Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45,
190

Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичкото е кът. Ша работят братята, ама за тоз пара и той не ще.Лекаро нема, сестра му в болница нема, училище учителка нема. Ама какво има в тоз държава?
58
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МарияАбсолютно! Миналото лято на Халкидики собственичката всеки път като ме срещне /а тя беше постоянно там/ ми казваше едно и също - Как сте, всичко наред ли е, имате ли нужда от нещо ? Веднъж от нама и къде и казах - научи ме да готвя октопод ! Тя го купи, мариновахме го и го врътнахме на грила. Облизахме си пръстите. Това лято пак ще съм там.
57
0
 
33
 
! Отговори
haha преди 7 години
Ще внасяме работници от чужбина*******************************Е как ще стане тая??? мигрантите от Сирия избягаха и не поискаха да стоят дори един ден в татковината. Германски сьд забрани връщането на мигранти в България заради непоносимите условия ... в татковината а сега Таковината щела да внася работници за по 250 евро на месец преди такси.... Абе тия от Украйна, Молдова и Беларус да не са откачени а???
56
0
 
35
 
! Отговори
аз-ът преди 7 години
Писал съм го и пак ще го пиша. Във Варна има 2 /май сега се обединиха/ добри места за производство на кадри в туризма. Ик. Университет спец. Туризъм къде се учат 2 зап. езика, само с едни английски не става, и ИМТ където колеги учеха да сервират, да готвят и дори и устройството на кафемашината. Какво се случва с тези кадри да каже индустрията? Защо бягат навън или започват да работят не по специалността? До кога момиче с 2 зап. езика ще получава 600-700 лева на рецепция /и то ако има късмет/?
55
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен пък заплатите на сервитьорите трябва да са малки! Първо: не може една кифлЪ дето я мързи да смени пепелника когато дойде нов клиент да получава колкото шивачка която цял ден се мъчи в полу-феотдални условия. Второ - заплатите на сервитьорите трябва да са малки за да не се поущрява професията. Като иска висока заплата, да не обикаля дискотеките, а да си сяда на ... и да завърши висше образование, но реална професия, а не "икономика", защото било по-лесно
54
0
 
47
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
да бе ще знам аз 3 езика и ще работя за 700лв ,да не съм луд....свърши се времето когато избора беше ограничен от ........хора има ,ама трябва да се дават повече заплати и да се намалят малко печалбите на собствениците.Направят хотел за 10/15 милиона и после си купят кола за 500 000лв .и искат за 3години да са вече на зелено с тези 10/15милиона....айде работете си вие за 700лв.....
53
1
 
41
 
! Отговори
Обяви за работа?!?!? преди 7 години
"Търся висшисти с два западни езика и 5 г. стаж, на минимална заплата, 6 мес. изпитателен срок, и с възможност за растеж на заплатата след 5-тата година.""Прекрасни възможности за развитие, млад колектив, професионалисти. Заплащане в началото 600 лв. после ще видим.""Нашата фирма е най-голямата в бранша с най-голям оборот. Заплата 640 лв."
52
9
 
0
 
! Отговори
До 55 преди 7 години
А сега за колко го мърдаш? Или вашите те хранят?
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 22 - поне венците на са ми ***, тва дига мизата! езиците ми са със сертификати, а не като на мениджъра ти! изглеждам добре, и не искам да ти разсейвам персонала! прав си - ще пътувам и тоя сезон и няма да се връщам!
50
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има хиляди безработни млади хора разчитащи на своите родители.Нямат пукнат лев ,но нямало да работят за 700-1000лева.Е какво е това ?Лигаво ,разглезено поколение което няма представа за реалноста.Мрънкащи и хленчещи ,мързе.ливи ,,строители на съвременна България" Никъде няма да успеете с тази нагласа.Всичко е до време,мързеливците от предишното поколение сега плачат заради социалната 160 левова пенсия. И толкова не заслужават,бих я дал на най старите работили но не получили пенсионери
49
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Визите трябва да се издават трудно. Разрешителните трябва да са забранени. Малко да се освестят нашите бизнесмени. 500лв ???? Какво е това социална помощ ли и то за сезонна работа, а не за постоянна. Вицове ми говорят. Те и от 3ти страни няма да дойдат за без пари хората тук.
48
2
 
17
 
! Отговори
Беден е преди 7 години
Значи ако някой си мисли че нямаме кандидати за работа значи е глупав . Ако някой иска да ни направи на *** казвайки само половината истина - не успява да ни направи на *** - значи е по - глупав от нас ! Ще внасяме работници от чужбина защото с мизерното заплащане тук само те ще дойдат да работят а онези които създават тази ситуация искат да достроят Вавилонската кула - т.е да смесят народите отново...
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 500 лева няма да си мрьдна прьста
46
1
 
26
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Проличава си на колко *** и алчни парчета комунистите подариха държавата, след така наречения преход, който в България никога не се състоя. Научени са от комунизма, че някой друг ще върши ангарията, а всичката печалба ще е за тях. Само че това вече приключи. Във всички сектори и навсякъде. Млади хора, които да имат желание за работа в България почти не останаха. Повечето са пръснати по големите градове по чужди компании за макар и не високи поне сносни заплати, като за нашия стандарт.
45
6
 
15
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
Бьлгарина трябва да се научи да работи качественно и отговорно за без пари .
44
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реалността е, че нашите дебеловрати бизнесмени-демократи, плащат на час, по-малко от минималната часова ставка, а за месец заплатите едва прескачат минималната, за сметка на много отработени часове през месеца, вкл. нощни смени и работа през почивните дни. Доста наивно е да се гледа само сумата за месеца, без да се отчита какъв труд се заплаща с тази сума. То и затова нямат кадри. Не става с 500-600 лева заплата и двойно повече работа като часове през месеца, да хванеш някой балама да ти работи.
43
0
 
16
 
! Отговори
истини преди 7 години
*** да се чете като традиционни български меки обувки, изработени от кожа (има и вариант от гума) използвани предимно от селското население в ежедневието и при работа на полето. Важен елемент от народната носия.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сезони по цяла Европа / даже и в САЩ/, дълги и доходни! като си млад, имаш желание за работа, усмивката и елементарни познания по английски, заминавай - не се бави, днес и полетите са тънкана!
41
0
 
40
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Разликата с другите страни в този бранш е голяма. В Гърция например ако човек има семеен бизнес с малко хотелче, от рода на 15-20 стаи, то собственика и семейството му работят и го движат, защото с такъв обем реално трябва да продадеш и труда си и това ти е бизнеса. У нас с подобно хотелче собственика иска просто да прибира печалбата, слага мениджър, готвачи, сервитьори и т.н. персонал и иска накрая да му остане и печалбата наготово. Ами няма как да стане.
40
35
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от вас освен на ,,клавиатура" друго работил ли е? Какви 2000 бе на такива и 500 са им много. За да успееш трябва да се бориш ,не може от ученическия чин направо да скочиш на най горно ниво.На никой не му пука за вашето самочувствие,постигнете нещо и след това имайте високо мнение за себе си.Ако ли не разочарованието ви ще е огромно,а провала сигурен.Никъде по света няма да започнете с 2000 евро.Както ми каза един в Торонто,,работа има,пари няма-продаваше хот-дог от количка.Успял ,от Плевен

Спонсорирани публикации