Защо България още усеща пресата на бедността?

Бившият социален министър Иван Нейков пред Bloomberg TV Bulgaria
3 авг 2017 13:07, Екип на Bloomberg
47
Защо България още усеща пресата на бедността?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на кризата бедността бе в резултат на липсата на работа, намаляване на инвестиции, замразяване на заплати и т.н. Всички се надявахме, че тази криза, като всички останали, ще дойде и ще си замине. Това каза бившият социален министър Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Но тези прогнози не се сбъднаха, а се реализира прогнозата на Европейския център за образование и обучение, които казаха, че всички компании, цели отрасли, които вече са минали критичната точка на кризата и които произвеждат, дори повече отколкото преди кризата, го правят с по-малко и с по-висококвалифицирани работници", каза той.

Една от големите промени, които настъпиха, е новото изискване на предприемачите към капацитета на хората. И за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници, допълни гостът.

"В същото време ние продължаваме да се лутаме и да нямаме решение за българското професионално образование и това създава допълнително напрежение на пазара на труда. Расте относителният дял на ниско квалифицираните хора, а изискванията на работодателите са към по-висока квалификация", настоя Нейков.

Това е една от причините след кризата България да продължава да усеща пресата от бедността, подчерта Нейков.

"Това увеличава дела на разочарованите хора, които се чувстват заплашени. Те си казват: ето, икономиката завърта и има приходи в бюджета, а аз съм без работа. Това е едната голяма причина за бедността".

Другата голяма причина, която също е паневропейска и се улавя във всички държави, това е непрекъснатото увеличаване на средната възраст на нациите, отбеляза събеседникът.

"ЕС е онази група нации, която най бързо остарява. Това не е катастрофа, но има друг проблем. Това остаряване на хората увеличава броя на хората, които не могат сами да се грижат за себе си. Усещането на тези хора, че не могат да се грижат сами за себе си има тежест и влияе върху цялостното усещане на хората за бедност".

"Пенсионните системи няма да издържат и ние се приближаваме към момента, когато ще се въведат равни пенсии за всички хора, без значение за принос и т.н., но това не е горещ картоф, а горящ въглен, който ще помете всеки политик, който го предложи".

Кои са "гнездата на бедността"? Защо идеята за виртуален асистент на възрастните хора може да преобърне тенденциите в социалната сфера в Европа и в света? Може ли да се смени парадигмата по отношение на връзката бизнес - образование?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината е липсата на аналитичен разум и характерната проклетия в национален мащаб .
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отговорът на това "защо" се намира в стратегията и тактиката на сектите, наричащи се партии. На по-голямата част от тях е необходим объркан електорат, най-вече беден, който лесно се залъгва от популистката стръв, която се подхвърля. Така от избори на избори лесно се лашка ту в една, ту в друга посока, а сектантите (елита) всеки път е на печалба. При стабилизиране на икономическото състояние, лашкането на електората ще затихне и много от сектите ще се окажат в киреча. Доста време е едно и също.
39
0
 
13
 
! Отговори
x преди 6 години
И тоя измамник дава съвети!През 2012 заминах с фирмата му Хюмън пауър(Нейков, Асен Агов и Васил Василев) във Франция ,французите плащаха по 9,43 евро на час ,но те ни удържаха половината пари уж за осигуровки и квартира(по 11 евро на ден),така от 1450 евро вземахме 700 ,плащахме си и горивото,а трябваше да ни плащат командировъчни.Аз разбрах накъде отиват нещата и им изпратих репортери,а те се скриха,тогава сигнализирах френската инспекция по труда и далаверата спря и им отнеха лиценза .
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз остарях, надявайки се да нещата да се оправят, но така и ще си умра беден, дори покрив нямам над главата си, вишист, не съм спирал да работя по специалността си, но съм си беден, нямам силен татко да ме спонсорира, за да имам добър старт... тъжо е
37
1
 
6
 
! Отговори
USA преди 6 години
Лесно му е на Иван Нейков. Работата е там, че работодателите се научиха, че " можем да им бачкаме без пари и искат все така да бъде и да пребъде " станахме най скъпата държава в Европа. За всичко и в същото време, каквото и да си купиш, все е ***. ДЕ е ДЪРЖАВАТА. ДЕ си БОЙКО. В цял свят правителствата в даден момент коригират пазара и качеството. Има си начини, Защо в Америка не е така ( като в БГ ) защо в САЩ, не влизат буклуци ???????
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ситуацията е уникална,горе в парламента са хората с най-долен морал и съвест,и ние не сме цвете ама там са извращенията на алчността и продажността
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите нищо не усещат от бедността. Те просто са размазани от бедност и отчаяние.
34
12
 
