Успокоение от Горанов: Хазната е в добро здраве

Финансовият министър повдигна темата за ограничение на плащането в брой
5 окт 2017 19:30, Екип на Investor.bg
16
Успокоение от Горанов: Хазната е в добро здраве
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Държавната хазна е в добро здраве, това става ясно от изслушването на министъра на финансите Владислав Горанов пред Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Според него номиналният ръст на приходите в централния бюджет към края на септември е над 1,34 млрд. лв., спрямо година по-рано, като заслугата за повишението се дължи на данъците. Събраното от ДДС до момента е с 513 млн. лв. или 8% повече отколкото година по-рано. Със близо 165 млн. лв повече са приходите от данък общ доход, а осигурителните вноски са с 14% повече отколкото към деветия месец на 2016 г., обясни финансовият министър.

По думите му  общо приходите на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" за 9-те месеца на тази година нарастват с близо 1,612 млрд. лв., като част от този ръст е обоснован с номиналното нарастване на БВП.

Владислав Горанов призна, че проблемът със сивата икономика и контрабандата не е преодолян, но "добрата новина е, че година след година тенденцията е положителна“.

В този смисъл той отново лансира намеренията на правителството за ограничаване на кешовите разплащания и призова депутатите да приемат намаляването на прага за плащане в брой.

"Който каже, че плащането на еднократна сметка от 5 хил. лв. е обичайна практика за обикновения гражданин, да даде още аргументи", настоя финансовия министър.

"Ограничението на плащането в брой е все по-актуално и мисля, че няма да загубим, ако го поставим отново на внимание", каза Горанов.

"Не може парите в обращение да са по-малко от парите в касата на фирмите. Ние ще си свършим нашата работа като изпълнителна власт и като НАП, която конкретно има правомощия да изследва тези изкривявания, но това само доказва, че имаме резерви в борбата със сивата икономика. Не трябва да си затваряме очите пред това, че огромният оборот на държавата създава всички тези проблеми, за които си говорим в момента. Не може да се ограничи до безкрай движението в брой, но аз бих ви задал въпроса къде са 13,5 млрд. лв. в касите на фирмите в края на за 2016 г.
Те са в плащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица, те са в купуване на стоки без документ, откъдето се краде ДДС. За съжаление, колеги, с тези пари се купува и влияние“, каза Горанов.

През последните 12 месеца над 60% от търговците на регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране подават нулеви акцизни декларации. Това каза от своя страна директорът на Агенция "Митници“ Георги Костов, който също беше изслушан от депутатите.  

"С оглед на това са селектирани рискови обекти за дестилиране на ракия. От началото на месец октомври митническите органи извършват приоритетни проверки“, уточни шефът на митниците. Той увери, че активността на агенцията през летния туристически сезон няма да приключи и са оптимисти относно резултатите, които трябва да бъдат постигнати.

По думите му по линия на тютюневите изделия също са предприети мерки за засилен контрол под митническите органи по границата.

Депутатът от "Обединени патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро пък заяви, че за около 30% от потребяваното гориво в страната не се внасят данъци. По думите му липсва адекватен контрол, защото в повечето случаи схемата се извършва от фирми-еднодневки и липсва и вътрешнокорпоративен контрол. Според бившия шеф на митниците големият проблем са и митническите складове без измервателни уреди на пристанищата и горивата, които влизат в страната често са без физически контрол от страна на митничари. Между Ревизоро и лидерът на "Воля“ Веселин Марешки възникна спор при опит на Марешки да зададе въпрос към Владислав Горанов. Председателят на комисията не разреши задаването на въпроса. Въпреки това бизнесменът успя да "извика“ къде са отишли тези 1 млрд. лв. от контрабанда, за които от няколко години говори Емил Димитров, и напусна залата. 

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, която също бе в залата, обяви, че към момента от управляваното от нея ведомството са извършили 184 проверки на лица, декларирали съдове за съхранение на горива, при които са съставили 84 актаза нарушение. 65 са заповедите за запечатване на обекти. Тя призна, че през 2014 г. заради непълно отчитане на данъчни задължения от търговия с тютюневи изделия, бюджета е загубил близо 95 млн. лв.

През 2015 г. хазната е загубила около 38 млн. лв. по това перо, а през миналата година – 28 млн. лв.

За още икономически новини - четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека ги застъпят ама истински защото тука едни ми приказват хуморестки миналата година бил продал апартамента тая година го продава пак интересно мие маи ще му спирам филмите в повече са му да си гледа пожарната и спи смочански пич
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закриваи и на карибите те не мислят за това закриваи
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия се занимават с глупости ми интересно мие моите роднини занимаващи се с политика да са ми помогнали не трима имам се занимават с политика помогнаха на техните какво ги интересувам аз простотията на държавата а кои иска да се занимава с политика не станаха смешни тия в бтв и нова с простотиите си някакъв геит нам какво си кои помага никои бсп бе дълго време до 9 коляно махнаха се сега тия абе по важна работа нямате ли или това е за протакане поредно каране за пред хора село затова няма държава
10
3
 
4
 
! Отговори
до професор преди 6 години
Ти по какво си професор? По лиза..не ли?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве тез на кви субстанции са,та да почна да ги вземам и аз?!Искам всичко да ми е розово ,като на тях!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една добра новина народа не е в добро здравно и финансово състояние. Но това е добре за върхушката която ни управлява.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кредитен милиардер с 16 милиарда заеми, ще каже, ОК! Но като тръгнат да се връщат, ще изчезнат от страната.
6
3
 
12
 
! Отговори
неродените ви деца преди 6 години
С 27 камиона с евро пачки с номинал 500 и баба знае..
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз на Горанов и Борисов ли да вярвам или на празният си хладилник....Тяхните суджуци не стигат до простолюдието на ,което му смъкват кожите.....
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да разбираме под добро здраве? Имате да си харчите ли? Щото с мойта пенЦия от 200 лв. нещо нищо не усещам от здравето на хазната!? Под добро здраве аз специално разбирам да има мангизи за високи пенсии за здраве за доктори за учители за детски ето на това викам добро здраве на хазната. А не да ми разправя този че хазната е в добро здраве какво здраве като сте ни заборчили с външен дълг над 40 милиарда? Тоя на луди ли ни прави? 72 % от БВП ние на червено. Кой ще плаща този борч маймуни.те?
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
)))))))Виждаме ,бе !Не е нужно да казваш ))За това закривате Болници ,Противопожарни служби в Планинските курорти ,точно преди сезона ...Екстра е хавата !)))
2
17
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Горанов е Гений! От изостанала комунистическа страна се превърнахме в голяма икономика близка до германската. Минималните пенсии се вдигат с по 20 лева през два месеца. Строи се със страшни темпове. Браво на ГЕРБ!
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УШИТЕ МЕ ЗАБОЯХА ДА СЛУШАМ КОЛКО МИЛИАРДА СМЕ СПЕСТИЛИ, КОЛКО Е ДОБРЕ ХАЗНАТА И В СЪЩОТО ВРЕМЕ НАРОДА ГЛАДУВА,ПАРИ ЗА ПЕНСИОНЕРИ НЯМА ! НАИСТИНА И ГОРАНОВ И БОРИСОВ СА ОК ,ТЕ ПРОСТО НЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРСКАТА РЕАЛНОСТ. ТОЛКОВА СА СЕ ОЯЛИ ТИЯ ХОРА ,ЧЕ ВСИЧКО ИМ Е РОЗОВО.....

Спонсорирани публикации