За "Газпром" – или глоба, или дружба

ЕК чете мненията на източноевропейците, няма решение
Обновена: 17 май 2017 22:01 | 17 май 2017 21:52,
16
За "Газпром" – или глоба, или дружба
Снимка: архив, Reuters

Няма начин хем да глобим "Газпром" за надплатени през миналото цени, хем да се споразумеем за бъдещите отношения. Това заяви еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер по повод разследването, което Брюксел води срещу руския газов монополист за доминиращо положение в България и още 7 държави от Централна и Източна Европа.

"Изключено е да глобим "Газпром" и в същото време да подпишем споразумение за бъдещи отношения. Процедурата за нарушаване на конкурентния пазар не допуска това", обясни комисарката.

Няколко от засегнатите държави, включително Полша и прибалтийските републики, искат руският доставчик да им върне парите, надвзети заради по-неизгодните договори за внос в Източна Европа.

Още по темата

България е сред държавите, които не желаят финансова компенсация и са доволни от договорените от Европейската комисия условия за бъдещи отношения.

До момента Европейската комисия не се е запознала още с всички мнения, изпратени от 8-те държави по предложените от "Газпром" отстъпки за бившите соцстрани.

Вестагер обеща обаче решението на Брюксел да бъде взето "в разумен срок".

Комисарката даде да се разбере, че според нея по-полезно за развитието на газовия пазар в Европа би било да се сключи сделка с руския гигант, вместо отношенията да се влошават, като му се наложи финансова санкция. Освен това глобата ще означава и край на предложението за отстъпки, направено от "Газпром", посочи източник от Комисията.

Брюксел започна разследване срещу "Газпром" за неконкурентно поведение на пазара в Централна и Източна Европа през 2012 г. За да избегне глоба, руският доставчик се съгласи в края на 2016 г. да промени договорите си с България, Чехия, Словакия, трите прибалтийски републики, Полша и Унгария. Еврокомисията поиска през март от засегнатите страни да коментират офертата на "Газпром", преди да реши дали да я приеме и подпише споразумение с компанията, или да я накаже за нарушаване на правилата на конкуренция на общия пазар.

За България в предложението се предвижда включване на клауза, която ще позволи преговори за договаряне на нова цена при значителни различия с цените за Западна Европа. Предлага се и премахване на ограниченията за препродаване на трети държави на доставяните от Русия газови количества. Ще отпаднат и разпоредбите за мониторинга и измерването на газ, които са изолирали българския пазар от газовите пазари на съседните държави от ЕС.

"Булгаргаз" – българският държавен оператор, ще получи контрол върху трансграничните потоци на газ. "Газпром" пък ще улесни сключването на споразумение за пренос между България и Гърция.

"Газпром" ще оттегли и претенциите си да получи компенсации от българските си партньори за провала на строителството на "Южен поток" в размер на 70 млн. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАКА УКРАЙНА ЩЕ КУПУВА РУСКИ ГАЗ ОТ ГЕРМАНИЯ, А НИЕ - ОТ ТУРЦИЯ.
11
4
 
6
 
! Отговори
Луд преди 6 години
Един от непосилните за решаване проблеми на милата ни татковина, е че тук има много повече защитници на интересите на Русия, отколкото на българските
10
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Спокойно ! Сега бате ви Бойко като набара нефта и газа в Черно море, руснаците не са ни нужни вече. Нали затова плащаме на западната компания всеки божи ден стотици хиляди долари да копа в морето ?!...Ние навремето още в 4-ти клас учехме по география, че има находища в Черно море, но са толкова дълбоко, че добивът е нерентабилен.Бате Бойко обаче е пропуснал тези часове ...Кво толкова ?! Добре е да пълним гушите на Господарите, а собствен газ и нефт няма да добиваме, това е ясно.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саше, и защо да я чете тая статия човека? Данеби да казва нещо тая статия? Русия има газ. Тя се плаща. Някои искат газ за без пари. Други знаят, че ако навредят на газпром, ще им вдигнат цената, щото друг стабилен доставчик няма. Некои искат да изнудят Русия, но разумните ги използват и свалят цената за себе си, вдигайки я за тях. Ние искаме, но не ни дават. Надяваме се, но надали. Това е статията и положението е такова от 15 години. Кво да и четеш?
8
5
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
До extremist . Първо прочети статията, след това я прочети втори път БАВНО , и АКО МОЖЕШ ПОМИСЛИ, другото е ала- бала за простите хора.
7
4
 
10
 
! Отговори
extremist преди 6 години
което Брюксел води срещу руския газов монополист за доминиращо положение в България и още 7 държави от Централна и Източна Европа. - АМИ ДА ПРЕМЕСТЯТ НАХОДИЩАТА НА НЕФТ И ПРИРОДЕН ГАЗ РУСНАЦИТЕ ,А ....ИЛИ ТЕЗИ ТОЛКОВА "ЗАСЕГНАТИ" ДЪРЖАВИ ДА СИ КУПУВАТ ГАЗ ОТ ДРУГИ ДОСТАВЧИЦИ (САМО ЧЕ КАТО МУ ТЕГЛИМ ЧЕРТАТА , "СКЪПАТА" РУСКА ГАЗ ХИЧ НЕ Е ТОЛКОВА СКЪПА)...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като се има впредвид, че 80% от бюджетниет постъпления идват от руските суровинни и енергийни ресурси, аз съм за орязването на всичкия руски бизнес в България. И без това сме не по - умни от украинците. Можем само да стане за смях по - добре от тях. С 20% от сегашния си бюджет, България ще процъфти. Аз затова избягах в Евроатлантическа държава от първи ред ;)Щото България е от последен ред като Украйна и нищо няма да я спаси ;)Да му мислят българските укропитеци ;)
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Сумата е малка около 70 милиона да ги предяви и гощевци и др. да ги връщат!
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е от страните,които не желаят компесации за надвзети суми,защото Газпром веднага ще предяви насрещни претенции да се върнат дадените комисионни на "българските" управляващи,подписали неизгодните договори
3
9
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Ама и разбирачи в тоя форум. Като ни е скъпо, защо отказахме Южен поток? Аз ще ви кажа защото тези, които ви управляват са платени васали.Балтийските държави Литва и Латвия и без пари да им дадеш пак ще реват като ***.Смях в залата....
2
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1А Газпром има само една възможност. Да врътне крана и да остави европейците да изпукат от студ.и малко след това Газпром ще умре от глад. А след него и *** ще изпукат от мъка :)
1
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Газпром има само една възможност. Да врътне крана и да остави европейците да изпукат от студ. И без това Силата на Сибир, вече е на финала до границата с Китай. И строи Турски поток.