Трайков: В предложенията на Газпром няма отваряне на договора

Според него има юридически капани, които страната ни трябва да разбере
Обновена: 24 апр 2017 18:29 | 24 апр 2017 18:25, Екип на Bloomberg
26
Трайков: В предложенията на Газпром няма отваряне на договора
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В предложенията на "Газпром" не се предвижда отваряне на договора между България и руския гигант за доставка на природен газ. Това коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.

Още по темата
По думите му има някои юридически капани, които трябва да бъдат адресирани правилно от българската страна относно предложенията на "Газпром", в които не се предвижда отваряне на договора.

Ако бъдат приети предложенията на компанията за ангажименти в десетседмичен срок, след сключване на сделката "Газпром" едностранно ще нанесе корекции в съответните клаузи и ще направи уведомление, но няма да отвори договора за предоговаряне, обясни той.

"Служебният министър на енергетиката ще инициира дебат в Народното събрание още в сряда, в който ще бъдат представени детайли от правителствената позиция и позицията на държавните компании относно евентуалната злоупотреба на Газпром с господстващо положение на осем централноизточни европейски пазари, между които е и България", сподели още Трайков по повод проведен брифинг в Министерски съвет.

Европейската комисия констатира, че България е платила значителни средства (става въпрос за суми за стотици милиони или над милиард) за анализирания от нея период от 2011 насам. "Процедурата върви в посока неналагане на глоба на Газпром от страна на ЕК, което би отворило автоматично вратата към искането на всички засегнати за компенсация на надплатените суми, а към друг член, който изисква ангажименти от страната нарушител, че в бъдеще ще бъде коригирано непазарното поведение. В този случай автоматично не се дължат компенсации", подчерта Трайков.

Задължително е да се отговори в срок, поставен от Европейската комисия (ЕК) при преговорите ѝ с „Газпром“, и това съвпада с мандата на служебното правителство, коментира още той. "Остават обаче редица конкретни детайли за допълнително уточняване и това вероятно ще наложи продължаваща комуникация, която ще премине отвъд датата 4 май", коментира още бившият икономически министър.

Позицията по воденото от ЕК дело за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа на държавните енергийни дружества, правителството, регулатора и друга частни компании и независими експерти ще бъде взета предвид при изготвянето на крайното становище за евентуална сделка с Газпром, отбеляза Трайков.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria :

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Трайчо ТрайковГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Щом са надвзели 1 милиард, да го връщат с лихвите за 5 години ( една им опрощаваме, от нас да мине) и пито-платено. С 1 милиард си купуваме от Гърция икономически излаз през Александруполис, праим един терминал за ЕлЕнДжи и готово. Даже може да останат педесетина милиона за един обратен Бургас-Александруполис за нефт.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО ИЗОБЩО НАТРАПВАТЕ НА ОБЩЕСТВОТО ЕДИН ТОТАЛНО РАЗЛОЖЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП С ЕДНА КАРУЦА ХОРА ЗАД НЕГО?????? КОГО ВЪЛНУВА МНЕНИЕТО МУ???? БРОЯТ НА КОМЕНТАРИТЕ ПО ТАЗИ "СТАТИЯ" ДОКАЗВА БЛЯСКАВО КАКЪВ Е ИНТЕРЕСЪТ КЪМ АМЕБАТА ОТ СНИМКАТА.
22
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Краси Той виновника се знае, за наказание е пратен евродепутат и за да е нещастието му пълно му е купена къщичка в Швейцария.
21
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен А ГАЗПРОМ ли е виновен, че заради продажни политици нямаме газови връзки поне с Гърция, за да можем евентуално да купуваме газ, ако случайно, както стана вече Газпром ни врътне кранчето. А някой от вас знае ли например, че България не може без разрешение от Газпром да ползва тръбата, с която транзитираме газ до Гърция, дори и когато не е заета от руски газ?
20
3
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Ето това е ***. Той, *** , много добре знае , ме точно заради тях и бг ***, нямаме връзки със съседните държави, имаме неизгодни договори и дори и в момента е още по неизгодно да получаваме втечнен газ. но това е точно поради забавянето с десетилетия на този въпрос...........и сега, иронично пита, защо не го направите.....мамка ти бок, ---лук
19
6
 
