Хванаха търговски трик с препоръчана и реална цена

Клиенти на верига се подлъгвали по цена за 100 гр. с едър шрифт
29
Хванаха търговски трик с препоръчана и реална цена
Снимка: архив, Ройтерс

Голяма търговска верига е прилагала нелоялни практики при обявяването на цените на хранителни продукти, които е предлагала за продажба в своите обекти. Това се посочва в решения на Върховния административен съд, които потвърждават заповеди на Комисията за защита на потребителите за наличието и забраната на въпросните практики. 

В единия от случаите се касае за разминаване между посочената върху опаковката препоръчителна цена на производителя и продажната цена в магазина, при което не е ясно коя от двете се прилага.
 
Когато клиентът види върху опаковката на продукта поставените от производителя цени съответно за единица мярка и за количеството в разфасовката, той би решил, че това е цената на стоката. Продажната цена в търговските обекти на веригата обаче в общия случай е по-висока от препоръчителната с от 4 ст до 1,20 лв., показват проверки на КЗП.
 
Например, препоръчителната цена за "сурово-пушена шунка" е 7,79 лв., а продажната в магазина е 8,99 лв. Цената на производителя на "прошуто крудо" е 8,99 лв., а в търговския обект може да бъде закупена за 9,29 лв.
 
Освен това, търговската верига е посочила на етикета само цената за единица мярка, но не и за количеството на продукта в опаковката. По такъв начин, дори потребителят да забележи, че има две различни цени – препоръчителна и продажна, ще му се наложи да извърши изчисления, както за да ги сравни, така и за да разбере колко ще заплати за съответната разфасовка.
 
Втората нелоялна практика се изразява в това, че търговецът е посочвал върху етикетите в магазините и в рекламните си брошури цените на стоките за количество от 100 грама със значително по-голям шрифт от този, с който е изписвал цената за единица мярка. По такъв начин клиентите остават с впечатлението, че цената за 100 гр. продукт е реалната цена за предлаганата стока.
 
В хода на проучването на случая експертите на КЗП са установили и това, че потребителят се отказва от покупка след като разбере истинската цена на продукта. Този факт обосновава извода, че без използването на заблуждаващата търговска практика той не би бил привлечен от предложението за покупка. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
malko li sa 10%????? ostapka az pak xarersvam stokite s cena ot proizvoditelq,tq sa si nai varvqsh6ti,osobenno ako gi pysne6 5 st, pod taq cena
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БургазлияДреме ми колко ще спечелиш. Като не ти харесва - не зареждай "Шуменско". Аз като искам да пия Шуменско по 0.70, няма да вляза в твоя магазин. Да видим кой ще надделее - ти с твоя магазин или "Шуменско".
20
8
 
7
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 години
Първа стъпка и тя е задължителна:да се забрани на производителя да слага препоръчителна цена.За тези които не са наясно ще дам пример.Бира шуменско се рекламира че струва 0.70 лв,а на едро е 0.636 лв.Хайде смятайте сега колко ще спечеля аз като малък магазин.
19
6
 
9
 
! Отговори
Годзилчо преди 6 години
*** Кауфланд продава *** на балъци . Спасението е в малките магазинчета и кварталната месарница. Изядохме кучетата на Европа ,а нас ни глобяват че нямаме приюти.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде бе , никой не ви кара насила да купувате , пише си препоръчителна цена , много ясно че продажната цена ще бъде различна , има си калкулации които оформят цената в различните магазини ...
17
3
 
7
 
! Отговори
Аман преди 6 години
На снимката е Билла, там най-трудно проверяваш касовата бележка. Вадят от цената на всеки продукт промоцията, без да пишат получената нова стойност и трябва да пишеш с молив, или да си носиш калкулатор, за да провериш за намаленията на деня и промоциите на седмицата, отделно намалението с Билакарт. Рядко е точна сметката, но лесно ми връщат надвзетото :)
16
1
 
6
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Чудите се за коя верига магазини става въпрос? ! Ами всичките са такива. Те затова не са я написали, статията ще стане много голяма :D
15
0
 
3
 
! Отговори
знам ли преди 6 години
Жалко е че всички са така , да не говорим че не винаги съвпадат цени и продукти и трябва да четеш етикета и да видиш че са разместени . Аз затова отивам и купувам 3-4 продукта ,за да мога да ги прегледам
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро имах подобна покупка на риба тон в Метро - цената била 4 лева за опаковка, ама те били две. Нищо, че са в обща хартия и не можеш да вземеш само една...Общо взето от там купувам само неща, които не могат да се намерят в нормален магазин. Иначе нито са по-евтини, нито по качествени.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като правят трикове да си плащат за тях. Една солена глоба и ето ти пари за държавата. Макар че са платени от нас. Поне тия дива.ци ще се научат да внимават
12
0
 
9
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Този трик за жалост е по-стар от света. Като отиваш в магазин трябва да влизаш с идеята, че ще се опитат да те прекарат и да внимаваш. Това е действителността. Честните търговци просто фалират..
11
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А в нашия град имаме верига магазини"Пацони",където също грешат ,като закръглят грамажа.Например:наскоро купих картофи около 670г. по 80ст и ми ги изчислиха за 0.56ст.т.е.:закръглиха ги на 700г.и други нередности,за които не ми се говори.
10
0
 
21
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Какъв е смисъл от статията като няма посочен магазин?На някои магазини имам доверие, но сега ще трябва във всички да се оглеждам да се оглеждам защото тук няма име. Никакви ползи не ми донесе тази статия, но направи точно обратното! :). Да кажем само че потвърдиха нещо което знам - някои търговци лъжат.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в МЕТРО е така. Купувам два броя суфлета на указаната цена, но се оказва на касата, че цената е за един брой. Има обаче един проблем-опаковката е такава, че суфлетата вървят винаги по две и не могат да бъдат разделени, защото ще я повредите. Както и от запечатана кутия бонбони не можете да си купите един бонбон и съответно цената не може да е на бонбон! А за подменените срокове на годност не ми се говори!
8
5
 
24
 
! Отговори
Мизерници преди 6 години
Случвало ми се е да пазаря от Кауфланд за банкет на фирма...два часа пазарене...смятане да излязат накрая сметките....и на касата се оказа друго...нищо общо !!! След скандал оправиха нещата...Предпочитам от квартални малки магазинчета вече...поне държат на малкото си останали клиенти!!!
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес получих смс че не мога си ползвам телефона в роуминг на настоящия си план за да мога трябва да мина на по неизгоден само с 20 мин в роуминг а имам 2000 мин настоящи е това ще е новия безплатен роуминг
6
5
 
4
 
! Отговори
Бургас преди 6 години
До АнонименНа село е така
5
0
 
37
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ако има съмнения и недоказани нарушения съм съгласен да нр се казва иметоНо при доказани нарушения защо трябва да се крие иметоКак ще знаем от кого да се пазим
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно същото е в Фантастико Надежда 2. То практиката ж България е една и съща.
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а в магазин европа в люлин 9 цената на касата винаги е по-висока от цената на рафта.

Спонсорирани публикации