Парцели до метрото – най-желани от инвеститорите в София

Най-висок е интересът към центъра и източните квартали
36
Парцели до метрото – най-желани от инвеститорите в София
Снимка: архив, Ройтерс

Търсенето на парцели за жилищно застрояване в София се увеличава, показва анализ на консултантската компания Arco Real Estate за третото тримесечие на 2017 година. Това, според експертите, е индикатор за очакванията на инвеститорите за развитието на пазара на имоти в столицата в близко бъдеще.

Данните показват, че най-висок остава интересът към центъра и източните квартали на столицата, като не липсва такъв и към по-бюджетните локации като “Люлин” и “Надежда”. Водещи критерии в избора са близост до метростанция и паркова зона, подчертават от компанията.

Най-ниските офертни цени на парцелите са в кварталите “Дружба” и “Овча купел”. В “Дружба” те са от 45 до 85 евро/кв.м, като предприемачите търсят терени, близки до линията на метрото.

В “Овча купел” интересът също е насочен към зоните около трасето на вече строящия се трети метродиаметър. Там собствениците на парцели искат от 70 до 150 евро/кв.м, посочва "Труд".

В четирите части на квартал “Надежда” предложенията в сегмента са в много широки граници – от 80 до 320 евро/кв.м за парцел за застрояване. В съседния квартал “Връбница” цените са от 60 до 100 евро/кв.м.

От 60 до 80 евро/кв.м се предлагат парцелите за застрояване в периферните зони на “Люлин”. В центъра на най-големия панелен комплекс в столицата и микрорайоните му, през които минава метрото обаче, цените варират от 100 до 230 евро/кв. м.

В “Красна поляна” офертите са от 70 до 190 евро/кв.м. В намиращия се близо до северните поли на Витоша “Бъкстон”, собствениците са обявили офертни цени от 90 до 190 евро/кв.м, в съседната Бояна – от 125 до 330 евро/кв.м.

В квартал “Витоша”, който също е край южната дъга на околовръстното шосе на София, офертите в сегмента варират от 60 до 150 евро/кв.м. В Драгалевци пък цените са в диапазона от 110 до 200 евро/кв.м за парцел за застрояване.

В центъра, който е най-желан от строителите, на практика предлагане няма, посочва компанията. В източните райони на София цените варират от 190 до 450 евро/кв.м. От 110 до 480 евро/кв.м се предлагат терените в петте части на ж.к. “Младост”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 32Нова - да, а втора употреба? Или пропускаш, че за нови се чакаше и ако дочакаш?
33
0
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Нещо ни манипулираш.Нова жигула струваше 6100 лева, а нова двустайна панелка в комплексите струваше около 18000 лева, тристайна - малко над 20000 лева. Сега е малко по-различно, но светът не стои на едно място и е нормално нещата да се променят, както и става.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между сумата на вноска по кредит за закупуване на жилище и сумата за наем за същото жилище е малка и е по-добре да купиш жилището, отколкото да живееш под наем. Това важи в дългосрочен план, а ако ще живееш година-две-три там, по-добре е под-наем.Ако имаш добри доходи може да успеещ да изплатиш кредита в много кратък срок (3-4 години) и тогава пак е по-добре с кредит
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
или да обобщим - панелката си е вдигнала цената от два масови вотра уптреба автомобила на три чисто нови луксозни.. :) Ми който е луд да купува от бабините наследници, дето по друг начин не могат да забогатеят.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Балонъти през 92 година много хора можеха да платят 8-10 хиляди долара, но никой не оценяваше въпросната панелка на повече и не би платил повече за нея, ако не вярваш провери колко е струвала втора употреба жигула през 89 г., т.е. един апартамент от сочените е струвал два масови автомобила втора употреба в Бг.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
купуват тези, дето смятат, че вместо да плащат наем по-добре ипотека с равна или леко по-висока вноска, т.е. с кредит. Въпроса е, че когато го купиш с кредит лихвата не е фиксирана за целия период - може да падне може и да се вдигне. И в крайна сметка за мен 100 квадрата(което си е скормно жилище) по хиляда евро = 100 000 евро или 200 хил лева е страшно скъпо, а с лихвите стават 300 хиляди лева. И я си помислете струват ли тези тухли -300 хиляди лева, за да им робувате цял живот?
28
2
 
8
 
! Отговори
Балонът преди 6 години
Балон, балон ама през 1992 година двустайна панелка около 65 квадрата в някой от комплексите на София се продаваше за 8-10 хиляди долара, а сега същата панелка, остаряла с 25 години се продава за 50-70 хиляди евро, в зависимост от комплекса. През 1992 година тези 8-10 хиляди долара ни се виждаха като огромна сума ....
27
1
 
