Защо не успяваме да догоним европейските доходи?

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си цел?
17 авг 2017 22:42, Екип на Bloomberg
95
Защо не успяваме да догоним европейските доходи?
Снимка: Reuters

Ръстът на БВП с 3,6% за втората четвърт на годината спрямо същия период през 2016 е една добра тенденция, която започна още от 2015 – ръст от около 3% през всяко тримесечие, като това се очертава като трайна тенденция. Трябва обаче да си зададем въпроса дали това решава основния въпрос, основния ни комплекс – достигат ли нивата на доходите в България средноевропейските.

Това коментира икономистът и бивш финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова проф. Христина Вучева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„С този растеж ще ни е нужно много дълго време, за да догоним средноевропейските доходи, но очевидно ръстът е добър в сравнение с предишните години", каза още тя.

Какъв ръст на БВП е нужен на България, за да изпълни тази си заветна цел? Според бившия първи финансист растежът трябва да е доста по-висок, ако не и двоен. 

По думите на Вучева това обаче не може да бъде постигнато в близко време поради два основни фактора – липсата на ресурси, и, най-вече, липсата на квалифицирана работна ръка. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка година от университетите излизат специалисти. Но ,пазара на труда не им предлага нищо.
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте маниполирали хората.
3
8
 
44
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Дива демагогия! Трудът е стока и цената му се определя по законите на свободния пазар - пряко зависима е търсенето и предлагането! Докато има хора, готови да работят за без пари, ще има и такива заплати, всичко останало е бла, бла, бла...
2
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩОТО НИ УПРАВЛЯВАТ САМО ***
1
3
 
31
 
! Отговори
Kat преди 6 години
Na koja skorost gi gonite?!