Прогноза от КЕВР: Газът ще поевтинее от октомври

Очаква се крайната цена на синьото гориво да намалее с 3-4%
3
Прогноза от КЕВР: Газът ще поевтинее от октомври
Снимка: архив, БулФото

Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4 процента по-ниска, пресметна председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов.

Той посочи, че от повишаването на една част от нея - тарифата за пренос, най-засегнати ще са топлофикациите, но и те в крайна сметка ще плащат по-малко за синьо гориво, предаде БНР.

"Именно топлофикационните дружества са най-засегнати от новия тарифен модел – по причина, че те имат неравномерно потребление на природен газ и по тази причина те купуват капацитет не твърд годишен, а за определени периоди, тримесечни, месечни, които са с по-високи цени, но дори и в този случай топлофикационните дружества като резултат ще бъдат с общо намаление на цената, която ще плащат на "Булгаргаз", каза Иванов.

Комисията за енергийно и водно регулиране постановява пределната цена на водата, а съответното ВиК дружество решава дали да я продава по-евтино или не. За качеството ѝ отговаря екологичното министерство, обясни председателят на комисията. Той коментира протеста на жителите на монтанското село Георги Дамяново, които обявиха, че спират да плащат на ВиК оператора, тъй като освен че поскъпва драстично, във водата беше отчетено  наднормено съдържание на арсен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Колко *** народ сме нямам търпение да се махна от тая *** държава овце долни
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дигни с 30%, намали с 3% и очаквай овации.

Спонсорирани публикации