Гърция чака рекорд в туризма: Скок със 7,1% на приходите

Само за първите 6 месеца има 6,6% на туристите
Обновена: 16 сеп 2017 22:24 | 16 сеп 2017 22:22,
11
Гърция чака рекорд в туризма: Скок със 7,1% на приходите
Снимка: Visualhunt

Гърция очаква нов рекорд в туризма, след като едва миналата година посрещна рекордните 27,8 милиона посетители, съобщава германският бизнес всекидневник "Ханделсблат".
Тази година се очаква да бъде преминат и прагът от 30 милиона туристи.

Според данни на гръцката централна банка броят на чуждестранните посетители за първото полугодие е скочил с 6,6 процента, а приходите - с цели 7,1 процента. Растежът е продължил и през лятото, като в месеците от юни до август пътниците, пристигащи по гръцките летища, са се увеличили с 9,7 процента спрямо миналата година.

Перспективите за слабия туристически сезон също са добри. Според данни на организацията на гръцките туроператори авиокомпании и чартърни дружества предлагат за септември с 310 000 или 13 процента повече места от миналогодишните. За октомври капацитетът се е повишил с близо 19 процента.

По-този начин туризмът все повече се очертава като силен двигател, който да изтегли Гърция от кризата, посочва "Ханделсблат". От началото на рецесията през второто полугодие на 2008 г. страната загуби над една четвърт от икономиката си, отбелязвайки най-дълбоката и продължителна рецесия за европейска страна в мирно време.

Туризмът играе все по-голяма роля за икономиката. Ако в началото на кризата през 2010 г. той носеше 15,6 на сто от брутният вътрешен продукт, то през 2016 г. приносът му вече бе 18,6 процента, според оценки на браншови организации.

На някои места туристическият наплив дори е прекомерен. Остров Санторини от групата на Цикладските острови при население 25 000 души тази година е посрещнал близо 2 милиона туристи и вече се говори как може да бъде ограничен броят на посетителите.

Сред големите фактори за туристическия бум е отливът от съседна Турция на фона на вълната от терористични удари, неуспешния опит за преврат миналата година и последвалите политически сътресения. Въпреки това кризата в турския туризъм засяга и гръцките приходи, най-вече заради последиците за круизния туризъм. След терористичната вълна от 2016 г. големите круизни оператори избягват турските пристанища като Истанбул, Мармарис и Бодрум и като цяло изтеглят кораби от Източното Средиземноморие. От това страдат гръцките острови, които обикновено бяха част от турските маршрути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименЧака сега *** от Несебър, който продава *** и потници в стария град да ти обясни как клоакоморието е центъра на вселената и по-добър курорт на земята от него няма.
9
3
 
4
 
! Отговори
Асен§Петър преди 6 години
До Анонимен 1 - ба, европейски, Гърция и Испания /на там пътувах/ са пожълтели от азиатски туристи - първи са на Навагио/Закинтос/ още през март, а в края на октомври още пъплят по калдерата на Санторини! От Баския до Андалусия, Балеарите и Гран Канария не можеш се размина от тая *** и в Испания. Европейци.... на Слънчака, и Халкидики ?бг европейци/
8
6
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Затова пък нашите медии се надпреварват да дават, че ни е мръсно морето. И че са съюзили три петна мазут. Аз не зная къде няма мазутни топчета! Те хората отдавна са казали, че в ада в казана с българите няма пазач - те сами се дърпат надолу, ако някой тръгне да излиза.
7
10
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
до 4МИШОК анонимен, в градчето е 8 лева цената на паркинг за денонощие.И паркинга е пълен, даже със кемпери, каравани и т.н.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само може да се гадае, колко голям ръст ще отбележат, ако реално плащат данък на всяка нощувка или сметка вместо да издават касови бележки тип Сл.Бряг на хвърчащ лист хартия. Сигурно поне 22%, че и повече.
5
3
 
10
 
! Отговори
55 преди 6 години
Интересно, че почти никоя бг медия не отрази огромния разлив на нефт край Атина и замърсените плажове.
4
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжеление те правят туризъм както трябва, няма мутри, селинджъри, по няколко пъти готвена една и съща храна, фалшив алкохол, дрога, по 50 лева за сянка, фекални води в морето, презастроено с бетон, дивашки шум и простотия, по 10 -20 лева за паркиране на ден, вдигане на колите за "неправилно" паркиране, за и т.н. Нормално е да увеличават туристите.
3
11
 
7
 
! Отговори
Mda преди 6 години
A Karagiozis zapochna li da izdava kasovi belejki ili darjavata pak nqma da vidi nishto ot turistite?
2
19
 
10
 
! Отговори
лев или евро преди 6 години
Ние пък, като заменим лева с еврото, ще отчетем свръхприраст, щото ще се удвоят цените.И приходите, по статистика.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на европейските туристи, гьрчулата пак ще дрьпнат на пред.

Спонсорирани публикации