КНСБ: Домакинствата обедняват от данъчното облагане!

Промените в закона за местните данъци и такси увеличават разходите
10 сеп 2017 14:16, Петя Славова
49
КНСБ: Домакинствата обедняват от данъчното облагане!
Снимка: архив, Булфото

Промените в закона за местните данъци и такси може да доведат до по-големи разходи за домакинствата, което ще увеличи данъчната тежест като цяло, алармират от КНСБ в становище, изпратено до НСТС и парламента, с копие до медиите.

Според синдиката справедливостта на облагане с екоданъци в ЕС е нарушена. Причината е, че в заможните страни са готови да плащат повече в името на околната среда, докато в по-бедните, като България например, трябва да се отчита по-ниската покупателна способност. В същото време обаче трябва да плащаме все по-скъпо заради хармонизацията на екозаконодателството.

Целта на всяка данъчната политика трябва да бъде справедливо разпределение на тежестта между богати и бедни, между бизнеса и труда, смята конфедерацията.

В тази връзка КНСБ припомня и своите аргументи и предложения по повод цялостната данъчно-осигурителната тежест за следващата година, отправяни неколкократно към българското правителство. На първо място това е двустепенната система на прогресивно облагане.

Максималният осигурителен доход (МОД) постепенно и на стъпки да нарасне до 10 пъти минималната работна заплата, установена за страната; Въвеждане на данък върху финансовите транзакции (0,1 на сто); Повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 на сто с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

По този начин би се постигнало едно по-ефективно преразпределяне на средства във финансовия сектор, предвид огромните печалби и липсата на реинвестиции от страна на инвеститорите.

От сидниката предлагат още допълнителни данъчни стимули за повишаване квалификацията, както и прилагане на т.нар. зелени данъци, способстващи за намаляване енергоемкостта на производствата, пише БТА.

Отсъствието на елементарна справедливост и солидарност на равнище общество вече не е само в съзнанието на гражданите, но и в гнева, предизвикал техните протести. Затова искаме промени, възстановяване на справедливостта и атакуване на бедността, посочват от КНСБ.

Постепенното обръщане на съотношението преки/косвени данъци, чрез повишаване дела на преките налози и намаляване този на косвените, доближавайки се до средните нива в страните от ЕС, е важна стъпка в тази посока, смятат синдикалистите.

Те настояват, че сегашното данъчно облагане е неприемливо, имайки предвид, че говорим за най-бедната страна в ЕС-28, при тенденция за постоянен растеж на линията на бедност, отрицателен демографски прираст и все по-голяма група хора, попадащи в категорията "работещи бедни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
18
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Предлагам рестарт на цялата държава.
22
6
 
23
 
! Отговори
Men преди 6 години
Въобще не знаете как функционира системата в богатите страни. В Дания след най-високото стъпало общо удръжките са 53% от дохода. Това обаче включва пенсия в размер на 70% от дохода, най-висока здравна осигуровка, включваща самостоятелна стая в болница, трансплантация и пр. Плюс обезщетение за пълна и частична нетрудоспособност 90% от заплатата. Демек парите, които ти удържат отиват пак за теб в индивидуална партида, а не при бедните. Взимаш, колкото си изработиш това е справедливо
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам стъпаловидно облагане на дивидентите!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам минимална заплата 2500 лева!
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам подоходно корпоративно отбалгане на фирмите и премахване на плоския корпоративен данък - при печалба над 100 хил лева - 50% данък, над 1 милион лева печалба фирмата плаща 70%, печалби над 10 милиона да се облагат с 80% данък.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам примерни мерки като премахване на мин.заплата и въвеждане на почасово заплащане и получаване на заплата веднъж седмично а не месечно,премахване на плоския данък и подоходно облагане,премахване на патентните данъци,плащане на пенсионни и здравни осигуровки според получавания доход.Така джобовете на Бойковата мафия ще отънеят и положението на народа малко от малко ще се подобри.
17
3
 
15
 
! Отговори
напротив преди 6 години
Тези синдикати една стачка не спретнаха за доходите на хората, а защитават само учителите, които докараха образованието до дъното и странно защо все са наградени, а сега говорят и пълни нелепости! Само в България има масово случаи хора, живеещи сами да плащат десетки пъти повече, о цели семейства! Това е нелепо и крайно несправедливо и точно сегашната система ощетява възрастните самотни хора и облагодетелства богаташите! Срам за такива синдикати!
16
2
 
