Ограничаването на кешовите разплащания срещна отпор в НС

Промените в ДОПК бяха приети от бюджетната комисия
Обновена: 15 юни 2017 20:13 | 15 юни 2017 20:05, Екип на Investor.bg
26
Ограничаването на кешовите разплащания срещна отпор в НС

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси се обявиха против радикалното редуциране на плащанията в брой, което предлагат от Министерство на финансите. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията.

Въпреки че законопроектът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бе приет на първо четене от народните представители, това стана под условие, че преди повторното разглеждане на промените в норматива, ще има промени в предложенията и той няма да остане в този си вид.

Припомняме, че от МФ предлагат нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой да бъде намален от 10 хил. лв. на хиляда лева в следващите две години. Според предложението още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път.

От 1 януари догодина прагът пада на 3 хил. лв., а от 2019 г. се предвижда всички плащания над 1000 лв. да се извършват чрез банка.

Депутатите от бюджетната комисия не одобриха идеята.

Според Георги Търновалийкси от БСП, който е и заместник-председател на комисията, подобна практика няма в нито една европейска страна. Той обвини финансовото министерство, че умишлено предлагат толкова нисък праг, за да могат търговските банки да събират повече от такси за превод и обслужване.

От ДПС обявиха, че подкрепят по принцип промените в ДОПК, тъй като голяма част от тях са заради хармонизация с европейското право, но категорично отхвърлят идеята за ограничаване на кешовите разплащания.

"С праг от 3 хил. лв. и дори от 1000 лв., умишлено се слагат тежки препятствия пред българския бизнес. Усилията ви за редуциране на сивата икономика са похвални, но тук вече минахте всякакви граници. Призовавам това предложение да бъде оттеглено, защото е напълно излишно да натоварваме и затрудняваме предприемачите с оправданието, че така ще засилим фискалния контрол“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той даде за пример Италия, където прагът от миналата година от 1000 евро, вече е 3000 евро.

Председателят на бюджетната комисия Медна Стоянова пък поиска от Министерство на финансите да предоставят детайлна оценка на въздействието, както и таблица с информация за праговете за кешови разплащания във всички страни от Европейския съюз (ЕС). Тя обаче призова все пак законопроектът да бъде приет в този му вид на първо четене, тъй като страната ни вече е закъсняла със синхронизацията с ЕС. Стоянова обеща, че детайлите около праговете за сумите, които ще могат да се плащат в брой ще бъдат изчистени между двете четения.

Представители на бизнеса също се обявиха против промените, предлагани от МФ. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и КРИБ са категорични, че мярката няма да намали сивата икономика, но ще създаде трудности пред фирмите. 

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При наблюдаваната от всички ни тенденция за поскъпване на стоките след 2-3 години няма да можем да си купим и яке от Илиенци кеш!Китайско!
2
8
 
22
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Страх ги е. Защото всичките са замесени в разни схеми и ще лъснат. И да не дават Италия за пример щото там мафията управлява. Като го написах това и осъзнах, че Италия всъщност е верния пример за нас. ***.
1
40
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е да се ограничават кешовите плащания. Супер са неудобни за клиентите и крадците лесно могат да откраднат парите в касата.

Спонсорирани публикации