Пробуждането на фермерите вече е факт

Граждани и селяни – вечна дружба на фермерските пазари
23 авг 2017 14:00, Екип на Bloomberg
3
Пробуждането на фермерите вече е факт
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фермерските пазари са важни, както за производителите, така и за потребителите, защото потребителят има шанс да се срещне лично с производителя и да разбере точно къде и как се произвежда фермерската продукция. Това каза Тенчо Христов от фондация "Биоселена" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Така се бяга от практиката в супермаркетите, където виждаш нещо на някакво етикетче, приемаме, че продуктът е добър и го купуваме", посочи той.

"През последните пет години работихме по един проект, в който искахме да покажем на фермерите, че те имат възможност да преработват част от своята продукция, да преработят своя продукт, да покажат на съответните места, където е възможно - фермерските фестивали, събори, директно във фермата - и по този начин да представят на пазара един натурален продукти, а от друга страна да спечелят една справедлива цена. По този начин те ще са доволни от своята работа на село, ще останат там, ще отглеждат животни и ще поддържат местния пейзаж".

От 270 продукта, които присъстват на фермерските пазари, организирани от Фондация "Биоселена", близо половината са от биопроизводители, каза още гостът.

"Но дори и това, че все пак е доказан произхода и точно кой и как произвежда продукта. Всичко е реално и лоялно. Всички участници на този пазар са проверени и регистрирани в Българската агенция за безопасност на на храните, следени и контролирани са, и тогава излизат на пазара", каза Христов.

Проследими ли са селскостопанските продукти на традиционните зеленчукови пазари? Какви са предимствата на фермерските пазари?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
идиот-производител преди 6 години
До кукатаЗащото вносното е онова, което е изхвърлено от европейския пазар, за качествена и прясна стока се плаща
2
0
 
3
 
! Отговори
КУПУВАМ-ПО- ЕВТИНОТО преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ДАЛИ Е БЪЛГАРСКО ИЛИ ВНОСНО.......!ПРОБЛЕМА Е ВАШ!!!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
куката преди 6 години
"Граждани и селяни вечна дружба на фермерските пазари." О да, ама си вижте цените! Защо вашите стоки са с по 20-40% по-скъпи от вносните! Нали уважението трябва да е взаимно?

Спонсорирани публикации