5
 
! Отговори
Грую преди 6 години
До ЦенитеСамо че 2008 година 100к искаха и на панелките, а сега никой не купува панелка. След 10-20 години ще си проличи качеството на новите сгради, строени бързо, евтино и въху блатото и ще се види кой е купил с мисъл и кой с емоции.
26
4
 
2
 
! Отговори
До 19 бг смешки преди 6 години
Цените на имотите през 2010 били паднали били наполовина - пак ли смешки разказваш.Намалиха се спрямо 2007-2008 години, но не с толкова много.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При пълната липса на доходност от пари в банка, хората с пари потърсиха друго решение и жилищата в София е едно от тях. Ясно е, че няма да загубят от това вложение, но дали ще имат голяма доходност от него, бъдещето ще покаже. Примерно за последната една година цените на двустайните апартаменти в ж.к.Младост скочиха много, но дали ще продължават да скачат, бъдещето ще покаже.
24
3
 
1
 
! Отговори
Цените преди 6 години
Ако през 2008-*** година, едно жилище в центъра на София е струвало 100 хиляди евро, то след "спукването на балона" през 2009-та струваше около 80 хиляди евро, а сега е 120-150 хиляди евро. Истината е, че тенденцията в цените на жилищата в София е към повишаване, като може да има временни понижавания, както стана през 2009-та година. Който няма пари гледа и чака балона да се спука, а който има пари купува веднага, въпреки че е възможно цените да паднат малко следващата година-две. Това са фактите
23
1
 
10
 
! Отговори
* преди 6 години
Бай *** пак залитна!Отново реши, че да си купиш 2-3-5 апартамента е голяма далавера!Отново се надува имотен балон, който скоро ще се спука (справка - 2008 година).Абе хора, като имате толкова свободни пари, защо ги влагате в това гето!? Ами купете си имот във Виена, или Рим, а защо не - Букурещ, който се оказва една бързо развиваща се модерна европейска столица!
22
1
 
6
 
! Отговори
Дребен инвеститор преди 6 години
Аз пък с парите за един апартамент си купих акции в успешни бг компании. Последната година направих 10% тази е напът също да завърши така. Ако реша мога още днес да продам част или всичките от активите си. Вие дето сте по-хитри купувайте апартаменти.
21
1
 
2
 
! Отговори
УЖАСА БГ преди 6 години
междуруто абсурд е парцелите в младосат да струват по 480 е/кв .... един нормален парцел струва между 50 - 200 е макс ..... не знам от къде се е взела такава информация но опрделено не е изобщо вярна .... и другото което е че в МлАДОСТ въврват страшни схеми с присвояването на общински имоти в частни за застрояване ... демек може да придобиеш парцел за смешни суми от порядъка на 40-50 евро ... после го пускаш да го строят строители и лапваш 30 % обезщетение .... това схемитев момента .....
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, хората не са глупави. Метрото е огромно удобство, по- добре веднъж да платиш повече за имот и след това цял живот да пестиш пари, нерви и най- важното- време, отколкото да се набуташ някъде, където без автомобил си загубен.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трите последователни "надуващи" коментара случайно ли са последователни ? Или един и същ безделничещ брокер ги пише?
18
1
 
5
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
разбира се че падат ! я си поменете след 2010та кака паднаха наполвина .... сега има пак балон и пак са се качили цените от 2016та насам но пак ше паднат с около 50% до 2-3 години .... като цяло ако даддете повече от 700 евро на квадрат сте пълен б***Алък .....
17
1
 
6
 
! Отговори
Знаещ да обективен преди 6 години
Решението за падането на цените е просто, не съм го измислил аз. В съседна Гърция е така - имаш ли втори имот, данъка ти е с 400 % отгоре. Айде сега виж какви станаха цените в Гърция - спокойно за 35 000 евро си вземаш студио - две стаи с бокс и дворче. Е, вярно не си на 100 м. от морето ами на 300 ама какво от това ! Така че Обективни, а не са поискали да паднат цените, а не са го направили ...
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овча Купел наистина е неудобен и на края на света. Същото се отнася и за съседните му Бъкстон, Борово и т.н, които незнайно защо са доста надценени.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Особеността на имотния балон е, че ако купиш сега, плащаш примерно 100 хиляди евро, а ако чакаш да се спука балона и купиш жилище след 10 години, то същото жилище вече струва 120-150 хиляди евро. Какво да се прави надува се имотния балон ...

Спонсорирани публикации