Ново: Без сезонно поскъпване на горивата

Делчев: Основният проблем на пазара е контрабандата!
21 юли 2017 11:15,
12
Ново: Без сезонно поскъпване на горивата
Снимка: архив, БулФото

Сезонното поскъпване на горивата през тази година го няма и причина за това е движението на цената на петрола на международните пазари, коментира Андрей Делчев, изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пред БНТ. На световните пазари цената се стабилизира около нивото от 50 долара за барел, посочи още той.

Според Делчев ограниченията, които въведе ОПЕК, не са довели до скок на цените на петрола на международните пазари, тъй като предлагането е "огромно". Повечето държави, които добиват петрол, изпитват бюджетни ограничения, допълни още експертът.

Делчев очаква, че през следващите 2-3 месеца цената на петрола на международните пазари ще остане на нивото около 50 долара за барел, защото има фактори за намаление на цената, но и такива, които задържат нивото й.

Колебанията на цената на горивата на вътрешния пазар следват колебанията на световните пазари, каза още експертът. В последните няколко седмици става въпрос на промяна в рамките на 2-3% на средните цени на горивата у нас, тъй като 40% от цената на горивата у нас се формира от цената на петрола.

Относно контрабандата на горива в България, Делчев посочи, че нивото е високо и целият сектор е силно деформиран заради "сивия сектор" Той припомни, че доклад на Министерството на финансите е показал, че делът на сивата икономика в сектора на горивата е 30%.

"Това е гигантско за милионите тонове, които се предлагат ежегодно на територията на страната", каза още Делчев и допълни, че това е основният проблем на пазара на горива.

Той посочи още, че в момента се обсъжда пакет от мерки за борба със сивия сектор при горивата и увеличаване на контрола. "Трябва да се намери точният подход, защото в България често увеличеният контрол се отразява на "белите", на видимите фирми", каза той и допълни, че контролът трябва да бъде преместен към "стопанските дворове и строежи" и незаконните бензиностанции, от които се зарежда.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината да няма традиционно сезонно поскъпване на горивата е една - Марешки. ОПЕК, петрол и други традиционни оправдания-лъжи на картела, вече не действат.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се знае,че делът на сивата икономика е 30%,значи само 70% от личния състав на Народното събрание,МВР,МФ,Съд, Прокуратура,ДАНС и Министерския съвет изпълняват задълженията си .От методиката на уважавания от Сталинка,ГЕРБ и ББ международен експерт-икономист,финансист ,политик и бивш министър на БГ С.Дянков следва невършещите работа 30% от състава на горните заведения "кл.атик.ури" и нек.адърници да бъдат "реформирани" и с икономисаните средства да се "запушат" дупките на бюджета!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мога да посоча 2 бензиностанции където зареждаш пълен резеорвар и след 100 км няма гориво! На някой пука ли му ? НЕ !
8
0
 
5
 
! Отговори
СВЕТ преди 6 години
МИЗЕРНИЦИ!
7
0
 
10
 
! Отговори
ВАНКА С ТАНКА преди 6 години
У нас поскъпването е ежедневно, а не сезонно.Аз зареждам при ,,контрабандата,,която работи от години по-честно и по. чисто от така наречените ,,бели,,-те са разбойнецете на пазара,дего ни ОГРАБВАТ!?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемите генерално са 2:1. Цената на бензина/дизела на БГ пазара ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ЗАВИСИ от международната цена на петрола.2. Качеството на горивата е под всякаква критика, особено след встъпването на Борисов за 3-ти мандат. Но нали другарчето му за белот се вика Вальо Златев...
5
1
 
5
 
! Отговори
Един преател пита преди 6 години
Skype:ОМВ: Да намалим цената с 2ст? За един преател питам.Лукойл: +5ст.Еко: Ама 2.07 или 2.08 ?Шел: Чакаме...Лукойл: 2.09!Петрол: ГотовоКЗК: Няма никакъв картел, ама моля ви се! Глупости! Не ви ли е срам да задавате такива въпроси. Те за един преател питат!!! Ние сме им написали писмо да ползват криптирани програми като питат за преател! Аз Марешки няма да коментирам, че той все още не пита за един преател! И това ще дойде
4
0
 
13
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
Сезонното поскъпване отдавна е преминало в целогодишно, затова ви се струва. че го няма.
3
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Петрола в момента е на цена 47 долара, преди месец беше 42 долара, 50 долара е бил последно през Май. Долара обаче падна с 15 стотинки, не виждам това да е отразено като намаление в цената на горивата. Да не забравяме обаче, че КЗК не откри картел, а само невинни мейлчета с цените между уж конкурентните вериги бензиностанции ;)
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената и на нефта и на долара паднаха брутално, те сега остава и да повишават цената на горивата.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има картел на горивата защитен от комисията за защита на картелите(разбирай ГЕП) контрабандата спасява обикновенния човек. Питайте банкянския бек га лукоил ще почне да плаща данъци!

Спонсорирани публикации