Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост

КНСБ настояват за ежегоден ръст на заплатите с между 100-150 лева
165
Бедите на българина: Неравенство, бедност, несправедливост
Снимка: Dnes.bg

За ежегоден ръст на заплатите на всички работещи с между 100-150 лв. настоява КНСБ.

"Основният проблем на България е дълбоки неравенства, бедност, несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров на семинар за журналисти. За по-високи доходи синдикатът ще се бори чрез всичките си 6800 организации.

Той постави и цел – постигане на 60% от средноевропейското равнище на благосъстоянието в края на мандата на правителството "Борисов 3", което по думите му да накара българите да се почувстват част от "богатия клуб на ЕС, а не неговия заден двор и периферия".

За да стане това от синдиката са пресметнали, че БВП трябва да расте със своя максимален потенциал годишно - между 4.5-5.5%, а инфлацията да е умерена – до 2%.

Пламен Димитров каза, че на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20-24 стотинки отиват към средната работна заплата. В нормалния свят половината отива към бизнеса, другата към труда, обясни той.

Любен Томев посочи, че синдикатът настоява за поне 520 лв. минимална работна заплата от догодина и последователното й нарастване на 800 лв. до средата на 2021 г. при средна работна заплата от 1700 лв.

Пламен Димитров каза още, че ако от 15 млрд. лв. печалба след облагане във фирмите за миналата година само 20% - 3 млрд. се преразпределят, ще се постигне 15% увеличение на всички заплати на работещите в България.

Димитров каза още, че където има колективни договори, доходите са по-високи с 12-15% от фирмите, в които няма, което показва, че колективното договаряне носи по-добро преразпределение на доходите и трябва да бъде правно гарантирано и защитено.

От синдиката изчисляват, че за повишаване на работните заплати на заетите в системата на бюджетна издръжка са необходими 80 млн. към Бюджет 2017 и близо 920 млн. лв. към бюджета за следващата година.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването поискаха ръст на възнагражденията от 20% (100-120 лв.) за работещите в училищното и детско здравеопазване, за което са необходими малко над 20 млн. лв., както и повишение от 10% (70-150 лв.) в Спешната помощ, психиатричните болници, РЗИ и др.

Според КНСБ в централната и местната администрация ръстът трябва да е с 25%, за което са необходими приблизително 575 млн. лв.

В сферата на земеделието стана ясно, че 90% от работещите в Агенцията за борба с градушките са на минималната работна заплата за страната. В Селскостопанската академия 1230 заети вземат минималното възнаграждение. За да се увеличат заплатите с около 100 лв. за догодина са необходими 25 млн. лв.

КНСБ и Съюзът на артистите също искат ръст на разходите за персонал с близо 19 млн. лв.
Във висшето образование според синдиката заплатите трябва да се увеличат с 10%, а за млади преподаватели – с 20%.

От синдиката "Огнеборец" пък поискаха близо 277 млн. лв. за увеличение на заплатите с 25% от догодина, което означава ръст от 200-250 лв. Остават обаче исканията увеличение да има още от тази година, за което униформените излязоха на протест на професионалния си празник 5 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Напълно съм съгласен с написаното от 145. Според мен мавъра-Костов има най-голяма вина в първите години на прехода. Неговото правителство щеше да прави бяла книга, /синя книга/, за всичко случило се през първите години след 1989 г. и да се искара истината...!!! Но, той имаше за друга цел- да разбие синята вълна надигнала се и набрала скорост. Къде също бяха Синдикатите, когато разграбваха, унищожаваха предприятия и наблюдаваха ликвидирането на селското ни стопанство и икономиката ни????
135
0
 
1
 
! Отговори
тертерий преди 6 години
още през 1985 г. политбюро на цк на БКП решава да раздаде националното богатство на 100/сто/ комунистически фамилии,така че:комунистите родината окрадоха, поделиха си яна калкак, а на народа не дадоха пак, крадоха и сдс и НДСВ, през 1997 г. Жан Виденов на-прави масовата приватизация-РМД, беше приватизация-кражба, приватизираха така БГА,флота, девненските заводи /без содите/, БТК, БВТБ и всичко друго.........
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средна заплата от 1000 лева (която ще е мноооого по-малка, ако извадим София от уравнението) е просто ... смешна. Научиха ни, да се радваме на 100 лева, все едно, ще променят коренно живота ни и ще ни измъкнат от мизерията. Работещи, обучени хора с опит, и то работещи за фирми, които регистрират огромни печалби, са със заплати, каквито са взимали в Германия, в първите години след ВСВ. Срам и позор за модерната ни икономика.
133
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
това седължи от онова време както и подигравките на някои че ти си по добре е кое мие добрето иде ли края на месеца храним държавата плащаме смети и данъци ромите не плащат те са бохеми за разлика от нас аз се чудя дали да ходя на почивка оня заминава на момента аз работя при родиел и знам какво е оня зима помощи и тропа с пръсти къдее данс къдее нап за тях надали знаят
132
0
 
7
 
! Отговори
георги преди 6 години
Моята заплата се вдигна с 70 лв за 10 г. е тогава след още 10 г пак ще се вдигне с 70 лв. и след 10 г пак с 70лв .А всички знаем колко бяха 70 лв преди десет години ,колко са сега и колко ще са след 10 години.Е това е истината и проблема за БГ.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източна Европа и Русия избраха "Неравенство, бедност, несправедливост". Елцин разпадна СССР.
130
0
 
