Мирише ли на петрол кризата във Венецуела?

В Европа конфликтът се отразява едностранчиво
9 авг 2017 20:00, Екип на Bloomberg
36
Мирише ли на петрол кризата във Венецуела?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протестите във Венецуела започнаха много отдавна. Още от 2014 върви този процес на противопоставяне между опозицията и правителството с различен интензитет. Сега заговорихме за това, защото доста ескалира, а имаме и открита намеса на външни играчи, заинтересовани от процесите във Венецуела. Това каза доц. д-р Александър Сивилов, преподавател в СУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Традиционно във Венецуела интерес има САЩ и те са най-ощетени от идването на власт на Уго Чавес, когато загубиха контрола върху сектора, свързан с добива на нефт. САЩ разчитаха много на тези ресурси", поясни той.

Картината, която се представя от медиите в Европа е доста изкривена, каза гостът.

"Обикновено се представя само едната страта, защото за съжаление Венецуела в момента е доста разделена и то на половина. Това може да се види и на изборите за Конституционно събрание, направено преди дни. Видя се, че около 45% от хората подкрепиха президента Мадуро".

Успоредно с тези протести, които са антиправителствени вървят и такива, които са проправителствени. Това не се показва никъде, обясни Сивилов.

"Не може да се каже кои протести са по-масови, но опозиционните сили вече стигнаха и до сблъсъци със силите на реда. Много е страшно в момента във Венецуела и не е ясно какво ще се случи. За сега изглежда, че страната е на прага на гражданска война. Дано да не се случи", изрази надеждите си Сивилов. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп ще сложи послушник като Тиквата и ще приватизира петрола в полза на САЩ и демокрацията.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газпром е дал на правителството на Венецуела безлихвен заем от 6 млрд. долара. Ето кой е големият печеливш.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
Мирише и скоро ще и драснат клечката. Познайте кои ще загубят.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам двама приятели от Венецуела. И двамата са много раздвоени за ситуацията. Не харесват Чавизмът, а още по-малко Мадуро, той дори няма онази харизма и патриотизъм на Чавез, но не искат и страната да е хвърлена в ръцете на марионетка на САЩ.... а е такава огромна и богата страна...
4
0
 
6
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
...... образования, дето използва дередже - това е турцизъм, българската дума е състояние. Не говори за образование бе кравай!
3
21
 
8
 
! Отговори
Емил преди 6 години
Доцента преподава научен комунизъм.
2
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно е с такива червени "доценти" на държавна хранилка. То и затова образуванието ни е на това диридже.
1
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя "доцент" Сивилов *** червен та червен. Веднага да му вземат дипломата. Да го изпратят малко във Венецуела да повика за Мадуро. Пълни глупости пише. Преди 2 месеца бях там. Хората няма какво да ядат. Къв петрол кви глупости просто глад и мизерия затова целият народ е на улицата. Между впрочем бензин нямаше от месеци.

Спонсорирани публикации