Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост

КНСБ настояват за ежегоден ръст на заплатите с между 100-150 лева
165
Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост
Снимка: Dnes.bg

За ежегоден ръст на заплатите на всички работещи с между 100-150 лв. настоява КНСБ.

"Основният проблем на България е дълбоки неравенства, бедност, несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти. За по-високи доходи синдикатът ще се бори чрез всичките си 6800 организации.

Той постави и цел – постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството "Борисов 3", което по думите му да накара българите да се почувстват част от "богатия клуб на ЕС, а не неговия заден двор и периферия".

За да стане това от синдиката са пресметнали, че БВП трябва да расте със своя максимален потенциал годишно - между 4.5-5.5%, а инфлацията да е умерена – до 2%.

Пламен Димитров каза, че на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20-24 стотинки отиват към средната работна заплата. В нормалния свят половината отива към бизнеса, другата към труда, обясни той.

Любен Томев посочи, че синдикатът настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата от догодина и последователното й нарастване на 800 лв. до средата на 2021 г. при средна работна заплата от 1700 лв.

Пламен Димитров каза още, че ако от 15 млрд. лв. печалба след облагане във фирмите за миналата година само 20% - 3 млрд. се преразпределят, ще се постигне 15% увеличение на всички заплати на работещите в България.

Димитров каза още, че където има колективни договори, доходите са по-високи с 12-15% от фирмите, в които няма, което показва, че колективното договаряне носи по-добро преразпределение на доходите и трябва да бъде правно гарантирано и защитено.

От синдиката изчисляват, че за повишаване на работните заплати на заетите в системата на бюджетна издръжка са необходими 80 млн. към Бюджет 2017 и близо 920 млн. лв. към бюджета за следващата година.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха ръст на възнагражденията от 20% (100-120 лв.) за работещите в училищното и детско здравеопазване, за което са необходими малко над 20 млн. лв., както и повишение от 10% (70-150 лв.) в Спешната помощ, психиатричните болници, РЗИ и др.

Според КНСБ в централната и местната администрация ръстът трябва да е с 25%, за което са необходими приблизително 575 млн. лв.

В сферата на земеделието стана ясно, че 90% от работещите в Агенцията за борба с градушките са на минималната работна заплата за страната. В Селскостопанската академия 1230 заети вземат минималното възнаграждение. За да се увеличат заплатите с около 100 лв. за догодина са необходими 25 млн. лв.

КНСБ и Съюзът на артистите също искат ръст на разходите за персонал с близо 19 млн. лв.
Във висшето образование според синдиката заплатите трябва да се увеличат с 10%, а за млади преподаватели – с 20%.

От синдиката "Огнеборец" пък поискаха близо 277 млн. лв. за увеличение на заплатите с 25% от догодина, което означава ръст от 200-250 лв. Остават обаче исканията увеличение да има още от тази година, за което униформените излязоха на протест на професионалния си празник 5 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
9
 
! Отговори
икономист преди 6 години
ако нямаше валутен борд щеше да печатат пари и да покриват дефицита, инфлацията и цените щеше да се покачват, има валутен борд не може да печатат пари обаче им са необходими, почват да дърпат заеми като невидели, пак да покриват дефицита и да крадът колкото може, западните банкстери само това чакат,защото има и лихви на тези милярди един слънчев ден за една вечер ще обеднеете всички, не става икономика с печатане и със заеми, като няма производство и износ а парите изтичат навън...
55
3
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименАз от ИТ разбирам достатъчно, за да работя с компютър, повече не ми и трябва. Но явно ти разбираш от пари по малко и от амеба. Хамалина реално допринася повече за икономическото състояние на държавата от таксиджията например. С вашите жалки 3% БВП къде се тикате, толкова пари се пилеят в този ИТ сектор, колко евро програми и накрая какво 3%.Трябва да продадеш на някой извън БГ нещо за да вземеш пари и да ги внесеш при нас! След това може да кажеш, че си допринесъл с нещо!
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dies Irae, в началото на кариерата си работих на струг. Омръзнало ми е от разбирачи по всичко, дето само вадят статистики. Щом като те устройва да вярваш, че ИТ сектора е нищо - вярвай си го. На мен това няма да ми намали нито заплатата, нито перспективите.
53
1
 
15
 
! Отговори
ники преди 6 години
*** е, че Виденов и стотинка не е откраднал. В момента работи като бракоразводен адвокат и не е прокопсал много.Откраднаха едни други хора, тогава агент Гоце беше председател на БСП, тоя ми ти кал*ф Румен Гечев беше зам министър на икономиката?!?Около тая шайка са източени парите...
52
0
 