7
 
! Отговори
seira преди 6 години
"ДРУГАРИ" СИНДИКАЛИСТИ,ПОВЕДЕТЕ ТРУДОВИТЕ ХОРА НА БОРБА ЗА СЛЕДНОТО:НИКОЙ РАБОТОДАТЕЛ (ЧАСТЕН ИЛИ ДЪРЖАВЕН) ДА НЕ МОЖЕ ДА СКЛЮЧВА ТРУДОВ ДОГОВОР БЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ДА Е ОДОБРЕН ОТ СЪОТВЕТНИЯ СИНДИКАТ!!!ОСИГУРОВКИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ ПО КОДЕКСА НА ТРУДА ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ НА РЕАЛНИТЕ ИМ ДОХОДИ!!!"БИЗНЕСМЕН", КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЛАЩА НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ЗАКОННАТА МРЗ - НЕ МОЖЕ ДА РАЗВИВА КАКЪВТО Й ДА БИЛО БИЗНЕС!!!
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СИК-аджийската мутра си отглежда крадци и поддръжници във всички партии и най-вече в любимата му - ДПС - такава голяма *** си отгледа, че ще го залупи накрая.
128
1
 
5
 
! Отговори
Аденауер преди 6 години
В България има страшно много излишни пари и богатства ,но всички тези богатства се намират в ръцете на *** ***.Агент Буда беше казал в отговор на Сидеров за заплата от 1000 лева."Ако комунистите /изключва себе си/върнат откраднатото от тях ,заплатите и пенсиите могат да станат и 5000 лева."Една истина ,която всички дребни душички-т.н.политици избягват да признаят.Изхода е само един -повторение опита на Германия след ВСВ.Тотална ЛУСТРАЦИЯ на 1,5 милиона комунистически негодяй по род,.
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българе!Каква е тая клета съдба на мила наша майка България!Какви са тия тежки български мъки ,как напрежни ,така и сегашни!Киня се сърцето на човека ,душата му не ще да ся държи в телото ,кога човек си помисля каква гъста и мрачна мъгла покрива небето на сирота ни мила България и какви препятствия требва да ся надвият,за да блесне слънчица по замръзналата българска земля........и да замлъкнат вещеци кукувици ,който кукуваха и досега кукуват над България .......Р. Жинзифоф..
126
0
 
7
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Точно в този момент са нужни истински синдикати, но у нас такова животно нема и не е имало. Като четете стетията виждате ли някъде да се споменУват преговори с частен бизнес и работодатели. и има ли бг синдикати там. Тупат брашнения чувал на държавния бюджет.
125
1
 
3
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Добре написано в пост 134. Щото, ако ЕС имаше поглед и интерес към случващото се в БГ-то щеше да се намеси по-решително. Както се случи с формата на краставиците примерно. Но пък по-добре ЕС отколкото някаква Евразия на, която сърбаме попарата почти целия период от Освобождението до момента. Доходите са въпрос на лично договаряне, когато ре споразумяват интелект и работодател навсякъде в цивилизования свят. Когато интелекта е до нивото за работа на конвейр обаче чорбаджията има решаващата дума.
124
0
 
5
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Синдикалните фантасмагории са като утопичния "развит социализъм" на родните комунисти - никога не разбрахме защо го строихме и недостроихме този "социализъм".
123
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България пари се печелят с далавера, корупция и непочтеност. Мръсни пари, които се харчат за алкохол, цигари, джипове и наркотици. Само честно спечелените пари ти гарантират стил на живота. Както казваше баба ми, не е важно колко пари печелиш, а за какво ги харчиш. Има много свестни хора, които с що годе нормални доходи си създават добро качество на живот.
122
3
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Познати демократични неволи
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този искал,другия предлагал,третия настоявал.всички синдикалисти са алчни ***.много добре знаят,че подобни идеи се реализират само и единствено с масови стачки.всичко друго е прах в очите и усмивки за членските ни вноски.дали ще имат доблестта да организират нещо подобно?докато тънат в охолство на наш гръб,няма шанс с тези синдикални лидерчета.
120
1
 
24
 
! Отговори
se преди 6 години
Основната беда на българина е че се прекланя пред деспотизма на чорбаджията.80 до 90 процента у нас работят за мизерни пари - от 200 до 500 евро което е престъпление.Ако българина 10 години след влизането в ЕС получаваше средна заплата на ЕС и пенсионерите получаваха средната пенсия на ЕС положението щеше да е друго.Но нашия чорбаджия е стиснат и не можещ да дава пари.А се оказа, че ЕС е една химера защото основната цел е кражба на мозъци от БГ и кражба на квалифицирани бели роби...
119
1
 
6
 
! Отговори
СВОБОДАТА преди 6 години
КЪДЕ ОТИДЕ?
118
2
 
7
 
! Отговори
redi преди 6 години
ПРЕДИ ГОДИНИ ИМАШЕ ЕДНО ОПРАВДАНИЕ:"ПРОБЛЕМЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е, ЧЕ ИМА МНОГО БЪЛГАРИ"ДО ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ РАБОТЕШЕ.ОТКЪДЕ БЕШЕ ДОШЛО, НЕ ЗНАМ.НО НАПОСЛЕДЪК СИ МИСЛЯ, ЧЕ Е БИЛО БЪДЕЩА ПАРАДИГМА.
117
2
 
9
 
! Отговори
демокрадция бее преди 6 години
свобода, равенство, братство аахахаха