Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България

Емиграцията е проблем, когато от свобода се превърне в единствен изход
Обновена: 28 юни 2017 18:04 | 28 юни 2017 18:00, Екип на Bloomberg
268
Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България
Снимка: flickr

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход в търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН  пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Според прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН населението на България до 2020 година населението ще бъде под 7 млн., до 2040 ще бъде под 6 млн., а 2060 вече ще бъдем под 5 млн. души".​

"Сметките показват годишен отлив от около 60 хил. човека, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко", пресметна тя.

България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя.

Може ли да се твърди, че завръщането на български емигранти от чужбина е тенденция? Кои са работещите методи за връщане на емигранти от България и спиране на емиграционната вълна? Какви са порочните кръгове в които се върти българската политика спрямо емиграцията? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
0
 
! Отговори
Vins Van dam преди 5 години
Продължавайте да избирате собствения си Екзекутор Буда и ще бъдете затрити гарантирано до 2040-2050 максимално.
205
0
 
4
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
С вдигането на пенсионната възраст бяха нагло престъпно блокирани милиони работни места.Без работа с а оставени милиони млади в детеродна възраст.Нагли крадци менкащи на власт нарочно създадени групировки маскирани като партии ограбват десетки милиарди годишно през бюджета и чрез монополно високи цени вкл на горива и лекарства.Над 2900 000 нямат никакви доходи вкл за оцеляване.Помощи з а оцеляване не се дават.Ограбващите милиарди не им пука от над 5 000 000 без доходи за оцеляване вкл МВР
204
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Реално това е съвременния "тих" геноцид перфектно - законово оформен и реализиран от българските управляващи последните 3 десетилетия ! Както неможе да не "боде на очи" изобщо не им пука, че към 50-а година България реално няма да съществува, защото основно страната намалява от към млади хора! Повече от 10 -15 години този проблем се повдига от различни международни демографски организации, пред "широко затворените очи" на българските пишман политици! А от тях, "ни звук, ни стон"!
203
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е следствие на некадърно управление последните десетилетия, сърдете се на тия дето продължавате да ги избирате.
202
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как само ни убеждават колко се връщали. Най-бедната държава в ЕС, с МРЗ нето 320 лв. ако не е точно поправете ме, но е около тази цифра. Как да се върнат хората, като няма работа, явно е само шум колко е атрактивно в БГ да инвестираш и да имаш бизнес. Истината е че дори да искаш някакъв мини бизнес се изискват куп документи и пречките са много.
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре казват, колко ще е населението, но не уточняват, колко от това население ще е българско. Когато ромите се поизрванвят с българите и турците ще стане много страшно!Доказателствата са събитията от селото на 'цар' кирчо и случилото се в Асеновград.
200
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвам се за всеки, решил да емигрира и да избере цивилизацията пред България. Колкото и да му е трудно в началото, след година- две нещата стават. На хората, които се двоумят - решавайте по- бързо и заминавайте по-скоро. Колкото сте по-млади, толкова по-бързо ще отвикнете от лошото и ще свикнете на хубавото навън.
199
2
 
1
 
! Отговори
БУНТАР преди 6 години
До нормален човек А ЗАЩО НЕ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ А НЕКА ДА СА ВТОРИ ЛЕВСКИ БОТЕВ И Т Н АМА СТРАХ ГИ Е ЕЕЕЕ ДО КОГА НЕ ВИЖДАТ ЛИ ЧЕ ПОЕДИНИЧНОТО СПАСЯВАНЕ ВОДИ ДО ОБЩА ЛИКВИДАЦИЯ НА ДАДЕН ЕТНОС ЗА ПРИМЕР ВИ ДАВАМ ДПС
198
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най добрия коментар е на УМЕН.....това е истината.....всичко друго тука ее да си чешем езиците че да ги видим как изпъкват,жалки и смешни сте!!!
197
1
 
4
 
! Отговори
Edna преди 6 години
До Дада...200Да не си в някой "проект" - на мода са сега в администрациите, особено в общините, и все за НАШИ хора, иначе няма как да си тач. И да, така може да си докарваш месечно по 2-3 000 лв.
196
2
 
1
 
! Отговори
Емил преди 6 години
До нормален човекНяма никаде-не само в България
195
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не са 5 000 , тройно повече са .Не бе 500000 са!
194
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТускАбе, кой нормален човек с висше образование ще стой да бачка за 600 лв. в тая ***.Аз не познавам човек с висше, който да работи за 600лв.Даже познатите ми без висше взимат двойно.Като се замисля от всичките ми познати само един е с 600лв заплата.
193
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам приятели, които се върнаха от САЩ и Англия.
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От Германия196Аз лично веднага ти повярвах след като прочетох, че си написал инжинер.
191
3
 
15
 
! Отговори
Умен преди 6 години
Не, че на Запад ще им бъде чак толкова хубаво.Просто стана модерно да емигрираш.Я Пиешу отиди в Англия пък аз ще сидя тука ли?Чи той како е повичи от миен?Да емигрираш е начин да се покажеш пред комшиите и пред родата.Бабичките се хвалят - Ти какво работиш?Ааааа - Пък наша Теди отиди в Германия.
190
3
 
27
 
! Отговори
нормален човек преди 6 години
България умира, защото БГ политици, олигарси и съдебна система са истинските бандити и колективно са задушили всичко в мъртва хватка. Българите искат достоен живот - нормално заплащане, здравеопазване, ред и законност. Всичко това го няма тук, естествено е да го потърсят другаде.
189
2
 
27
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Тва във статията не е толкова важно, важното е Баце да не дигне кръвно, затова моля журналята да не създават паника и напрежение!Сега сериозно: Бочко четеш ли? Всъщност тези тенденции не са нещо ново, те са от край време, какви са действията ви г-н Премиер? Нека да позная: никакви или по- скоро епизодични Пи Ар акции, без никакъв ефект?
188
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
завряният зет разпродаде ключови предприятие на комунистите. Няма ли някой да му потърси сметка, г-жицата с брада Банев колко предприятия наряза, както и други видни другарки? Успешен ще е онзи главен прокурор, който го вкара в панделата. Кой ще стои тука и да гледа как едни *** комунисти не знаят как да развиват бизнес и първо те да са добре, а на работниците само трохи. Има и изключения, но те са малко!
187
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрахте ли, защо разделното спазване и неспазване на ЗАКОНА по расов и имотен признак не върви?Сега разбрахте ли, защо пладнешкия грабеж на работника не върви, щото видиш ли, "заплатите били такива"?Сега разбрахте ли, че ако действате като колониална администрация, злобна, продажна и нагла, "робите" ви си намират по-сговорчив господар, на който да служат.Сега разбрахте ли, защо с-класите и всичко заграбено не е достатъчно, като не можете да намерите "роб" за елементарни дейности?

Спонсорирани публикации