Защо не успяваме да догоним европейските доходи?

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си цел?
17 авг 2017 22:42, Екип на Bloomberg
95
Защо не успяваме да догоним европейските доходи?
Снимка: Reuters

Ръстът на БВП с 3,6% за втората четвърт на годината спрямо същия период през 2016 е една добра тенденция, която започна още от 2015 – ръст от около 3% през всяко тримесечие, като това се очертава като трайна тенденция. Трябва обаче да си зададем въпроса дали това решава основния въпрос, основния ни комплекс – достигат ли нивата на доходите в България средноевропейските.

Това коментира икономистът и бивш финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова проф. Христина Вучева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„С този растеж ще ни е нужно много дълго време, за да догоним средноевропейските доходи, но очевидно ръстът е добър в сравнение с предишните години", каза още тя.

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си заветна цел? Според бившия първи финансист растежът трябва да е доста по-висок, ако не и двоен. 

По думите на Вучева това обаче не може да бъде постигнато в близко време поради два основни фактора – липсата на ресурси, и, най-вече, липсата на квалифицирана работна ръка. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
16
 
20
 
! Отговори
олег преди 6 години
Опита за коментар на Виденов може да е само от човек дето е лапал буба в тези години.1.Жан Виденов много даже разпродаде България като въведе МАДОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ2.ЖАН не прави никакви реформи3.Банките ми кой ги фалира?4. Печатането на левове кой му го направи?5.Човекът след него трябваше да бъде Добрев6.Хората бяха гладни кой трябваше да изберат освен Костов, който ги беше спасявал вече от Луканов глад и ги спаси от Виденов глад след това??¿??
64
1
 
46
 
! Отговори
ха де преди 6 години
Това с догонването на средните европейски нива на развитие го слушам от 3 клас насам - до към 15 годишен дори го вярвах. После просто порастнах и нещата си дойдоха на място :) Сега ще го слушат и нашите деца още няколко десетилетия и после изтичаме в канала на историята.
63
4
 
36
 
! Отговори
виденов и костов4 преди 6 години
До 65, не съм голям фен на Виденов, още по-малко на БСП, но Виденов го фалираха (от вътре и отвън), щото реши да прави някакви реформи, вместо да разпродаде държавата на *** и пульо за стотинки. Не му се получи. После знаем какво стана, сваляне от власт и слагане на човек, който ще свърши черната работа по разбиване на икономиката на една държава. Костов точно това свърши без да се замисли и избяга. Затова изкара що годе спокоен мандат.
62
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете минималната заплата поне 10 лева на час, и след това я вдигайте с инфлацията. Не ме интересува, дали работодателя прибира 9 или 99% от оборотите си, стига аз да получавам заплащане, което не ме лбркча на мизерия и студ през зимата.
61
3
 
35
 
! Отговори
Няма икономика! преди 6 години
Като няма икономика, какви доходи ви гонят. Не може цяла БГ да се крепи на строители - далавери, сервитьори и шофьори. Само определени прослойки изкуствено бяха направени богати - нотариуси, строителни предприемачи - строящи некачествено и лекари с частни клиники. Туризмът е укриване на данъци и сива икономика. Нямаме индустрия, развито селско стопанство, ядрена централа. Няма откъде.Една устойчива мизерия е във тази държава.Важното е, че сме членки на НАТО.Че народът чезне, на кой му пука.
60
1
 
30
 
! Отговори
ПРОМЕНИ преди 6 години
Защото трябва да се действа радикално. Намаляване на администрацията на половина, намаляване на данъчната тежест за малки и средни предприятия, премахване на безкрайните такси и таксички. Премахване на помощи за трайно безработни, малолетни майки, неграмотни деца. Носене на лична отговорност от всички административни служители за настъпили загуби от бездействие, некадърност, корупция и т.н. Но спокойно, това в България не може да стане, така че ще си караме както досега и ще си пишем по форумите
59
11
 