7
 
! Отговори
мръсни "патриот преди 6 години
Целта на всики "патриоти" е да: плащаме на Русия, да не се възползваме дори и от това което ЕС може да направи за нас, да лижем дъто на *** и да се кичет с титлата Патриот и Националист. Ботев--Патриот е душа дава , но не своята душа , а душата на народа...Дано Господ *** прибере по - бързо...много по - бързо......още по - бързо....
18
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Аз не знам защо не прекратят договора с газпром щом не ние изгоден защо трябва да взимаме от тях,нали си направихме хъбове и можем да си взимаме и от друго място на половин цена от тази на руснаците.
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром ли иска да ни продава газ, или ние (ЕС) искаме да купуваме от тях?Защото ние ако не искаме да купуваме от тях, тогава да купуваме шистов в кутийки от кола от ФАЩ!
16
12
 
9
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Трайков за предателство наказанието е.... Не защитаваи чужди интереси гад такава!
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром - дългата ръка на Кремъл !Всички договори са с удушващи хватки под диктата на КГБ ... те затова са винаги секретни за да пребъде във вековете "вечната дружба", а и раята да плаща !
14
2
 
8
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
В атака, хибриди, с всички сили в атака!Това е най-важната битка от цялата ни хибридна война! Това е Сталинград!Искам пълна мобилизация, всички на амбразурата!Коментирайте бе, коментирайте и мразете безспир! Сега се решава войната!
13
5
 
17
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
ти си смех, понеже си руска ***, пишеш само глупости.
12
1
 
11
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България Да пратим измамниците където им е мястото! 04.05.2017г.ТИ РЕШАВАШ!
11
15
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Трайчо, времето на ястребите отмина. Народът показа среден пръст на Борисов, точно заради такива "ястреби" като теб, ненчев и чехъла.
10
13
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Гледам го тоя Убавец на снимката и се сещам за един "Цанков камък", за един хидроинженер и за един министър по това време който някак си съвсем случайно е бил същото това загрижено сега лице дали има някой който да му вЕрва, че го е еня за нещо си.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,мошеници!Нали вече се "диверсифицирахте",направихте десетки гЪзови връзки,*** потече откъде ли не,разви се страхотна конКУРенция ,защо не "теглите майна " на Газпром и готово?!!Защо бе,бандюги?!Да ви кажа ли,защо!Защото разполагате със стадо уФФъсе,с които си правите,каквото си искате,за сметка,разбира се на Уффчия мат'рял!!Така мат'ряла ще си сърба попарата,която му надробихте,ПО НЕГОВОТО МЪЛЧАЛИВО ИСКАНЕ!!!У-у,мат'ряле!После друг ти е виновен за малоумието ви!
8
12
 
12
 
! Отговори
скънка преди 6 години
Tрайчо, разкажи на хората какво стана с Булгартабак.Викни и *** Нинова - вие заедно изпънахте схемата.Интересно ми е не им ли е поне малко неудобно на тези слабисти да мислят, че хората са толкова глупави и да са толкова арогантни, че да се не слизат от ефира, говорейки фафълс
7
0
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Че всичко е вмирисано е ясно сигурно и на децата. Лошото е когато се жонглира избирателно с факти които устройват този или онзи и точно в това е проблема. Всички по веригата без разлика на партийна принадлежност са се облажили, но всеки сочи другия иначе няма как да се обясни, че такива "яростни" противници някак си години наред замитат случая под килима.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Трайчо, го изритахме от парламента, щото... нали. щото не бил образован човека.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще въртят, ще сучат накрая Борисов пак ще е невинен, а всички останали виновнои. Тоя човек си се е родил ангел и такъе ще пу.кне.

Спонсорирани публикации