Премахването на добавката за стаж - удар върху работещите бедни

Това не е само прослужено време, а и опит, настоя синдикалист
101
Премахването на добавката за стаж - удар върху работещите бедни
Снимка: архив, БулФото

Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките.

Това заяви дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова пред БНР по повод дискусията за премахването на класовете.

Още по темата
Това не е прослужено време, а професионален опит и прослужено време. Още прохождащият бизнес в България през 20-те години на миналия век е оценил колко е важен професионалният опит за успеха на една фирма, подчерта тя.

По думите й дългият професионален опит дава възможност за по-бързо постигане на резултати, за които на младите им трябва още време. 

"Работещите бедни в България са 700 хиляди, те получават минимална работна заплата, плащат си данъците, ако махнем и класа, ще им намалим доходите със 100-150 лева", поясни Зайкова.

Производителността на труда не зависи само от работника, изтъкна Зайкова като контрааргумент на тезата на бизнеса за ниската производителност на труда в България. Според нея приносът на работника е по-малък от 20-30% в ръста на производителността.

"Понеже живеем в 21-ви век и не работим с кирки и лопати, а с компютри и високотехнологична апаратура. Това зависи и от инвестициите. Само че България, както се разбра, не е добро място за инвестиции... Ние трябва да се отърсим от много неща, които сме наследили от предишния строй", коментира още Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
До АмериканНяма страшно , винаги ще се намира работа в Канада. Имат толкова незаселена територия :) Просто с кеф ще гледам как Терминал 2 се пълни с хора които искат да не робуват, на тиа нагли робовладелци :). Още милион хора ще се махнат идващите 2, 3 години ( ако не и по - рано )
72
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Реалист. Добре, обаче в този случай заплатообразуването ще става с минимално заплащане на час, съобразно със страните от ЕС!!! Така тава ли? Защото иначе не става, няма да се съгласим и ще има масови протести, а те не се знае до какво ще доведат, проблеми се натрупаха много, от всякакво естество, така че не провокирайте протести за дребни неща, защото народа ще ви помете всичките. ЯСНО!!
71
0
 
3
 
! Отговори
gdgd преди 6 години
във мишеническото предприятие Фикосота Шумен не плашат нито клас, нито пътя на хората , а им дават по 490 лв за 12 часа работа на ден
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистВиж как работи тази система - Работодателя, казва на работниците - ще товарите 100 килограма картофи на час. Ако някой натовари 99.5 килограма картофи, не му намалят заплата с 0.05 процента, а просто го уволняват. Ако някой се покаже, много способен и хвърли 120 килограма, не получава 20% отгоре. Просто на другия ден, работодателя им казва - Товарете по 120 килограма картофи на час.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно в над 90% от случаите, опитът е много важен и за него трябва да се плаща. Лошото е, че работодателите ни най-често са нискообразовани мутри, които могат да мислят само в понятия като изкопан с лопата кубик пръст и т.н. На много места даже 10 години опит е недостатъчен. Като трябва да се направи нещо, което не е от обичайните неща, защо питат хората с опит, а не питат младока, който претендира за същото заплащане, защото работел повече от по-старите, според него де....
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ са демократи, както и БСП, СДС и производните им, НДСВ, ДПС, ...Комунисти няма.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81- ДА ПЕРЕМ У СЛОЖНИЯ ТИ МОЗЪК- БАЧКАМ 41 ГОДИНА И АКО МИ ПИПНАТ КЛАСА НЕМА ДА СПРА ДА СЕ ПЕНЯ ПРЕД МОТОДАТЕЛИТЕ0 С 300 КИТАПА И КВАЛИФИКАЦИИ СЪМ, А ТЕ ПОЛОВИНАТА СА НЕГРАМОТНИ.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Много странно. След като вече доста години упраблява ГЕРБ, защо някои динозаври повтарят като папагали, че комунистите са виновни за какво ли не"Нещо съм изпуснал. Откога ГЕРБ не са комунисти?
65
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па да ги махат. С 10 лева по-малко няма да се промени нищо.
64
0
 
