Войната срещу кеша ще събуди ли апетита на киберкрадците

Българинът е привързан към парите ще от годините на робство
21 юни 2017 15:45, Екип на Bloomberg
15
Войната срещу кеша ще събуди ли апетита на киберкрадците
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние, българите, имаме някакъв сантимент към плащането в брой. Това каза адв. Теодор Тодоров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Идеята за ограничаване на плащанията в брой е една идея на Европейската комисия, в рамките на която те се опитват за две години да въведат ограничения във всички държави членки. Доколкото няма директиви, зависи от самите държави какви крачки да предприемат".

Има държави, в които се очаква до 10 години хартиените пари да изчезнат. Това са Швеция и Дания, каза гостът. Той каза, че други държави, като Испания и Франция имат ограничения 1000 евро, а Гърция - 500 евро. На другия полюс е Германия и Австрия, чиито общества реагират остро на такива ограничения.

"Законът за ограничаване на кешовите плащания в България е познат от 2011, когато законодателят въведе праг от 15 000 лв. Миналата година започнаха постъпки за постепенното намаляване. Друг е въпросът доколко намаляването е постепенно".

Какви са мотивите на Европейската комисия да иска ограничаване на кешовите плащания? Какви са историческите корени на привързаността на българския народ към кеша? Какъв ще бъде извършваният контрол за нарушения на ограничението на кешовите плащания? Жертвата на личната свобода заслужава ли си и в името на какво? Кои са чудовищата, като това на киберкражбите, могат да се събудят с ограничаване на кешовите плащания? Трябва ли да имаме по-добри доходи, за да разпознаваме предимствата на електронните плащания и финансовата си култура? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
М преди 6 години
КОЙ си ти бе, Горанов? И колко кеш получаваш?https://martintarpev.wordpress/2017/09/18/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%B5%D1%88-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0/
13
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Колко са държавните банки, че държавата да се грижи за техният бизнес. Нима са започнали да дават кредити без лихва? На тия алчни лихвари не им стига, че когато окрадат банката, си целия народ им плаща кражбата.Остана и паметник на лихварите - банкерите да им направи народа от благодарност.
12
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Нито повишаването на приходите от банкови такси, нито борбата със сивата икономика са основната причина да се ограничават плащанията в брой и чрез други преводи (освен тези по платежна сметка).Причината да искат да ограничат плащанията в брой (като така откажат хората да държат банкноти извън банковата система!) е съвсем различна. Мислят си, че така ще предотвратят да се случи едно нежелано събитие.
11
0
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Казват, че така щели да борят сивата икономика. Напълно е възможно да има някакъв ефект - сивите ще почернеят.Но истинските мотиви за ограничаване на плащанията в брой изобщо не са свързани със сивата икономика. Искат да откажат хората да държат пари в брой (като вместо това ги вкарват в банките). Това да обяснявам ли с каква цел се иска и кой го иска и дали е в интерес на гражданите или в интерес на едни други лица? Помислете над това.
10
0
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
При една евентуална банкова ваканция (банките излязат във ваканция за няколко седмици - вижте в Гърция и Кипър какво беше станало в близкото минало) невъзможните плащания по банка и ограничените плащания чрез други методи (в брой, Western Union и т.н.) ще доведат до проблеми в доставката на стоки от първа необходимост.(Хипотетичната банковата ваканция дори и без ограничение на небанковите плащания пак ще създаде проблеми, но ограничаването на небанковите плащания ще влоши нещата.)
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДимитърЕ, то какво по-голямо злодейство може да има от пълния контрол над хората? Ех, Горбачов, да гориш вечно в ада, че предаде СССР. Не че те бяха доброто в живота, но побърканите злодеи отвъд Океана и европейските им кучета, имаха страх от него и не развихряха античовешката си стръв. А сега! Това, което ни чака с дигитализацията е технически осигурен затвор за цял свят. Просто не се разписваш ръчно всеки ден в полицията като осъден. Но се знае всяка твоя стъпка. Робовладелство иде!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е поредната фашистка, реакционна идея, на бансково-финансовите престъпници, които искат, заедно с властта, да сложат номера и чипове на хората, ДА ЗНАЯТ, КОЛКО ПАРИ ИМАТ, ЗА КАКВО И КОГА ГИ ХАРЧАТ, КЪДЕ ГИ ХАРЧАТ. Т.Е. ПОРЕДНОТО ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ ЛИЧНОСТТА НА ЧОВЕКА, НЕ САМО ВЪРХУ ПРАВАТА МУ, НО И ВЪРХУ ФИЗИОЛОГИЯТА МУ. ПЪЛЕН АМЕРИКАНСКИ ГЛОБАЛИЗАЦИОНЕН ФАШИЗЪМ. ВСИЧКО ДА БЪДЕЛО С КАРТИ. Ами и в обществените тоалетни ли ще плащам с карта бе, и всяка миганка ще ми свие номера.
7
0
 
1
 
! Отговори
внимание преди 6 години
Банковите карти са претъпкани със спец раз съоръжения ..Терористи миналата година през парламента цачева прокараха ударно нови нагло престъпни тежко терористични съоръжения ..за монтаж в лични документи
6
0
 
4
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
ИМа мръсен опит натрупан след 1994 година.НАгли престъпници заграбили власта след 1989 година въведоха НЕЗАКОНNИЯ ДДС и сринаха експорта за стотици милиарди долари от БЪлгария.Последва дъмпингов внос и провалиха хиляди заводи работещи за Вътрешния пазар.Направиха *** под масна приватизация .Последв а раздаване на милиарди кредити..След това блокираха КЕШа и фалираха банките ограбиха населнието с хипер инфлация.После платиха ха Иван Костов за замете следите ..
5
1
 
9
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Това е основната идея на войната срещу КЕШ-а: парите на народа някой ден да изчезнат безследно и НИКОЙ да не може да каже къде са отишли те! Не мисля,че ЕС е замесен в това: по-скоро от неговото настоящо беззъбие се възползват монополно организирани банкови и други подобни спекуланти,които готвят "Големия удар" зад гърба на народите и правителствата,а понякога и с тяхното неинформирано съдействие.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам оня де пие с моите приятели и ги кара да работят за него съведт имаш ли а павлик
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна глупост !!! Сантимент ??? Всичко е породено от големия % на икономиката в сянка. Поголовно се плащат заплати в брой за да се спестяват осигуровки от страна на работодателите. Оттам и населението пазарува в брой. Фирмите теглят торби с пари и плащат заплати и всичко се повтаря.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да се допуска изчезването на плащане в брой. Сега ако картата не работи имаш избор-плащане в брой, но ако го няма, има технически проблем, хакери и т.н. нещата са лоши. Пример-отивам в аптека да купя спешно лекарства, на път съм и зареждам гориво и т.н., но поради проблем на банката, връзките и т.н.не мога да платя.С плащането само с карта банките стават 100% владетели на живота и смъртта на хората. Плащането само с карта е в техен, но не в наш интерес.
1
0
 
20
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Идеята е по-голям контрол над хората, нищо повече.

Спонсорирани публикации