Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България

Близо 300 млн. евро пратили от началото на годината до април
29 юни 2017 20:30, Екип на Investor.bg
190
Гастарбайтерите ни – най-големият инвеститор в България
Снимка: Reuters, архив

От началото на годината до края на април българските граждани, които живеят и работят зад граница, са изпратили на близките си тук 293,9 млн. евро, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Преките инвестиции в България за същия период са в пъти по-малко. За първите четири месеца от годината капиталовложенията възлизат на едва 125 млн. евро, което е с 269,9 млн. евро (68,2%) по-малко спрямо януари – април 2016 г.

По-конкретно, през април 2017 г. инвестициите нарастват с 26,8 млн. евро, при увеличение със 178,4 млн. евро за април 2016 г., показват още данните на БНБ.

Данните затвърждават теориите, че емигрантите от години са най-големият инвеститор в България.

Парите от емигрантите се увеличават с 3,9 млн. евро за периода спрямо година по-рано. Само за четвъртия месец от 2017 г. гастербайтерите са превели на близките си с над 1 млн. евро повече, отколкото през април 2016 г.

От началото на годината най-много пари са дошли от сънародниците ни зад граница през март – 81,1 млн. евро. Очаквано, най-малко са били през януари – 65 млн. евро.

Основните парични трансфери на българите са от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Според изследване на БАН най-много средства от чужбина влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район.

Редица експерти са на мнение, че парите, които българите в чужбина пращат у нас, не помагат за развитието на икономиката на страната, тъй като те се вливат именно в домакинствата, а не в бизнеса. Според доклада на БАН тези пари оказват и негативно влияние върху пазара на труда.

Факт е обаче, че тези средства играят огромна роля върху потреблението и безспорно имат стабилизиращ ефект върху доходите на населението.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
2
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Борисов бе подставен на власт след уплашения от кражбите на милиарди Станишев.Борисов не с е уплаши,обратно по негово време даже бе създадено министерство на еврофондовете ../досега няма публикувани данни за десетки милиарди преведени от Брюксел към София з а финансиране н а корупционите обектчета.НА практика София прахосва десетки милиарди ограбени от хората тънещи в бедствие без пари з а оцеляване.Няма нито лев печалба за хазната от огромните ненужни обекти
141
0
 
2
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Нагли престъпници на власт чрез приходната част на бюджета ограбват над 23 000 000 000 само за тази година..над 10 000 000 000 отиват за яко нагло корупционни обектчета подавани на партиини компаниики.
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работниците внасят парички, за да могат близките им да плащат за скъпата некачествена стока, за заплати начиновници и милиционериза.... а червената мафия...ИЗНАСЯ! За офшорни зони и навсякъде, където се губят следите. Къде отидоха милиардите от КТБ, защо никой не смее да задава този въпрос?
139
1
 
1
 
! Отговори
Гастар... преди 6 години
Коментирате простотии по болшевишки, Сталински, Брежневски. Пусто и дърво,некадърни ***!
138
1
 
0
 
! Отговори
INTERESNO преди 6 години
A STATISTIKA ZA IZNASQNETO NA PARI OT BG KOGA 6TE IMA??
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 млн. при 90 млрд. БВП.. невероятно. Палячовци..
136
2
 
5
 
! Отговори
Тони преди 6 години
За да се развива една държава и икономиката й да просперира, първо трябва да има много добра образователна система. След това трябва да има помощ от държавата за млади , амбициозни и кадърни хора, за иноватори, хора с акъл и идеи. Трябва да има и дисциплинирана работна ръка и справедлива социална и данъчна система. Трябва политиците да мислят за държавата и народа. Сега , кажете ми, това в България как ще стане??
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нас няма да има пенсии, споко.Не се пали така, ние трябва да помогнем на отечеството и да си отидем на 64 години
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕКИ КОЙТО РАБОТИ СИ ВНАСЯ ЗА ПЕНСИЯ САМ ! НЕ ГО ВНАСЯТ В ПОСЛЕДСТВИЕ ДЕЦАТА МУ ! ГЕРБ И ДЕСНИТЕ ОКРАДОХА ПЕНСИИТЕ И СЕГА ИСКАТ ДА НИ ВТЪЛПЯТ ЧЕ ДЕЦАТА НИ ТРЯБВА ДА ВНАСЯТ ЗА НАС ! НЕ Е ВЯРНО , ДЕЦАТА СИ ВНАСЯТ ЗА ТЯХ СИ ! НАШИТЕ СА ВНЕСЕНИ ОТДАВНА И БИ ТРЯБВАЛО ДА СА В ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ ! ОЩЕ ГРАБЯТ ТОВА КОЕТО ПОСТРОИХМЕ !
133
2
 
