Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост

КНСБ настояват за ежегоден ръст на заплатите с между 100-150 лева
165
Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост
Снимка: Dnes.bg

За ежегоден ръст на заплатите на всички работещи с между 100-150 лв. настоява КНСБ.

"Основният проблем на България е дълбоки неравенства, бедност, несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти. За по-високи доходи синдикатът ще се бори чрез всичките си 6800 организации.

Той постави и цел – постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството "Борисов 3", което по думите му да накара българите да се почувстват част от "богатия клуб на ЕС, а не неговия заден двор и периферия".

За да стане това от синдиката са пресметнали, че БВП трябва да расте със своя максимален потенциал годишно - между 4.5-5.5%, а инфлацията да е умерена – до 2%.

Пламен Димитров каза, че на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20-24 стотинки отиват към средната работна заплата. В нормалния свят половината отива към бизнеса, другата към труда, обясни той.

Любен Томев посочи, че синдикатът настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата от догодина и последователното й нарастване на 800 лв. до средата на 2021 г. при средна работна заплата от 1700 лв.

Пламен Димитров каза още, че ако от 15 млрд. лв. печалба след облагане във фирмите за миналата година само 20% - 3 млрд. се преразпределят, ще се постигне 15% увеличение на всички заплати на работещите в България.

Димитров каза още, че където има колективни договори, доходите са по-високи с 12-15% от фирмите, в които няма, което показва, че колективното договаряне носи по-добро преразпределение на доходите и трябва да бъде правно гарантирано и защитено.

От синдиката изчисляват, че за повишаване на работните заплати на заетите в системата на бюджетна издръжка са необходими 80 млн. към Бюджет 2017 и близо 920 млн. лв. към бюджета за следващата година.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха ръст на възнагражденията от 20% (100-120 лв.) за работещите в училищното и детско здравеопазване, за което са необходими малко над 20 млн. лв., както и повишение от 10% (70-150 лв.) в Спешната помощ, психиатричните болници, РЗИ и др.

Според КНСБ в централната и местната администрация ръстът трябва да е с 25%, за което са необходими приблизително 575 млн. лв.

В сферата на земеделието стана ясно, че 90% от работещите в Агенцията за борба с градушките са на минималната работна заплата за страната. В Селскостопанската академия 1230 заети вземат минималното възнаграждение. За да се увеличат заплатите с около 100 лв. за догодина са необходими 25 млн. лв.

КНСБ и Съюзът на артистите също искат ръст на разходите за персонал с близо 19 млн. лв.
Във висшето образование според синдиката заплатите трябва да се увеличат с 10%, а за млади преподаватели – с 20%.

От синдиката "Огнеборец" пък поискаха близо 277 млн. лв. за увеличение на заплатите с 25% от догодина, което означава ръст от 200-250 лв. Остават обаче исканията увеличение да има още от тази година, за което униформените излязоха на протест на професионалния си празник 5 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е злоба и завист за какво накрая на месеца плащаме като попове тъи че сме се равни всеки плаща ток телефон вода интернет данъци и т.н е да са живи и здрави тия де ни товарят аман от *** народ и те сметки плащат както из ама да дразнят могат
115
11
 
6
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Ох, колко е сладък рева на панелните таласъми.
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е така е от векове ама тук у нас разликата е огромна, а най лошото е че богатите спечелихапарите си от измами. Не им завиждам по скоро ги съжалявам.
113
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Открихте топлата вода.
112
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искате големи пари и комунистически манталитет ... Така не става, другаре ;)Това ви е наследството от комунизЪма и СССР
111
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрокомунистите се казват гербери и са от партиятя на най- отявления комунист Борисов - ГЕРБ. Това са окупатурите на страната от десетина години и разпределят нашите пари 10:1 Деесет зя тях и едно за останалите. Ако си в клуба на герберите си добре, ако не си - сорри.
110
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРаботата е, че ако един младши почва на 1200 лева, в някой страни, може да започне на 7-8 пъти повече. А сега, както ще правят и данък, з апо-високо платените кадри, не виждам, какво ще спре хората, които от малки търсят кариера и/или развитие в дадена област да се изнесят масово на Запад.
109
2
 
32
 
! Отговори
непрограмист преди 6 години
До анонимен 117,Ясно- всички бедни българи трябва да станат програмисти за да живеят добре! То заради тези програмисти и телевизионери, дето вземат нетипично високи за българския стандарт заплати, вече нормалните хора могат да си купят жилище в София само ако спечелят от лотарията! То остави другото, ами трудно се намират вече и квартири под 500лв.
108
1
 
25
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Че, 460 лв минимална заплата- 360 чиста българска пара чисто не ви ли стига.Депутатите изнемогват с 5-6 хилки ,но те да са ревнали че парите не им стигат а ?
107
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 116Бедите на България са БСП и руаките *** нацвъкани за 45 години руска окупация.
106
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станете програмисти , ако искате да живеете.
105
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедите на Българина се наричат ГЕРБ и ЕС. Заради подмазвачество на Меркел, сега Бопйко ще трябва да се подмазва на Ердоган за малко газчица на висока цена. Интересно, какво ще обяснява на електората си. Дали ще обясни нещо изобщо?
104
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, нещастници! Върнете си социализма!
103
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До democracyКак преди години Турция беше една от най-бедните,изостанали страни,а сега се развива главоломно?Започнаха от нищото с малки фирми,цехове,с машини закупени от Запад.Всичко е въпрос на желание,реклама и организация.
102
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До democracyНапротив,България има голяма потенциал и природни дадености.Достатъчно е хората да се организират,да получат средства и да развиват частна дейност.Собствените приходи,ще ги направят свободни и с възможност да развиват дейността си,да търгуват,да разширяват туризма.
101
6
 
19
 
! Отговори
democracy преди 6 години
За жалост нашата страна няма потенциала и качеството да бъде силна икономика,ние до самият Армагедон ще си останем бедна страна това е.Единственият бърз вариант и спасение за добър жизнен живот е чужбина.Препоръчвам ви го!
100
8
 
16
 
! Отговори
Робиииииии преди 6 години
Роби бяхте и такива ще си останете.
99
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селата не изчезват само в България,но в България изчезвато и опразването им е с бързи темпове,за да нямат хората собствени средства,храна,вода за преживяване и независимост от системата.Защо няма и полицаи по селата,за да има повече сигурност и по-малко престъпления?
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не ми сменят линка,прочетете "Част от интервю на Алекс Джоунс с Грег Паласт,журналист към БиБиСи и Обзървър, Лондон - Истината за Световната банка и ограбването на света" ,The Bulgarian timesbultimes/istinata-za-svetovnata-banka-i-ograbvaneto-na-sveta/
97
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕРАВЕНСТВО,БЕДНОСТ,НЕСПРАВЕДЛИВОСТ,ДА СВЕТЪТ Е НЕСПРАВЕДЛИВ ДРУГАРИ А ПА РАВЕНСТВО НЕМАШЕ И ПРИ БАЙ ТОДАР,егати глупостите през 21 век да говориш за равенство,тц,тц,тц,тая червена чума е поразила неизлечимо мозъците на другарски мислещите трудЯщиХ сЯ!!!