Петролът поевтинява, но още не смъква цената на газа

КЕВР разреши поскъпването на синьото гориво с 2% от юли
27 юни 2017 20:47,
7
Петролът поевтинява, но още не смъква цената на газа
Снимка: архив, БулФото

Тенденцията за намаляване на цената на петрола на световните пазари е устойчива в последния месец, но тя все още не може да окаже влияние върху цената на природния газ в България в посока надолу. Този коментар направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

По-рано днес в регулатора беше обсъдено заявлението на "Булгаргаз" за цената на суровината от 1 юли. Газовата компания настоява за увеличение от 1,91% за третото тримесечие и работната група към регулатора удовлетвори това искане.

Цената на природния газ до голяма степен е обвързана към цената на суровия петрол чрез цените на алтернативните горива. Тя обаче се взема предвид с известно закъснение - девет месеца, а през този период цената на сорта Brent се движеше в диапазона около 55-56 долара за барел, отбеляза Иванов по време на заседанието.

Именно този период все още има доминираща роля при определянето на цената на природния газ в България, посочи още той.

По време на заседанието граждански организации оспориха искането на "Булгаргаз" с мотива, че цената на алтернативните горива намалява. Иван Иванов от "Булгаргаз" посочи пред журналисти, че действително тенденцията е такава и петролът е поевтинял с 10% от май насам. Заявлението на компанията за цените през третото тримесечие се подава до 10 юни.

Реално по-евтиният петрол може да се отрази върху цената на газа от четвъртото тримесечие. Председателят на КЕВР увери, че движението на цената на петрола ще бъде наблюдавано внимателно през следващите месеци.

Решението за новата цена на природния газ от 1 юли ще бъде взето на закрито заседание на 30 юни. Тогава регулаторът ще определи и цената на електроенергията за новия регулаторен период. Предварителните заявки са за увеличение от средно 1,38 на сто. Дали новата цена на газа ще се отрази и в цената на електроенергията, ще стане ясно също в края на месеца.

По закон при съществено изменение на цената на основна суровина може да се преразгледат и цените на електроенергията, както и на парното и топлата вода. Съществено обаче е изменение от повече от 5 на сто.

Още новини за енергетика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
sid преди 6 години
Ама тук в БГ дума като намаление няма.Тук същесвуват само думите увелечение и поскъпване.Такива да си ги нямаме в света намалявала цената на петрола,че ние да не сме света.Я сега ще си играем да намаляваме цени после ще увеличаваме,само народни недоволства после.Таман сме си свикнали с цената.Трябва да сме твърди най-вече в цената.Е ,ако се увеличи цената в света тогава любимото увеличение.Ама няма как сега.
6
1
 
0
 
! Отговори
До Девил преди 6 години
Не можеш преглътна че има по евтино и екологично гориво от нафтата ли ?
5
2
 
0
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Крайно време е цената на газта да мине 2 лв, та санким тия с колите-бомби понамалеят малко...
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американския шистов газ,разстоварван в Полша може да идва и през Гърция.Българските нефтени пристанища са на руснаците от Лукойл и Петрол.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук виждам ,че само двама проявявате смелост да коментирате поредната гавра с народа , излезе оня Иванов и говори за стари сметки ,трендове .. каквото му дойде на ум да ни баламосва . В същото време , не че защитавам САЩ , под статията за доклада им - колкото искаш "политически" анализатори , значи цените на петрола не ни интересуват, всичко е наред , сега да оправим "международното" положение
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петролът поевтинява, в България всичко поскъпва а доходите все така мизерни за стандарта на живот.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той, руския петрол, се гледа на едни други борси, да не е проста работя, тая!