23
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Според този икономист ръстът е добър в сравнение с предишните години...Това не е вярно.Който се е интересувал и помни че ръстът на БВП при Иван Костов беше 6.5 %. Най висок ръст в света по негово време беше в Нова Зеландия-8.0 %.Интересно защо толкова години се мълчи за икономическите успехи но Костов.Само с икономически лостове извади държавата от фалита на Виденов.Единствения държавник.
58
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и със 100% ръст на БВП работодателите в България никога няма да допуснат такова увеличение на работната заплата. Те дори и сега реват от дребните суми върху мижавите заплати, които изплащат под формата на добавка за прослужебо време
57
0
 
33
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Никакаква аванта 460 лв минимална им стига на българина,след скромния 40г трудов стаж ще хванете цели 180 лв пенсия.Това са 93 евро.
56
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото си избирате едни и същи Тиквени мафиоти, навързани като суджуци да ви управляват.
55
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Суджук паша се разхожда из България като че ли е негова, докато няма умни и честни хора около него, докато се краде Дзверски и изнася от хората му, докато новозабогателите чорбаджии имат печалба 200-300%, работещите ще са бедни.
54
1
 
47
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Основната причина за ниските заплати е огромния дисбаланс на разпределение на печалбата м/у труда и капитала. В западните държави работника получава около 30 процента от добавената от труда му стойност. В *** тази стойност е около и много често под 10 процента. Изводите си правете сами.
53
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако се вземе пред вид и печалбата на чорбаджиите ,която укриват,и куфарчетата ,които раздават на лобистите ,може да се окаже че сме на средноевропейско ниво по печалба.
52
1
 
46
 
! Отговори
виждам виждам преди 6 години
да ама някои дребни неуки чорбаджии мразят образованите си работници и ги мачкат.що ли?зсщото ги търпим,защото системата така са я създали да е перфектна ,за себеподобни ,т па нари.
51
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората са го измислили ,общонационална стачка ,така са правили в Европа
50
0
 
57
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Рекламирахме се 30 години като държава с евтина работна ръка и дойдоха предимно фирми, търсещи евтина работна ръка. Квалифицираната работна ръка съответно отиде в страни, които я търсят.Сега големия проблем е как да накараме същите тия фирми, дошли заради ниските заплати, да вдигнат заплатите. Ами - граничи с невъзможното.Все едно да рекламирате 30 години на някой, че продавате алкохол и в последствие искате да му продавате чешмянка, при което да се сърдите, като той ви каже, че не иска...
49
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В държава ръководена от трите лакоми прасенца и техните подобия наречени бизнесмени, ще е така. Навсякъде има закони и реални модели за правене на бизнес, винаги могат да се копират, но в държавата на трите прасенца е недопустимо олигатсите да печелят само 20% от бизнеса си, а другото да отива за данъци и заплати.
48
1
 
35
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Защото народа се излакоми и на царя лъжите за истина взе.А не се замисли как комунист с монарх се съюзи и за 800 дни сватбата с лихвите им я плати.А от кумова срама олигарха виновник им показа-Костов е виновен , че чак сега ви аз доя.Гладни и бедни винаги ще сте , но важното е , че Костов е виновен.Той на всички шев ще да е.
47
0
 
51
 
! Отговори
Ози преди 6 години
Айде пак старата песен с "липсата на квалифицирана работна ръка...".Айде да попитам, кое трябва да е първо - яйцето или кокошката. Т.е. дали трябва да чакате квалифицираната работна ръка сама да дойде отнякъде да работи без пари, че да вдигне БВП и да чака да и се вдигнат доходите (демек - от умрял писмо). Или вземете да и плащате както подобава и тя сама ще се появи. И няма да има недостиг. И БВП ще се вдигне, и средните доходи - също...
46
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото 30 години не си избрахме някой ,който да въведе 5 лв/час минимално ОТ СЛЕДВАЩИЯ ДЕН и оттам вече да се вдига на 6 месеца според ръста на икономиката ...а защо не го избрахме - защото мафията която ни управлява от '89(че и 45 год преди това) не допуска такиваВината на народа е че позволява мафията да го лъже с червени/сини , леви/десни и т.н.Сега слушайте пишманбизнесмените как ако ви дадели дори 1/4 от Европейската заплата щяло да настъпи апокалипсис и фалит на държавата

Спонсорирани публикации