Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост

КНСБ настояват за ежегоден ръст на заплатите с между 100-150 лева
165
Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост
Снимка: Dnes.bg

За ежегоден ръст на заплатите на всички работещи с между 100-150 лв. настоява КНСБ.

"Основният проблем на България е дълбоки неравенства, бедност, несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти. За по-високи доходи синдикатът ще се бори чрез всичките си 6800 организации.

Той постави и цел – постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството "Борисов 3", което по думите му да накара българите да се почувстват част от "богатия клуб на ЕС, а не неговия заден двор и периферия".

За да стане това от синдиката са пресметнали, че БВП трябва да расте със своя максимален потенциал годишно - между 4.5-5.5%, а инфлацията да е умерена – до 2%.

Пламен Димитров каза, че на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20-24 стотинки отиват към средната работна заплата. В нормалния свят половината отива към бизнеса, другата към труда, обясни той.

Любен Томев посочи, че синдикатът настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата от догодина и последователното й нарастване на 800 лв. до средата на 2021 г. при средна работна заплата от 1700 лв.

Пламен Димитров каза още, че ако от 15 млрд. лв. печалба след облагане във фирмите за миналата година само 20% - 3 млрд. се преразпределят, ще се постигне 15% увеличение на всички заплати на работещите в България.

Димитров каза още, че където има колективни договори, доходите са по-високи с 12-15% от фирмите, в които няма, което показва, че колективното договаряне носи по-добро преразпределение на доходите и трябва да бъде правно гарантирано и защитено.

От синдиката изчисляват, че за повишаване на работните заплати на заетите в системата на бюджетна издръжка са необходими 80 млн. към Бюджет 2017 и близо 920 млн. лв. към бюджета за следващата година.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха ръст на възнагражденията от 20% (100-120 лв.) за работещите в училищното и детско здравеопазване, за което са необходими малко над 20 млн. лв., както и повишение от 10% (70-150 лв.) в Спешната помощ, психиатричните болници, РЗИ и др.

Според КНСБ в централната и местната администрация ръстът трябва да е с 25%, за което са необходими приблизително 575 млн. лв.

В сферата на земеделието стана ясно, че 90% от работещите в Агенцията за борба с градушките са на минималната работна заплата за страната. В Селскостопанската академия 1230 заети вземат минималното възнаграждение. За да се увеличат заплатите с около 100 лв. за догодина са необходими 25 млн. лв.

КНСБ и Съюзът на артистите също искат ръст на разходите за персонал с близо 19 млн. лв.
Във висшето образование според синдиката заплатите трябва да се увеличат с 10%, а за млади преподаватели – с 20%.

От синдиката "Огнеборец" пък поискаха близо 277 млн. лв. за увеличение на заплатите с 25% от догодина, което означава ръст от 200-250 лв. Остават обаче исканията увеличение да има още от тази година, за което униформените излязоха на протест на професионалния си празник 5 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименНикой не ти оспорва труда, и какво си изкарал. Ти си нужен ***, това никой не ти го оспорва. Проблема е когато *** станат повече в един организъм. Като неможе да извадиш довод подкрепен от факти и почна комунист. Ето това сте вие, все другите ви криви. Извади ми факти! Кажи колко пари сте внесли в държавата чрез работа за фирми извън България (колко пари сте вкарали в държавата (пари взети от фирми в България не се броят))? Да видим?
75
3
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До До Dies IraeАз не съм комунист и никога не съм бил. Да теоретично такси може да те закара за нещо свързано с работа и да влязат данъци. Ако си в производство има служебен транспорт така, че отпада като вариант. Значи си услуги, който взимат парите си от къде? От производство и износителите. С други думи ти лъжеш, че имаш принос и с затова подкрепяш другите лъжци. Колко лева ДДС си внесъл в следствие на износ? Каквото и да е, ако ще и услуга за фирма от друга държава?
74
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
* Пълна национализация на всички предприятия , индустрията и енергетиката* ликвидация на всички частни банки и връщане на статута на БНБ от преди 89-а* лихварство - 20 г затвор* частна инициатива за занаятчии, св. професии, лично селско стопанство* деиндустриализация* пълно безплатно образование и здравеопазване* след завършване на образовние - гарантирана работа "по направление"* запазване на пропорционална избирателна система с възможност за отзоваване на депутати от избирателите
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То за комуниста всичко, дето не се копа с багер и не се извозва с газки, не става, или е вредно. Всичко, което човек сам си е изработил, а не му е дала държавата, се води кражба.
72
3
 