10
 
! Отговори
пълна заблуда преди 6 години
ТОВА Е ПЪЛНА ЗАБЛУДА! ВСЪЩНОСТ НОВИЯ НАЧИН Е МНОГО ПО-СПРАВЕДЛИВ, ЗАЩОТО В МОМЕНТА ЖИВЕЕЩИ 20 *** В ЕДНА КЪЩА ВЪВ ФИЛИПОВЦИ, ПЛАЩАТ СМЕТ КОЛКОТО САМА БАБА В ГАРСОНИЕРА В ЦЕНТЪРА! БОГАТАШИТЕ ОТ СИМЕОНОВО ЗА ЛУКСА СЪЩО ПЛАЩАТ СМЕШНИ СУМИ ЗАЩОТО ЗА СЕЛАТА ОКОЛО СОФИЯ ДАНЪЧНИТЕ ОЦЕНКИ СА НИСКИ! ТЕЗИ СИНДИКАТИ МАЙ ОБСЛУЖВАТ БОГАТИТЕ И *** С ТИЯ ИЗКАЗВАНИЯ!
15
1
 
2
 
! Отговори
Тцтц преди 6 години
Ама продължаваш с глупостите. Да ти го обясня. В момента има таван на пенсиите 35 % от МОД. През 2019 г. Ще стане (1040 лв.) 40%, защото тази и сквдващата година се вдига вноската за пенсия с по 1%. Т. Е. при 4600 лв. МОД тавана ще стане около 2000 лева, но лато цяло нищо няма да се намали. Не внушавай глупости. Колкото си внасял толкова ще вземвш, но съвсем различно е дали цялата система с тези изчисления не е сбъркана.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14. Колко хора в България вземат 4600 лв. заплата.Дай боже да дойде този ден но на дали. До колкото е известно СРЗ е 800 лв.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлгагам данъците на станат както в Швеция 60% и да живееме богато като шведи!
12
4
 
7
 
! Отговори
Male преди 6 години
Това, че МОД може да намали бъдещата пенсия направо ме и уби. По голяма глупост скоро не бях чувал.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Профсъюзи и мафия е едно и също. Чии интереси защитават .Максималният осигурителен доход ще намали бъдещите пенсии.Ето за това се борят господата на ясла от измислените профсъюзи.
10
1
 
25
 
! Отговори
Taka преди 6 години
В момента ситуацията е така Да вземем от бедните и да дадем на богатите. Цялата ситуация е отврат ... бедните се ошушкват, а еврофондовете отиват само при баровците и Бочката няма желание да промени това. Англия по времето на Робин Худ.
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наблюденията ми показват, че най-вече обедняват от безконтролното харчене за лотарийни билетчета! Всичко живо търка билетчета!
8
3
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
В момента данъчната политика и ориентирана в интерес на богаташите. Имам предвид, че за един милионер 2600 лева МОД са нищо и след тези 2500 лева плаща 10% ДОД и 5% девидент. Но при заплата 200 хил лева месечно - осигурителната му вноска е върху МОД или 2600 лева, а останалото е ДОД 10%. Т.е. внася някакъв мижав процент богаташа над 10% за осигуровки. Сега един като мен самоосигуряващ се - аз да изкарам 1200 лева заплата чисто, ще трява да изработя сигурно над 2400 лева. И къде е справедливостта
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да се направи данъчна ставка 0%, а на държавата ако трябват пари да взима заеми като САЩ!
6
3
 
24
 
! Отговори
Щ преди 6 години
Долу ГербУтре 11 всички на площада да свалим мародерите.
5
3
 
36
 
! Отговори
ДО 4 преди 6 години
Много хора като теб са незапознати с данъчната политика на доходите в България .И хората мислят че данъка е 10% .Всъщност България облага доходите с най-високия процент в Света .Ще се обоснова и проверете - за да вземете чисти пари 1000 лева , трябва да изработите 1520 лева - толкова е разхода на Фирмите .Това е 52% Данъци . Никъде го няма това .От тази политика идва Бедността в България - тези пари ги взима Мафията във вид на Частни Пенсионни Фондове , Здравна Каса , ДОО и т.н .
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво стана с обещаните от ГРАБЕЖ,мед и масло ,с реките от благополучие ?Гарнтирано от ГРАБЕЖ отплаваха в Турция . И Турски поток и АЕЦ ,и допълнителни доходи от транспортирането на петрол през Проливите, заради затриването на нефтопровода ,че и Пътя на коприната ни заобиколи, като чумави .