4
 
! Отговори
Касандра преди 6 години
Един ден Историята ще каже, че най-добрият политик на прехода е Бойко Борисов, еволюирал от *** охранител в далновиден държавник.
33
2
 
5
 
! Отговори
НЕУТРАЛЕН преди 6 години
с подобни разсъждения и мисли,че няма разлика между политици и обикновените хора ще продължаваме да сме последните хора хванати от балкана-гората на Балк.полуостров ,другите народи и нации от същият регион са съвсем с други мисли и представи за живота и затова техният стандарт е по-висок от нас и РИБАТА ОТ КЪДЕ ЗАПОЧВА ДА ЗАМИРИСВА ВСЕКИ ЗНАЕ
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мрънкачи,винаги е имало!Все недоволни,все те прецакани,всички други са овце, само те свестни!Така ,че споко!Само война да няма,тогава е страшно!Иначе и кучета и керван,и суджуци и кашкавал има и то различни!
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тея НЕ политици - граждани като тебе , които седат в държавния апарат и рушветят и спат по цял ден ? Политиците са 240 . Хората активни за работа са 3 милиона + ? Всеки от тях ли е честен ? Всеки ли плаща данъци ? Всеки ли спазва закона на КАТ ? Всеки ли пази чисто ? Вече е досадно само политиците да са виновни. Вие нямате голяма разлика с тях.
30
1
 
7
 
! Отговори
До 20 необразован преди 6 години
Не само две сфери на огнище за корупция а цяла България е едно огромно огнище за корупция с такива мафиоти-управници,АЛТЕРНАТИВАТА - ВИНАГИ ПО ВРАТА НИ НЯКОЙ ДА ПРИТИСКА С ЕДИН ЧАТАЛ ИЛИ ЕДНА ДЕБЕЛА ТОЯГА,ИНАЧЕ НИЕ САМИ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 70 години комунизъм, изолация и крадене ....Няма как да се оправим за 10 години в ЕС. Вече вървим на горе , но ще трябват още 10 години поне. Хората са отишли много напред през това време. Търпение и национални програми за чиста инфраструктура и туризъм, какво и инвеститори от запад.
28
0
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Най-правилно ви го каза "аз там" (номер 14)!Има инфлация в парите, има инфлация и в образованието!!!Едно е да си инженер с диплома от ВМЕИ "В. И. Ленин", съвсем друго е ако си пск инженер, ама с диплома от MIT (Massachussetts Institute of Technology"... Който междувпрочем си е още институт. Като бившето ни вече "ВМЕИ"!!!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане и по-бедна и по-гладна и много скъпа,докато добитъка измре.
26
1
 
14
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Силните на деня както през турско са били турските паши, аги и бейове така и също Ботевите български с фесове чорбаджии-изедници,продажници.Сегашните наши силни на деня -политиците,управляващите са един дол дренки с мафиотите , крадците и рекетьрите. Докато не се появят на хоризонта лица като ХАН КРУМ С НЕГОВИТЕ ЗАКОНИ, един друг Ботев с неговите мисли за управление ,нов Левски с мисли за чиста и свята република ,България и след сто години ще бъде на същото дередже
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шот 400лв заплата и 300лв (ай дано!) пенсия за туй. ако зимаш 1500 си богаташ надут като пуяк (ИТ спициала) -мож покрие храната, тока и парните инсталации и други зградни дела отнасящи се до бита.пост-индустриализъм и глобализъм!
24
0
 
13
 
! Отговори
x преди 6 години
отговорът на заглавието е: ЗАЩОТО Я КРАДОХА,КРАДАТ Я В МОМЕНТА И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА Я КРАДАТ И В БЪДЕЩЕ. И ТЯ,БЕДНАТА,НЕ МОЖЕ ДА ЗАХВАНЕ,ДА НАБЕРЕ И ДА ТРЪГНЕ НАГОРЕ.КАК ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ-С ТВЪРДА НАКАЗАТЕЛНА ПРАКТИКА НА СЪДИЛИЩАТА,КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА НЕПЛАЩАНЕТО НА СОЦ.ОСИГУРОВКИ ОТ ЧОРБАДЖИИТЕ-2-3 В ЗАТВОРА И ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ КАКТО ТРЯБВА.
23
1
 
6
 
! Отговори
Ба це преди 6 години
"Суперразбирача" дрънка само глупости.
22
3
 
12
 
! Отговори
НЕУТРАЛЕН преди 6 години
ДОКОГА ЩЕ СЕ ДЕЛИМ НА КОМУНИСТИ И АНТИКОМУНИСТИ ,НАЛИ ОТ 1990 Г. ДО СЕГА 9О % ОТ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СА КОМУНИСТИ ИЛИ СИНОВЕ И ВНУЦИ НА БИВШИ КОМУНИСТИ

Спонсорирани публикации