16
 
! Отговори
Този ги реди благи и преди 6 години
медени, но нищо не казва за пенсиите.Вече две поколения българи знаят, че с удръжките за пенсия, които се взимат от заплатите им, всъщност се формират пенсиите на хората, които са вече в третата възраст. защото техните пък удръжки не са трупани в пенсионни фондове, а са опапани от влатсимащите.Така че, господин Димитров, кажи какво мислиш относно неотложната нужда от нормализирането на доходите на трудовите пенсионери? Те са си правили вноските, но държавата им ги е похарчила, без да ги пита!
51
1
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименКолко фирми в ИТ сектора са като Гугъл и колко от тях са в България? Е то по светът има фирми бол. Пак с другите се мерим. 3.41% от БВП на България е ИТ сектора (целия) та обясни ми колко точно са полезни те? 67% от БВП е услуги, 30% индустрия, 3% аграрен. БВП не поразва реално колко пари сме изработили ( защото в него влиза и въртенето на парите от една личност на друга вътре в държавата) С други думи услугите не трябва въобще да присъстват. Та разбра ли вече защо заплатите са ниски
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези беди не са от днес, те са характеристики на битието ни през последните 72 години.
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако от ИТ разбираш толкова, колкото и от производство, по-добре стани хамалин. Явно нещо ти бъркат в здравето. Като е толкова просто - взимай и ти едни пари лежачката, не звучи зле.
48
2
 
8
 
! Отговори
Циник до 50 преди 6 години
Когато държавата, и централната и банка , са абдикирали...не могат ( или не искат) да въведат финансова стабилност в страната - (бананова република) валутния борд е последното спасение! А световната глупост за бизнеса, който не знае дали ще може да купи...или продаде на сметка кило пирони на другата сутрин - говори, че разбираш материята, колкото св иня от кладенчова вода!
47
2
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименИТ сектора по светът може и да има примери за носещи пари, но в БГ той със сигурност не е такъв. И вашите ИТ са като майсторите който ти оправят колата. Некадърници който незнаят как да инсталират един драйвер за видеокарта. Останаха само най некадърните! Аз говоря за ИЗНОС - ако ИТ продават готов продукт това също се води ИЗНОС - ДА ВЛИЗАТ ПАРИ В ДЪРЖАВАТА, а не само да лежкуним и да чакаме от небесата да потекат долари и евра. А без валутен борд ще сме като Зимбабве - виж в гугъл!
46
2
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Работещ съд и прокуратура, масово изкореняване на корупцията по високите етажи (колко загуби имаме за 1 година от неща като КТБ, Цанков Камък, АЕЦ Белене, Магистралите на ЦАР ТИКВОНИИ, НДК (ремонта), НЗОК - източвана от лекари, болници и всички който се лекуват без да са здравно осигурени, Пенсии и помощи - ранно пенсионирани полицай, катаджии и други борци с поничките и едноръките бандити в казината. Целия държавен бюджет е в толкова пробойни, че единственото което ни държи е валутния борд!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викаш Гугъл, понеже не димят комини и не се лее бригадирска песен, са едни такива фантасмагории, дето не носят пари...
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисли си каквото искаш, казвам ти го като човек, който е сменил поне три сектора и сега е в ИТ. Ако смяташ, че в 2017 г. производството е всичко, много бъркаш.
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникПазарът определя валутния курс а не ЕС и валутният борд. Щом е 3000 лева значи е толкова и държавата ще привлече повече валута с износ и ще блокира вноса. А валутният борд унищожи бг производство и всичко се внася.
42
14
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
По времето на социализма 99% от българите живееха в неравенство, бедност и несправедливост а партийците се къпеха в лукс и разкош, но комунистите криеха това от народа защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото.
41
4
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименТрупаме дългове, защото вместо да се съкратят хилядите държавни служители и всички ненужни разходи като изхранването на всички който не са платили 1 лев данък, но взимат стотици хиляди като помощи. Затова трупаме задължения - защото харчим повече от колко изкарваме! Ако не искате да трупаме задължения - плащания от държавата (НОИ, социални помощи и тн.) само за граждани който са плащали данъци преди това (ДОД, ДДС, осигуровки), масово съкращаване на ненужни книжни плъхове!
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeИТ реват че дават много високи заплати
39
5
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Валутният борд се въвежда в държави, където дотогава не е имало централна банка, или в страни, където има тотална загуба на доверие в способността на централната банка да устои на натиска на правителството за финансиране на прекомерни бюджетни дефицити, например, или пък е възникнала е остра икономическа и финансова нестабилностИли иначе казано - далавераджиите загубиха милиони - сутрин долара 3 500...вечер 2800...и заплатите по 35лв.Ако не беше валутния борд - народа щеше да пита - къде се ратгладните
38
4
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименКак точно ме оборваш? Те са ИТ сектор, а не производство.Второ има много производства който си искат човек. Все още няма машина която да може замени човек в дейности който не са предвидими. А производствата са точно такива. Стига с това ИТ то не е миродавно. Като поработите в производство тогава ще говорим! Говорим за износ - пари вкарани в държавата, чрез продажба на стоки, а не някакви си фантасмагории! Колкото пари влязат - С това се разполага!
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кранисти, стругари и шивачи има. Просто работят на Запад.