Лято, море, но... по света пият все по-малко бира

На места рецесиите са ударили по джобовете любителите на пивото
Обновена: 17 юни 2017 18:29 | 17 юни 2017 18:29, Екип на Investor.bg
31
Лято, море, но... по света пият все по-малко бира
Снимка: архив, Ройтерс

Светът явно смята, че алкохолът, който е изпил, му е достатъчно, коментира The Econoimst. Обемът на консумираните в световен мащаб алкохолни напитки е спаднал с 1,4% през 2016 г. до 250 млрд. литра, сочи консултантската компания IWSR. Това е втора последователна година на спад и само третата с подобни резултати откакто започват да се събират данните през 1994 г.

Понижението се дължи на хората, пиещи по-малко бира, която сформира около три четвърти от обема на целия консумиран алкохол. Световното потребление на бира се е свило с 1,8% до 185 млрд. литра миналата година.

Въпреки това тъй като световното население на възраст, на която може да употребява алкохол, се е увеличило с 1% през този период, потреблението на бира на възрастен е спаднало дори повече – с 3,2%. Общото понижение се дължи почти изцяло на по-слабо потребление на три от петте най-големи пазара. Китай, Бразилия и Русия са допринесли за 99,6% от световния спад в обема на изпита бира през 2016 г.

Както икономиката, така и променящите се вкусове играят своята роля в случая. Китай задмина САЩ, превръщайки се в най-големия в света пазар за бира по обем през 2001 г. Сега азиатската страна употребява една четвърт от всичката бира. Потреблението на човек обаче е достигнало своя връх през 2013 г. и е намаляло допълнително миналата година.

Една от причините за това е, че китайците се пренасочват от евтини местни марки към по-качествени продукти и вносни бири. Пивото става и все по-малко популярно сред по-възрастните китайци. Лицата над 30 години се пренасочват към вино, а над 40 г. - към националната спиртна напитка байдзиу.

На други места рецесиите са ударили джобовете на любителите на бира. Както в Бразилия, така и в Русия средното потребление на възрастен е спаднало с 7%.

Тенденциите се променят и когато страните започнат да стават все по-богати. В проучване от 2016 г. Лисбет Колън и Йохан Суинен от University of Leuven изследват ефектите на растежа на доходите и глобализацията върху потреблението на бира в 80 страни между 1961 и 2009 г. Те откриват, че когато БВП на глава на населението се е увеличавало в по-бедните страни, бирата е става по-популярна. Но когато стойността е достигнала около 27 хил. долара на глава на населението, потреблението отново е започнало да спада, вероятно защото хората са разбрали какви опасности налага алкохолът върху здравето.

Потребителите може да започнат да избират и по-скъпи напитки, например вино, когато вече могат да си го позволят. А потреблението на бира се увеличава, когато страните станат по-глобализирани, откриват авторите на проучването. Когато международните компании за спиртни напитки влязат на пазара, феновете може да си намерят нова любима напитка.

От десетилетия насам потребителите на развиващите се пазари карат продажбите на бира да растат. Последните данни обаче показват, че тази тенденция започва да замира.

Подробности вижте на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: алкохолбира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
не вярвам потреблението на бира да е свързано с дохода на хората...но все пак ако много много беден и трябва да избираш между хляб и бира...тогава е друг въпрос...
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пийте бира "Гларус", ще ви носи радост ;)Българска, непастьоризирана, скъпа, но мнооого вкусна!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, ей сега си отворих една Пауланер, кеф....! В хладилника са и още три!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и по света ли са я развалили?
18
0
 
14
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
и аз така, айде наздраве! :)
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам снимката и реших да отида да си взема една бира от хладилника
16
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бирата е перфектен начин да съкратиш 20-30 години от живота си по най-глупавия начин като заприличаш в тяло на Джаба от Звездни Войни с гадно и грозно разплуто лице и свличащи се месища, да затлъстееш и вдигнеш кръвно. Е поне като някои хора пукнат ще има повече пари за по-умните и така пенсионерите след десетилетия ще имат пари да посещават световнит курорти като западняците сега.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бирата е перфектното мезе за индийското кашу, бадема и шам фъстъка и хубавия шоколад!Четете етикета! От скоро се заглеждам и установих, че евтините съдържат задължително царевичен грис, само тези на цена над 2,50 за стъклена бутилка съдържат каквото трябва!
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен на първо място сред алкохолните напитки са бирата, мастиката, узото, мускатовата ракия, уискито, виното. Днес съм на мастика и не съм алкохолик!
13
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Има жива бира,клеветите от по горе не важат за нея.
12
4
 
14
 
! Отговори
Биропиец преди 6 години
Идеално е да удариш 2,3 бирички с хубави картофки , особено лятото
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз спрях алкохола и потреблението замря. Ама да се пие е тъпо
10
5
 
7
 
! Отговори
бира - урина преди 6 години
Така е защото бирата има вкус на урина !
9
1
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Нормално, заливат ни с бири менте, с царевица и ориз вътре. Хубавите бири са кът. В България особено, положението е трагично. Яка помия в бутилки. Един куп марки, една и съща боза. Каквото излезне читаво до година го скапват и свалят на нивото на ширпотребата.
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уискито и ракията са за алкохолиците.
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма хубава бира - откакто дойдоха европейци и американци, цялата бира е пикоч!От българските само Алмус става, всичко останало е отвратително за пиене!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Астига с таз бира. Разбрахме, че има юран.
5
7
 
2
 
! Отговори
Пончо преди 6 години
Пия си уиски аз, бири и други газирани безалкохолни не ме вълнуват 😂
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа сетих сеИма и трето.Изчезват хубавите бири.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да съм много изпаднал да пия бира от която няма никакъв ефект, освен че ме подува като плондер. Пия 3 домашни ракии с овчарска салата и да не ме занимават с сглупости. Ще ти пия бира за 3 лева половинка в наш курорт дето по-добре да пия вода- такъв ефект има.