Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост

КНСБ настояват за ежегоден ръст на заплатите с между 100-150 лева
165
Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост
Снимка: Dnes.bg

За ежегоден ръст на заплатите на всички работещи с между 100-150 лв. настоява КНСБ.

"Основният проблем на България е дълбоки неравенства, бедност, несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти. За по-високи доходи синдикатът ще се бори чрез всичките си 6800 организации.

Той постави и цел – постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството "Борисов 3", което по думите му да накара българите да се почувстват част от "богатия клуб на ЕС, а не неговия заден двор и периферия".

За да стане това от синдиката са пресметнали, че БВП трябва да расте със своя максимален потенциал годишно - между 4.5-5.5%, а инфлацията да е умерена – до 2%.

Пламен Димитров каза, че на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20-24 стотинки отиват към средната работна заплата. В нормалния свят половината отива към бизнеса, другата към труда, обясни той.

Любен Томев посочи, че синдикатът настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата от догодина и последователното й нарастване на 800 лв. до средата на 2021 г. при средна работна заплата от 1700 лв.

Пламен Димитров каза още, че ако от 15 млрд. лв. печалба след облагане във фирмите за миналата година само 20% - 3 млрд. се преразпределят, ще се постигне 15% увеличение на всички заплати на работещите в България.

Димитров каза още, че където има колективни договори, доходите са по-високи с 12-15% от фирмите, в които няма, което показва, че колективното договаряне носи по-добро преразпределение на доходите и трябва да бъде правно гарантирано и защитено.

От синдиката изчисляват, че за повишаване на работните заплати на заетите в системата на бюджетна издръжка са необходими 80 млн. към Бюджет 2017 и близо 920 млн. лв. към бюджета за следващата година.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха ръст на възнагражденията от 20% (100-120 лв.) за работещите в училищното и детско здравеопазване, за което са необходими малко над 20 млн. лв., както и повишение от 10% (70-150 лв.) в Спешната помощ, психиатричните болници, РЗИ и др.

Според КНСБ в централната и местната администрация ръстът трябва да е с 25%, за което са необходими приблизително 575 млн. лв.

В сферата на земеделието стана ясно, че 90% от работещите в Агенцията за борба с градушките са на минималната работна заплата за страната. В Селскостопанската академия 1230 заети вземат минималното възнаграждение. За да се увеличат заплатите с около 100 лв. за догодина са необходими 25 млн. лв.

КНСБ и Съюзът на артистите също искат ръст на разходите за персонал с близо 19 млн. лв.
Във висшето образование според синдиката заплатите трябва да се увеличат с 10%, а за млади преподаватели – с 20%.

От синдиката "Огнеборец" пък поискаха близо 277 млн. лв. за увеличение на заплатите с 25% от догодина, което означава ръст от 200-250 лв. Остават обаче исканията увеличение да има още от тази година, за което униформените излязоха на протест на професионалния си празник 5 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.