Дебатът за киселото мляко мина като футболен мач

В спор влязоха експерти, политици и националисти
16 юни 2017 20:51, Надежда Бочева
12
Дебатът за киселото мляко мина като футболен мач
Снимка: Investor.bg

Шумно и емоционално премина общественото обсъждане за промяна в БДС за киселото мляко, организиран от Българския институт по стандартизация. В дебата се намесиха политици и националисти, а експертите не бяха на мнение дали стандартът трябва да бъде променян, или не.

Пред сградата на Института се събраха двадесетина граждани от неправителствената организация Национално движение „Хан Кубрат“, част от които мотористи. Те носеха българското знаме и плакати с надписи „Предатели“, „Продажници“ и „Долу ръцете от киселото ни мляко“.

Още по темата
„Решение дали да се променя стандартът, или не, няма да се вземе днес и тук, защото това се прави в техническите комитети по стандартизация. Това ще стане на един следващ етап на базата на всички получени мнения и днешното обществено обсъждане“, разясни в началото директорът на Института Ирен Дабижева.

Предложението за промяна на БДС и по-точно на опаковката на киселото мляко, е направено от „Обединена млечна компания“ – Пловдив (ОМК), „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД и „Полидей – 2“ ООД. Имаше и второ предложение на агроминистерството за друго съотношение на млечнокиселите бактерии, което бе оттеглено.

Диана Радева като представител на ОМК разясни защо производителите искат промяна при опаковките. Тя припомни, че киселото мляко по БДС може да се продава в полистиренови кофички до 1 кг и още две групи опаковки – стъкло и керамика. Трите предприятия предлагат млякото по БДС да се продава в полимерни опаковки, разрешени за контакт с храни по европейското законодателство.

В БДС за българското кисело мляко е разрешено като суровина да влиза европейско мляко, а не само българско, разясни още представителката на бизнеса. Това беше посрещнато емоционално от НПО-то с шумни реплики „Не е вярно“, „Защо пише „Българско кисело мляко“, „Това трябва да го реши съдът“. Наложи се експертът да чете на присъстващите цитати от стандарта, докато те изразяваха шумно несъгласието си, но това не ги убеди.

Бившият депутат Димитър Байрактаров сам взе думата и заяви, че съгласно Закона за географските означения киселото мляко се произвежда в България и не сме зависими от европейски директиви.

Той показа две кофички мляко БДС на една и съща компания, като каза, че едната е от полистирол (полистирен) по стандарт, а другата от полипропилен, затова е нарушение върху нея да пише „БДС“. Политикът обвини производителите, че ще унищожат киселото мляко и вече ще се произвежда йогурт от „ГМО продукти и сухи млека“. Несъгласни с него подвикваха от местата си „Много сте зле“.

Владислав Михайлов от Националната асоциация на млекопреработвателите заяви, че една опаковка сама по себе си не е достатъчно сериозен въпрос, така че да се отваря един стандарт за корекция. Той припомни, че стандартът не е задължителен и препоръча който иска друга опаковка, да си направи документация и да работи.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: кисело млякохрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пет века турската окупация не е наложила йогурт, ама ЕС со кротце го прави. Важно е какво има в него. Защото йогуртът в ЕС няма живи организми, а си е крем със сладко или плодове
5
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Защо всички "специалисти" искат нещо да променят? Защото не могат да произведат нищо свястно и трябва да сменят опаковката, та дано някой се излъже да купи.
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всеки човек има туберкулозни ваксини?ЩОТО МЛЯКОТО ОТ КРАВИТЕ Е ОТ БОЛНИ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА КРАВИ. Затова и 21 век обществото приема субфебрилната температура за нещо нормално. След няколко века ще Ви станат ясни много неща.Мед, краве прясно мляко и много други храни , за да ги консумирате Ви трябват ДАОЗИН
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия безкрайни европейски директиви бе? Най-свободната държава в момента се оказва, че е Китай! Всеки може да продава каквото си иска, да пише на етикета каквото си поиска и да сложи каквато си иска цена. После - пазарът да решава!
2
0
 
21
 
! Отговори
панаир да има преди 6 години
Надживявали сме като народ и по-големи простотии, и туй ще преживеем!
1
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не му пука.

Спонсорирани публикации