Работата по морето смъкна средната работна заплата

Увеличила се е заетостта при сезонните дейности
10 авг 2017 15:52, Петя Славова
31
Работата по морето смъкна средната работна заплата
Снимка: архив, Булфото

Средната брутна работна заплата за месец април е 1060 лв, за май 1035, а за юни 1027. Това съобщиха от Националния статистически институт.

В същото време броят на наетите лица към края на юни тази година нараства с 63.4 хиляди или с 2.8 процента спрямо края на март и достига 2.34 милиона. Ръстът идва основно от икономическите дейности със сезонен характер "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 44.9 процента, "Култура спорт и развлечения" - с 11.9 процента и "Селско, горско и рибно стопанство" - със 7.3 процента.

През второто тримесечие средната месечна работна заплата е 1040 лв и нараства спрямо първото с 3.4 процента. Най-голямо увеличение е регистрирано в секторите: "Финансови и застрахователни дейности" - със 7.6 процента и "Строителство и "Добивна промишленост" - по 7.3 процента.

През второто тримесечие средната месечна работна заплата нараства с 9.9 процента спрямо същия период на миналата година, като най-голямо е увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" - с 16 процента, А"Административни и спомагателни дейности" - с 13.4 процента и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 13.2 процента.

С най-високо средномесечно трудово възнаграждение остават работещите в сектора на информационните технологии - 2.306 лева и финансите - 1815 лева, а най-нископлатените са кадрите в туризма - 635 лв и строителството - 796 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
според водата преди 6 години
У нас повечето от работещите получават между 130 и 290 евра на месец..Исключение правят издържани с ограбвани милиарди от народа бюрократи в София и в партиино подставени компаниики ограбващи десетки милиарди от бюджета през нагло корупционни обекти../по оперативни програми/
22
1
 
8
 
! Отговори
ПАК преди 6 години
В случая Депутатите ще са прецакани .И да ви кажа вчера в София какво стана - имаше дело за развод на Депутат - Умрях от Смях за Мотивите , вижте ги - Съдията жена пита - защо искате да се разведете , съпругът ви е Депутат , защо се оплаквате .Жената - Еми той прави само това - седи си в леглото и ми обяснява колко щяло да ми е хубаво .
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, мечтайте си!За евтина заплата ще получите "имитиращ трудова дейност продукт"!И съвсем ще затънете в пазарното блато, където ви е мястото. За разлика от вас, истинските бизнесмени, които плащат реално големи заплати, ще се къпят в синята бизнес лагуна!
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорете ми за ползите от миграцията, скъпи работодатели...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнаха градинските джуджета да си врат влажните носове кой какви пари взима. И да зяпат в чуждата паница.
18
0
 
7
 
! Отговори
хахах преди 6 години
ами хайде сега депутатите да си преизчислят пак заплатите, щото нали зависят от средната... Или ще чакат пак да се вдигне?
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не нужно Държавата да казва каква да бъде заплатат,освен в държавния сектор!Но е крещящо нужно Държавата да започне да изпълнява едно от основните си зеадължения: Да спре и да извади на светло сивата икономика и да принуди,бизнеса да плаща истинските си данъци,да не крие осигуровки и приходи!Догава наистина бързо можем да стигнем заплати от 2000 лв и средна пенсия поне 1200 лв.Ама на държавата не и стиска или не иска!
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MaйMyнaтaБило е преди инфлацията не помниш ли, че 99г. отпаднаха 3 нули от банкнотите. :-) 1997г. 1 долар беше около 3000 лв.
15
14
 
10
 
! Отговори
Пазарна икономика преди 6 години
Бизнесът плаща колкото се може по-малко. На който не му е изгодно да си търси друга работа или да се пробва да стане предприемач, да го видим той какви заплати ще плаща.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко, написано в коментарите е интересно.Който е учил икономика, явно разбира нещата по-добре от нас, които сме избрали други специалности.Но все пак, тази абракадабра с размера на средната заплата дори и едно дете не може да заблуди. Защото всички знаем в кои сектори какви доходи се получават от преобладаващата част от работещите.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MaйMyнaтaИменно инфлацията ще изяде увеличение 1997г. додех на училище с по 2-3000 лв джобли, ама една баничка струваше 1000 лв. :-)
12
1
 
4
 
! Отговори
от труд и р. заплата преди 6 години
Държавата е бюджета. Нейна банка е БНББизнеса е соц. предприятия раздадени на наши и ваши партиини активисти. Негова банка БЕ КТБ. Сега тази банка я няма и се спасяват по дупки и сокаци. Самостоятелния бизнес оцелява на тия горнитеЧастния земеделец работи яко. Без субсидии, без бонуси но му е сигурно . Като ония от горе му копуват продукцията
11
0
 
27
 
! Отговори
другият преди 6 години
До 9, пич монетарната система е нарочно направена така сложна, че да не може обикновения бачкатор да се усети, че нещата са много прости, богатите стават все по-богати, а бедните ще си умрат бедни. 1% на върха държат 50+% от благинките.
10
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе някой да ми обясни как ги смятат тия средни заплати бе аз не познавам никой от моите познати да взема толкова пари
9
3
 
35
 
! Отговори
сметки преди 6 години
Ей, Богу, щом заплатите от 1000 лева по морето развалят статистиката, значи че мен с 470 лева заплата не ме смятат въобще ;)
8
1
 
13
 
! Отговори
Трендафилчо преди 6 години
бате, па ногу си умен бе, как си можал да се родиш толкова умен, кажи и на нас как става това с манатарната система и ние малко на се научиме от тебе
7
9
 
24
 
! Отговори
Човек от народа преди 6 години
Предлагам да се отнеме държавата от бизнеса да се върне на народа и да въведем закон с който да задължи бизнеса да плаща 2000 лева минимална заплата на нас народа, да си взимаме големите заплатки, да си свиркаме и да си джиткаме в мола да си купуваме яки неща.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истина е обаче, че много хора се водят, че взимат минимална заплата а всъщност взимат повече.
5
0
 
25
 
! Отговори
Циник до Българин преди 6 години
Държавата драги, не принадлежи на народа....а на така наречения бизнес....
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платените статистическо фалшиви данни.

Спонсорирани публикации