12
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименПри заплата 700 лева- на работодателя му излизаш 829,22 от който 283,26 са прибрани като данъци, остават ти 545,96. От който 20% ДДС (ако не пиеш,пушиш, не ползваш кола и тн защото там има акциз). остават реално за теб използвани 436,76. Или реално за годината от 8400 лева бруто - 4053,12 (данъци и удръжки, това без акцизи, местни данъци и такси, и други плащания когато ползваш държавна администрация) ти си използвал 4346,88. Забелязваш ли на къде се оформя картинката?
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко да дърпа нов заем,иначе отиваме към нови избори и новкабинет Борисов 4ри.
70
0
 
12
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 6 години
Все се надявам че със ставането на нещата по-зле в един момент ще има осъзнаване и нещата ще се избият. за съжаление ще има насилие.......... Но се надявам цялата евросорсоидна пребоядисана бивша номенклатура заедно с сорсидите, НАТОвска американска и друга престъпна клика ще получи заслуженоето си
69
0
 
13
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Всеки ден чета новини и имам усещането,че чета за някой аборигенска държава от Африка.С всеки изминал ден все повече простотии се случват
68
4
 
4
 
! Отговори
МОЖЕ преди 6 години
Тази Агенция за борба с Градушките трябва да я закрият , заедно със Селслкостопанската Агенция - Няма смисъл от тях , има Доказателства че харчат напразно пари - справка - Господ .
67
4
 
7
 
! Отговори
До Dies Irae преди 6 години
Само че се е случвало не веднъж и дваж таксиджия да ме кара някъде, за да свърша нещо, от което в хазната влизат сухи пари! Така че, и той има някакъв принос за това, което върша аз. Не винаги човек е с автомобила си, а обществения транспорт често ни играе лоши шеги и, ако разчиташ на него, може да ти пропадне начинанието.Хамалинът е лесно заменим с технически средства, но комунистическото мислене е непоправимо. То е на принципа "Колкото по-неук, толкова по-ценен!" Вредни сте като вируси!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беден и разделен народ се манипулира и управлява най лесно.Дървото ще става все по дебело.Не знам този балон докога ще издържи.Рано или по късно ще се спука.
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което аз правя, е да работя върху себе си, да се образовам и да върша най-доброто, на което съм способен. За всичко останало си има статистики, оправдания и мрънкане.
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората масово трябва да опчнат да отказват да работят за 600 лева на месец и тогава ще се управят и заплатите.
63
3
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Вадя ти статистика защото предположих, че ИТ поне от цифри ще разбере. Преди това се опитах да ти го кажа по просто. За да има 2 лева в България, някой трябва да произведе нещо и да го продаде извън България. След това тия 2 лева почват да се въртят из цяла България и отчитаме от тях 20 лева БВП (защото като е минало през таксиджия, бензинаджия и тн. всеки отчита дейност и плаща ДДС 20% и са нужни поне 20 превъртания преди тези 2 лева да се приберат от държавата изцяло като ДДС)Вече по ясно ли е
62
4
 
13
 
! Отговори
До демократ преди 6 години
Лъжец.... Какво имаха повечебогопомазаните през комунизма. Още един два апартамента... Някоя кола... Малко повече пари да кажем два пъти.Какво имат евроталантическите олигарси /капиталисти сега. Владеят всичко.......Имат милиарди.... Какво неравенство говорим
61
6
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Ми това са спецификите на капитализма...... Какво очаквахте унищожихте си селското стопанство ,унищожихте си промишлеността, образованието,здравеопазването......Какво очаквате нали искахте банани......Ам нали ви казвахме какво ще последва.... Скоро ще ми слагате паметници отново..... Поне разказвайте на внуците си..... Че няма да вярват че е имало такова време когато е имало не много но достатъчно за всички
60
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 6 години
валутния борд е временно решение на проблема вързваш си гащите за определено време. тоест ако са ти саботи постепенно се о-си-раш ако ги вдигнеш и ги стегнеш не излиза нищо но ти не спираш да се о-си-раш и в един момент като се препълнят щеш нещеш всичко ще изкочи навънка сами преценете кое е по болезнено просто се отлага във времето и ви лъжат че всичко е ок и вървите към светли бъднини...
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите се държат изсуствено ниски. Бизнесмените неискат да дават много пари а пък служителите лесно се зарибяват да работят, за да спечелят нещо.
58
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДемократПо времето на социализма 99% от българите живееха в неравенство, бедност и несправедливост а партийците се къпеха в лукс и разкош, но комунистите криеха това от народа защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото...хиперболизирна лъжа, в която има капка истина - това, че управниците живееха по-добре, от хората.(че то сега как е?). Всичко останоло - пълна лъжа! Социализма даваше безплатно, още от раждането на всеки индивид -4 от 5-те нива на Маслоу, а капитализма - едно ЕГН
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще ни набивате едно и също всеки ден.Това се знае и не е новина.Едно и също дъвчете 28 години.Заплатите са ни толкова европейски,колкото да не ровиме по кофите.

Спонсорирани публикации