МЗХ с мисия: Бори продажбата на земеделска земя на чужденци

Правителството търси начини да ограничи практиката, каза Порожанов
14 юли 2017 10:21, Петя Славова
17
МЗХ с мисия: Бори продажбата на земеделска земя на чужденци
Снимка: архив, Булфото

Изискването чужди граждани да докажат поне 5 години уседналост в България преди да могат да купуват земеделска земя у нас трябва да отпадне заради риск от тежки евросанкции, но правителството ще търси други начини да ограничи тази практика. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов.

"През 2014 г. със закон е въведено ограничение, което противоречи на поне 3 от членовете за функционирането на ЕС и на две от решенията на Европейския съд. Образувана е процедура, като срокът, преди да ни дадат на Европейския съд е докъм края на септември”, обясни той пред bTV.

Още по темата

Ако България не реагира, първоначално я очаква глоба от 900 000 евро с 660 евро наказателна лихва на ден и възможност първоначалната санкция да бъде повтаряна. "Ние в МЗХ не можем да носим отговорност за такава санкция от над 1 млн. евро, която ще се калкулира”, подчерта Порожанов.

Вече стана ясно, че е изработен законопроект, който ще позволи на чуждестранни граждани да купуват земя у нас. Разпоредбите на ЕС изискват той да важи и за граждани от страни извън общността – напр. от Турция или Русия.В Министерския съвет ще се направи работна група, която да види дали може да се направят друг тип ограничения”, обясни той. По думите му има и други страни, които са заплашени от санкция заради невъзможност чужденци да притежават земеделска земя, като една от тях е Полша.

Порожанов предпочете да не коментира дали до момента се е заобикалял мораториумът, като отбеляза, че либерализация на режима може да донесе и повече инвестиции.

Земеделският министър коментира и, че се очаква тазгодишната реколта от пшеница да е по-добра от миналата година. Добивите са средно около 524 кг на декар, което прави между 5,5 и 5,7 млн. тона с "много добро” и "добро” качество. По-малко от 9% е некачественото жито.

Според Порожанов у нас за консумация остават около 1 млн. тона, 500 000 – за фураж и 250 000 – за семена. Останалото се изнася.

"Ние нямаме внос на пшеница”, категоричен беше земеделският министър. Той обяви, че са определени нови 30 продукта, за които ще се направи проверка дали са с по-различен състав у нас и в Италия, Швейцария и други страни. След като първият подобен анализ показа 20% разминаване по етикети, сега въобще няма да се прави физико-химичен анализ.

Порожанов призна, че "може да се третира в някаква не много голяма степен, че качеството не е същото”, но сега акцент ще бъде разликата в цените, която ощетява българския потребител: "Разлика от 100% не може да се дължи на ставката на ДДС”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
баста преди 6 години
българина няма пари да купува, така земята ни ще стане напълно турска, стига европа никомандва, да не може да се купува повече от 500 дка, това да важи и за български купу-вачи.Напишете колко процента от земята вече не е на българи, леле, ще останем без зе-мя, така евреите в началото на 20 век изкупиха палестина и направиха държавата израел.Българи, не продавайте земята си, тя е на дедите ви, искат да ви направят роби.
16
0
 
0
 
! Отговори
Ирина Дочева преди 6 години
След като България се е хванала на хорото с ЕС, е задължена за съжаление да спазва правилата за продажба на земеделска земя. Има вече много продадена недвижима собственост и на чужденци извън Европа. Посочете статистика за количество продадена земеделска площ и недвижими имоти, тогава картината ще е по-ясна.За сведение- Швейцария не член на ЕС и затова запазва тероториалната си цялост.Да се ограничи количеството за продажба на земеделска площ, да се внесат ограничения за третирането й с отрови
15
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
да си платим глобата на ес и да мирясаме на тази тема плодородната земя ще сепревьрне е джамии минарете ходжи ще вият от сутрин до вечер голф игрища ибасеини бьлгария от житница ще започне да внася пшеница и всички стоки щескочат главоломно и парите които ще получите за дядовите ниви няма да ви стигнатда се изхраните
14
0
 
