700 млн. – делът на онлайн търговията у нас

Около 9% от компаниите в България продават по този начин
1
700 млн. – делът на онлайн търговията у нас
Снимка: архив, Ройтерс

Делът на онлайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лв. за 2016 година, като този отрасъл отбелязва устойчив ръст през годините. Това е казал заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на "eBay Seller Summit 2017", съобщиха от Министерството на икономиката.

За първи път годишното събитие на технологичния гигант се организира в страна от Източна Европа. За неговото откриване в София е бил вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс, а сред участниците е имало гости от България, Гърция, Унгария, Чехия, Естония и други страни.

"Последните данни на Евростат от доклада "Дигиталната икономика и общество в ЕС" показват, че около 9 на сто от компаниите в България продават онлайн, а около 27 на сто от потребителите са пазарували в мрежата през последната година", посочи заместник-министър Манолев.

По думите му данни на различни изследвания показват, че ръстът, който онлайн търговията има в страната ни изпреварва средния за Европейския съюз, но все още сме в етап на догонване на западните държави по този показател.

Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна", е посочил Александър Манолев. Той е допълнил, че броят на малките и средни предприятия в България е над 316 хиляди, което представлява 99,8 на сто от общия брой на нефинансовите предприятия в страната.

"Електронната търговия е средството, чрез което на практика всеки човек може да се приобщи към тази статистика, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър", казал още заместник-министърът.

Данните на eBay показват, че днес търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара, като 76 на сто от тях са реализирали продажби през платформата из целия свят. За миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 млн. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации