КНСБ: Достойно заплащане, не на социалния дъмпинг!

От синдиката писаха на Бисер Петков за командированите работници
Обновена: 24 авг 2017 12:38 | 24 авг 2017 12:30, Веселина Йорданова
3
КНСБ: Достойно заплащане, не на социалния дъмпинг!
Снимка: архив, Ройтерс

КНСБ иска достойно възнаграждение за българските командировани работници.

От синдиката застават зад предложението на Европейската комисия в директивата за командированите работници понятието "минимални ставки на заплащане" да се замени с "възнаграждение".

Още по темата

Това се казва в позиция на най-голямата обществена организация, изпратена до министъра на труда Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Очаква се това да бъде една от темите, които ще бъдат обсъждани по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон утре в България.

Според синдиката замяната на тази формулировка ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, и е в пълен синхрон с основната позиция на КНСБ - "равна заплата за равен труд".

Според организацията командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа. В много случаи обаче тази практика се използва като инструмент за социални измами и дъмпинг.

"Ние нямаме обяснение защо, след като се приеха от българската държава промени в Кодекса на труда през 2016 г., в сила от 1 януари 2017 г., при обсъжданията на предложенията на Европейската комисия за промяна на Директивата за командировани работници, българските власти остават с резерв към предложенията на Европейската комисия", пише в писмото.

Отхвърлянето на предложението да се заменят "минималните ставки" на заплащане с понятието "възнаграждение" означава, че България подкрепя принципа на свободата на предоставяне на услуги с приоритет пред свободата на упражняване на правото на труд в Европейския съюз и произтичащите от това право на достойно заплащане, право на безопасни и здравословни условия на труд.

Не трябва да се забравя, че командироващите дружества, упражнявайки свободата на предоставяне на услуги на европейския пазар, осъществяват тези услуги чрез труда на командированите работници, допълва КНСБ в своята позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
Европата или трябва да я копирате във всичко-или във нищо!Двойните стандарти не ни отиват...защото от доста време сме в Европа нали?
2
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Командированите работят за пари каквито не могат да сънуват тук . От 2700-3300?/ месец /поне в строителството/. Осигурени да на 2300 лв , на максимума в България. Това са пари които влизат в бюджета, а заплатите на тези хора се харчат в България. Тук ролята на политиците е да защитат тази възможност, защото това са милиони на месец които излизат от западните икономики и влизат в нашата. Всякакви празноглавци се упражняват по темата , но фактите са тези които съм описъл горе!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалки смешници, които защитават Мутро-олигархията на ГРОБ, а не работниците, принудени да работят за жълти стотинки.

Спонсорирани публикации