1
 
! Отговори
песимист преди 6 години
Ще се оптимизира ли цената на земята и ще се нормализира ли пазара? Сега повечето земя се купува по 500-600 лв. за декар. По-малко от две минимални месечни заплати. Арендаторите дават по 30-40 лв. годишен наем на собствениците. Това ако е нормално,здраве му кажи!
13
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Само да попитам съкращението МЗХ от думата мазохист ли идва?
12
0
 
4
 
! Отговори
Ха преди 6 години
Хахаха! Че тя земята вече не е наша. От поне 10 може и повече плодородната част и големите общински и държавни парчета са продадени на фирми с един единствен бг гражданин в тях. Факт от първо лице.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво ще бори бе, кво ще бори. Има си закони за тая работа, а не тука може, тука - не може. А, сикана с тези номера... какви герои, кралимарковци пазят българсксата земя, след като с всичко я продават, концесионират - още по-гадно от продажбат, подаряват, унищожават. Аре стига лицемерие, ние да не сме кьорави и глухи да не разбираме предателствата хлъзгави.
10
8
 
1
 
! Отговори
nki преди 6 години
Голяма работа, че ще я притежава някой друг. Нали ще се обработва, а не като сега да стои пустееща.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова ли е трудно да се въведе, че едно физическо лице и свързаните с него фирми и хора не могат да притежават повече от 40 хектара(1% от обработваемата земя), примерно, ама ще боли, че и нашите ще се ограничат.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според Порожанов у нас за консумация остават около 1 млн. тона, 500 000 за фураж и 250 000 за семена. Останалото се изнася."И според Поражанов от какво се прави хляба? Официално в момента консумацията в България на пшеница е към 2,5 млн тона. Не знам как може министъра да не познава основни данни и да прави политики.
7
2
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Така ще я сбори че след 10г половин България ще е турска собственост. Глобата била 900 000, Българската земя няма цена бе предатели. По големия е в концентрацията на земята в един собственик. В Швейцария не можеш да имаш повече от едно основно жилище за да няма спекула с цените и наемите. Никакви чужденци, могат да я ползват но не и да я купуеат
6
0
 
1
 
! Отговори
асс преди 6 години
не е МЗХ а вече е МЗХГ, актуализирайте си информацията министерството се казва Министерство на земеделието храните и горите
5
1
 
14
 
! Отговори
Празни дрънканици преди 6 години
Кви са тия глупости с продажбата на земя??? Всеки европейски гражданин може да регистрира търговско дружество в България и като такова да изкупи де що има земеделска площ. Всеки друг чужденец с участието на поне един български гражданин може да извърши същата регистрация, да изкупи каквото му трябва, да изрита *** от фирмата, да направи съдружие с жена му и пак същото...Що Българинът не спре да си продава земята, а си чешем езиците...БЕДНОТИЯЯЯЯЯ и *** ПАТРИОТАРЩИНА.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Monsanto,Bayer,BASF..................това чакат!!!Собственост от по 100-200 000 декара българска земя за да си изнесат нерегламентираните производства и опити с ГМО култури!!Няма да си тровят собствената земя и народи де,защото има закони!!!Тука,куче влачи-диря няма!!Замърсяване на околна среда,унищожаване на плодородна земя и подпочвени води,тровене на пчели..........никой не гледа!!Важното е печалба да има и едни пари да се изнасят свободно!!Как ще се оправим с тях след този акт,а??
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е разликата ... Големите компании, родни или чужди, пак ще произвеждат и ще изнасят качествената стока навън, а за вътрешния пазар остава това, което не може да мине ЕС регламентите.Няма да се учудя, ако след 5 години, кажат, че няма хляб, защото са продали цялата пшеница и сега се налага да вкарваме от Конго или друга подобна глупост.
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спокойно бе хора, то ак си заслужавахем земята, щяхме да си я работим, но нали сме дребни тарикати, да дойда да я работят чужденците, нископлатен труд и добра земя, въобще не им се сърдете.
1
4
 
26
 
! Отговори
zeus преди 6 години
По-добре единична санкция от милион евро, отколкото да разпродадем България! За второто ще поемете ли отговорност?