За позитивните промени в българската енергетика

Изпълнителният директор на ЧЕЗ Карел Крал пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 5 юни 2017 00:01 | 4 юни 2017 22:54, Анисия Иванова
10
За позитивните промени в българската енергетика
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Определено за България изминалата година донесе много промени в енергийния сектор. След многогодишни усилия българската енергийна борса започна работа не само за краткосрочни, но и за дългосрочни договори. Това е едно от основните изисквания за либерализиране на пазара и отварянето му за всички.

Това каза в интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Яна Строй председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България Карел Крал. Разговорът бе излъчен в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев.

„Една от най-важните стъпки са промените в регулаторната рамка, които видяхме. Става въпрос за частичното премахване на субсидии между различните потребителски групи – домакинствата и бизнесите. Въпреки че те не са елиминирани напълно, тези първи стъпки са много важни и се надяваме, че те ще продължат“, изрази надежда изпълнителният директор на ЧЕЗ.

„И последно, но не и по важност, е въвеждането на стандартни закони, които дават възможност на дребните потребители да сменят доставчика си, при които не е икономично да поставят скъпи електромери, които отчитат потреблението постоянно. Това дава възможност на по-малки хотели, магазини и дори отделни домакинства да изберат своя доставчик свободно и сами да решат чие име да стои в дъното на фактурите си“, добави Крал.

„Като цяло смятам, че изпълнихме плановете си и успяхме да завършим няколко много важни проекта. Ако говорим за отделни компании, финализирахме подмяната на част от 110-киловатовия кабел в София, който е част от стратегическата инфраструктура. Успяхме да изпълним инвестиционния си план и до голяма степен да се справим с дългогодишния проблем с изкупуването на активи, който също вече почти е решен“, каза още той.

„Мисля, че успешно преминахме през предизвикателствата на отворения пазар и нашето дружество се справя много добре с промяната на доставчиците. Можем да задържим потребителите си при нас и те да не бъдат привличани от конкурентите ни. Като цяло мисля, че годината не беше лоша за нас“, отчете събеседникът на Яна Строй.

Целия разговор за динамиките и проблемите в българския енергиен сектор вижте тук:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ до есента ще напусне БГ. Това вече е 100% сигурно. Много ще ми е интересно да прочета коментарите ви около Нова година, когато ще получите първите си сметки от новото чисто белградски дружество Цветелина&Биби Топ Енерджи.
5
0
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Опитваш се да звучи интелигентно, но имам съмнения по въпроса. Би ли обяснил какво точно о означава написване на сметки, след като електронът ти се отчита редовно всеки месец, за което получаваш фактура и по всяко време можеш да сравниш числата от нея с тези на електромагнитни си. Или о ти си от тези, дето не знаят къде им е електромера.
4
1
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
И като го национализират родните трибуквени мафиоти ще стане по-добре, така ли мислите?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне до този момент единствените "позитивни" промени се изразяват в непрекъснато увеличение на цената на тока!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога редовни клиенти и на женската,и на мъжката гинекологии ще се занимават с енергетиката на БГ? Докога хора,които на лампата казват "крушка" и не знаят ел.ток от плюса към минуса или от минуса към плюса върви ще ни досаждат с простотиите си?А колкото до Електроразпределителните предприятия-най-напред да спрат да манипулират данните на монтираните от тях електронни електромери и да надписват сметките на клиентите си!
1
3
 
4
 
! Отговори
Легия ЛЕВСКИ преди 6 години
Позитивни проблеми за българската енергетика ще има когато България стане напълно независима от Русия (като затворим и последния си ядрен реактор и закрием последната си будка на руския пазар), но в обратната пропорция зависима от Турция, Румъния и останалата европейска електропреносна и всякакво преносна мрежа... Позитивните промени ще са например, че като изтече ресурсът на АЕЦ "Козлодуй" и като спряхме проектът "Белене", ще я караме само на свещи, тоест по-малко сметки за ток :)

Спонсорирани публикации