2
 
! Отговори
до 142 преди 6 години
Я стига глупости си драскал ! Това са глупостите на Герб, в голяма грешка сте и лъжа, Герберска лъжа ! Родителите им са работили цял живот и сами са си платили пенсиите и са ги изработили ! НАШИТЕ РОДИТЕЛИ СА СИ ИЗРАБОТИЛИ ПЕНСИИТЕ В ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ ! Ние работим за ношите си ! , не за тяхните
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много от тях даже образованието не са си платили,ти искаш да внасят за родителите си.тарикатчета са
131
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо против да си купуват апартаменти,обаче тия които имат родители да внасят за техните пенсии.няма никоя социална система по света която може да издържи ако не се внася в нея.защо всичко да е на наш гръб
130
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
купували апартаменти ама апартаментите са си техни а пенсиите на родителите им ги плащаме ние.ако 1 мил.са на вънка,поне толкова са родителите им тука.ония не внасят нищо в пенсионните фондове,всичко е от нашите доходи
129
3
 
0
 
! Отговори
Тони преди 6 години
До възмутенЕ, тези пари могат да се разглежсат като индиректни инвестиции. Като се купи един апартамент, парите нали отиват в джоба на строителната фирма, и оттам съответно по каналния ред - данъци и такси за държавата, към фирмите за материали, инструменти, обзавеждане и т.н. Съответно държавата и строителните фирми могат да реинвестират придобитите пари в нещо друго. Проблемът е, че няма в какво да реинвестират. Не можеш да конкурираш Китай и Индия, факт.
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ГЛУПОСТИ ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ ИМ БИЛИ ХАРЧИЛИ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО, ОТ ТОВА НЯМА ПОЛЗА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО ХАРЧАТ ОТНОВО В МОНОПОЛНИТЕ ВЕРИГИ КОИТО НИЩО НЕ ПЛАЩАТ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА, УКРИВАТ ДАНЪЦИ И ИЗПОЛЗВАТ НАРОДА КАТО РОБИ !
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА СА ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ НА БАНКИТЕ НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ ! ДЪРЖАВАТА И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ГАСТЪРБАЙТЕРИТЕ ! ОТ ТОВА ИМАТ ПОЛЗА ЕДИНСТВЕНО РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИМ, ДЪРЖАВИТЕ В КОИТО РАБОТЯТ И БАНКИТЕ ! ВСИЧКИ НАШИ ВРАГОВЕ ! ГАСТЪРБАЙТЕРИТЕ РАБОТЯТ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТАЗИ СТРАНА, НЯКОИ БЕЗ ДА ГО РАЗБИРАТ ! ЗА ВРАГОВЕТЕ НИ И ПРОТИВ НАС
126
8
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Ей омръзна ми от лъжи. Какъв инвеститор са?Парите отиват по техни лични сметки или в имоти. Никой не инвестира в икономика, компании и т.н. за да се води инвеститор! Така най-нагло се омаловажава приносът на истинските инвеститори, а после се чудим защо няма!
125
1
 
2
 
! Отговори
Az преди 6 години
До АнонименLajesh be govedo, chisto ruska firma koiato ograbva Bulgaria bezobrazno. Dai danni che e na Rotschield. Cherveno govedo si.
124
0
 
12
 
! Отговори
здравно осигурен преди 6 години
Здравна каса не може да покрива разходите по операции и взема на ръка 2000?Не се издава приходо-разходен документ под заплаха за още 400 лв. ДДСЧака ни живот на кредит, лихвите по заема растат и някой ден оставаш бездомен!Същото е по цял свят, но заплатите са достатъчни за погасяването на дълговете!
123
1
 
5
 
! Отговори
клетва преди 6 години
До не трий мамицата тиДа ми изсъхнат ръцете, ако децата ми са гурбетчии и ме издържат!

Спонсорирани публикации