12
 
! Отговори
Edna преди 6 години
До РеалистИ как точно класът за прослужено време пречи на заплатообразуването??? И думичката "кетапи" показва що за птица си...Толкова за "ефективната" работа на такива като тебе... И защо навсякъде в белите страни българинът е високо ценен и никъде не се оплакват, че е мързелив, защо ли?? Защото е МОТИВИРАН от работодателя, ама такива като тебе не ги разбират тези работи!
63
12
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Факт - 76Плаща се за ефективна работа, няма опит-мопит, няма образование, кетапи и т.н. врели некипели... Тъй че класовете са излишни и пречат на заплатообразуването.
62
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 6 години
ОК, ГЕРБерчета - махате за прослужено време, НО....се фиксира мин. ставка на час = 6лв.Което е 1008лв. на месец мин. заплата. Ей така ще тръгне икономиката, като се стимулира потреблението!
61
1
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
До Men:Не за всеки месец а за всяка отработена година no една брутна заплата...
60
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Това, което наистина трябва да се направи с добавката за прослужено време е, да се вдигне долната граница от 0,6% на 2%. За опит трябва да се плаща, както и за труда, а сега и за двете не се плаща.
59
1
 
3
 
! Отговори
Men преди 6 години
В ЕС за всеки 1отработен месец дават 1000 евро бонус при напускане. 5г. отработени = 60000Е бонус. Разбира се това в IT сигурността.
58
0
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Когато същите работодатели не плащат с месеци заплати, когато не внасят реалните осигуровки какво правим и къде са ДФК и прокуратурата? Имам сестра работеща в топ транспортна фирма , която е на двойно счетоводство и която плаща на медии за да не разгласяват за нейни гафове по магистралите на Европа. Защо не се отнема имущество на работодатели не плащащи на работниците , както и на тези плащащи мизерни заплати?Докога този Домусчиев ще бъде като феодал в тази държава и ще си прави каквото иска?
57
3
 
4
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До бедния българин(70)1.) В Канада никой няма да те вземе на работа с туристическа виза или без виза; товастава само в Америка, но Тръмп е на път да го спре.2.) В Канада работа за специалисти се намира трудно, че и за бачкатори също. *3.) В Канада заплатите са малки за високите цени там.* В Канада лекарите са по-добре платени даже и от американските( въпреки че хленчат, че ще избягали там ако не им се вдигнат заплатите !? ама не бягат )
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАЗБИРАМ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ЧЕ ИСКАТ ДА НИ ПОТОПЯТ В ИКОНОМИЧЕСКО РОБСТВО И ЗАВИСИМОСТ ТЕ ИЗГОНИХА МОЖЕЩИТЕ И ЗНАЕЩИТЕ БЪЛГАРИ СЕГА СИ ВНАСЯТ ОТ ВЪН, АМА И ТЕ ЩЕ ИЗБЯГАТ. ТОВА АКО СТАНЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДАТЕЛСТВО НА СИНДИКАТИ. ДА СИ СПОМНИМ ПРЕЗ 2014 Г КАК РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИЗКАРАХА РАБОТНИЦИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ ЗА ТОВА ЧЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА БЕШЕ ПОВИШЕНА- ВИЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВА ПОГНУСА ТАЯ КЪМ ТЕ ТЕА ГОСПОДА, КОИТО НЕ ПОДБИРАТ СРЕДСТВА - ОСНОВНО ЧЛЕНУВАТ В БСП И СЕ БОРЯТ ЗА СОЦ РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ
55
2
 
19
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Много странно. След като вече доста години упраблява ГЕРБ, защо някои динозаври повтарят като папагали, че комунистите са виновни за какво ли не, включително и за отнемането на класа за прослужено време? Най вероятно си търсят оправдание за некадърността.
54
0
 
19
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
Е как да остане млад човек в България ? От 8 сутринта до 8 вечерта работа нон стоп, за 450 лв. Стига с това вече: еми то младите ги мързи, Еми то младите неопитни.Писнами вече някви връзкари на държавна ясла да са правят на голяма работа. Сега когато отпаднат визите за Канада, нова голяма вълна млади, не можещи и мързеливи млади хора ще се махнат. Там тези мързели ще изкарват пари дето тука не е възможно да ги изкараш, ще се бъхтиш за 30 , 40 лв на час, а тука ще се бъхтиш за 20 лв на ДЕН.

Спонсорирани публикации