215 000 яйца с фипронил са открити в Пловдив

БАБХ: Заразата е от животно, третирано с препарата
19 сеп 2017 14:45, Анисия Иванова
32
215 000 яйца с фипронил са открити в Пловдив
Снимка: Reuters, архив

215 000 яйца с опасното вещество фипронил са открити в склад и в магазинната мрежа в Пловдив, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Яйцата са иззети, предстои да бъдат загробени.

Още по темата

"Търговецът не подлежи на санкции, тъй като няма как да знае, че яйцата съдържат фипронил”, каза д-р Янков за "Фокус".

Санкциите ще са за производителя, тъй като фипронилът е забранен за употреба в продуктивни животни. Работата на инспекторите от Областната дирекция продължава за установяване на още такива яйца.

По думите на д-р Янков количеството фипронил, което е открито, е далеч от токсичната доза, въпреки че е над нормата.

Според него едно яйце няма да нанесе щета на организма, трябва да са консумирани около 2 кг яйца на месец. Заразата е дошла през животно, което е било третирано с фипронил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е,че в последните 20 години сме яли от този фипронил.Трябваше някой друг да се сети и месец-два след това и ние да се сетим "ама то това така си беше".Същото като с урановата вода и кой знае още колко други храни и напитки.Доста онкологии се навъдиха в България и все пълни,вероятно си има причини за това.Прав е човека по-долу,който си произвежда сам храната,лошото е,че много други не могат да го правят.Тровят ни непрекъснато с какво ли не.
26
0
 
2
 
! Отговори
@23 преди 6 години
Средното на тегло на човек не 70кг, това е средното тегло на мъж! Освен мъже, съществуват и жени и деца. Които не тежат по 70кг. За едно дете 7кг, едно яйце е допустимата дневна доза. Би ли го дал на детето си? Още повече, яйца ядат и хора с проблеми с черния дроб, или на сериозни лекарства, бременни и т.н. Щом ЕК казва, че е недопустимо тези яйца да бъдат продавани и консумирани, то няма какво да се коментира колко били безопасни. Защото не са. Въпросът тук е от къде се взеха 215 000 яйца!
25
0
 
3
 
! Отговори
Хммм, преди 6 години
Нали тези яйца бяха внос,или и тук си ги обработваме ? Накрая ще се окаже,че фипронилът е много полезен / чисто по нашенски/..... Виновните да бъдат съдени....и строго наказани!
24
0
 
6
 
! Отговори
ало преди 6 години
Кажете кой е производителя. Кажете името на търгаша.
23
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защо ЕС не забрани износа на яйца от Холандия.Явно там е такава практиката за обезпаразитяване.Толкова много яйца не може да идват от една ферма.Ако беше в Бг щяха да ни направят криви.Двойни стандарти.Защо производителя не дава сертификат за качество на стоката си
22
1
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Баси,някой ми сложи минус-що бе?Всичко е въпрос на изчисления:Дневната допустима доза на фипронила е 0,0002 мг/кг живо тегло, за човек 70 кг-0,014 мг.В едно яйце от тия въпросните има 0,0018 милиграма.Значи около 8 яйца всеки ден или 240 за месец-около 15 кг.Дневната допустима доза е дозата,която може да поемате всеки ден до края на живота си без да има последствия за здравето ви.По любопитно е какви са били нивата на фипронила веднага след като са третирали птиците?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заразата е дошла през животно, което е било третирано с фипронил??? 215 хиляди яйца? Или на това животно трябва да му е цъфнала трътката от снасяне, или т.нар. доктор ни взема за иди0ти...
20
0
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Една нашмулена до козирката с фипронил кокошка ли снесе 215 хил.яйца?
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отровените кокошки ще си ги хапнем на дюнери....
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво представлява яйцето - неоплоден кокоши ембрион.....Яйца на практика не консумирам. Тук-там, когато правя палачинки на детето.... Този фипронил сигурно от 20-30 години го използват, кой знае колко много хора са си го хапвали. Нашите сега се сетиха...... Какво да се прави - все от нещо трябва да се умре, нали......
17
4
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
По скоро около 15 кг яйца с тези нива на фипронил на месец може да се изядат без проблеми ама айде...
16
0
 
17
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
и аз правя бойкот на яйцата,няма да купувам повече/поне 1 месец/.Много добре знаят какво правят тези производители.На нас терористи не ни трябват,сами ще се отровим
15
0
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Ми ква стана тя май всичките заразени яйца от Западна Европа са ги набутали на нас а ?
14
0
 
19
 
! Отговори
Стамат от село преди 6 години
.. заразата е от животно третирано... една кокошка ли ги е снесла тези яйца?
13
0
 
17
 
! Отговори
! преди 6 години
До ?: Турговската мрежа няма да ви кажем, защото сме политически коректни и не искаме да разсърдим Бойко! Иначе, ще се ядоса Началничката там, горе, в Берлин!
12
0
 
24
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Откакто лъсна истината и скандала с фипронила излезе, кокошките масово се колят и и заминават по предназначение, защото иначе трябва да бъдат умъртвени с газ и изгорени в екарисаж! Отсега нататъка внимавайте с "прИмоциите" на "прясно, свежо пилешко" в Билла, Кауфланд и Лидл!
11
1
 
20
 
! Отговори
G преди 6 години
добре де, аз закусвам с по 1-2 варени яйца всяка сутрин. Отделно от това, уикендите се готви нещо набързо за закуска с още яйца и т.н. За един месец дали не се насъбират повече от 2 кг. Казват го така сякаш хората хапват по 1-2 яйца месечно.
10
0
 
22
 
! Отговори
? преди 6 години
А защо не кажете коя е магазинната мрежа?!?!
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
215 000 яйца са нищо на фона на всичките отрови,които сме изяли
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да ми стане нищо, ако не ям яйца 3 месеца, но алчните производители ще фалират, ако всички ги бойкотираме.

Спонсорирани публикации