой ли ще дойде да им работи за 500-600 лева и 12 часов работен ден, без почивка през месеца? Ако се появи такъв, трябва да го пишат в книгата на Гинес.
78
2
 
23
 
! Отговори
пинко преди 3 месеца
за съжаление много късно стават тия процеси, няма такива заплати никъде освен в бившите комунистически републики, че и повечето са с по високи даже, всичко рано или късно си идва на мястото и всеки си получава заслуженото и не може да избяга от него...
77
1
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 3 месеца
До: номер 58

Моят списък със оздравителни и спасителни мерки за българския бизнес съвсем не е изчерпателен, но просто няма място в рамките на няколко изречения да опиша всичко.
Например държавните институции трябва да бъдат "ремонтирани" из основи, така щото не само да не пречат (както е в момента), а да подпомагат и то активно частния бизнес (например туристическия но не само).

И така нататък, и така нататък - да споменавам ли че мутри не трябва да се занимават с бизнес?