ЕК настоя Ryanair да съобщава за отмяна на полет 2 седмици по-рано

Брюксел насърчи засегнатите пътници да се обръщат към властите
Обновена: 18 сеп 2017 18:43 | 18 сеп 2017 18:40, Веселина Йорданова
2
ЕК настоя Ryanair да съобщава за отмяна на полет 2 седмици по-рано
Снимка: БТА

Европейската комисия насърчи днес пътниците на авиокомпания Райънер (Ryanair), чиито полети са били отменени, да се обръщат към националните власти, ако е необходимо.

Още по темата
Комисията изрази очакването авиокомпанията да спазва правилата на ЕС. Тези правила предвиждат отмяната на полет да бъде съобщавана две седмици преди пътуването.

Ако пътникът бъде пренасочен (за стигане до крайната точка на пътуването по друг маршрут, включително и с друг превозвач), това да бъде предлагано седмица преди полета. Изплащане на обезщетения се предвижда, когато даден полет пристигне с повече от два часа закъснение от разписанието в крайната точка на пътуването.

Оперативните решения (за отмяна на полети) се взимат от авиокомпаниите. Пътниците, чиито полети са били отменени, разполагат с много права - връщане на парите за билета, или пренасочване към друг полет, а понякога и право на обезщетение, уточни говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Той добави, че засега комисията няма оценка дали авиокомпанията е спазила правата на пътниците. Ако правата не са били спазени, пътниците могат да се обърнат към националните власти (Гражданска въздухоплавателна администрация, Комисия за защита на потребителите - бел. ред.), поясни говорителят.

Миналата седмица компанията обяви, че ще отменя по 40-50 полета на ден за следващите шест седмици. Основна причина за проблема вероятно е липсата на пилоти.

От компанията се извиниха със стачки, неблагоприятни метеорологични условия и отпуски на пилоти и екипажи.

Авиокомпанията бе подложена на силен натиск да публикува пълния списък с полетите, които планира да отменя всеки ден, за да може пътниците да имат време да организират пътуванията си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: екRyanair
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Така така преди 6 години
Какво значи, подложена на натиск да публикува списъците с отменените полети! Та те са длъжни от морална гледна точка да го направят, но , о да от тази авиокомпания морал не може да се очаква!

Спонсорирани публикации