Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва

Строят се нови сгради, кой купува?
11 окт 2017 08:38, Петя Славова
185
Сменяме панелките с тухли! Теглим и по-високи кредити, домът поскъпва
Снимка: Pixabay
От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия период на 2016 г. С 26% пък нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелките, които вече не са на мода, търсенето остава без значителна промяна.

Не се наблюдава изменение в средния срок на исканите кредити за дом, който е 22 години, сочи анализ на  банка, цитирана от "Монитор". За сметка на това средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро.

По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г. Това съотношение се е запазило без промяна спрямо 2016 г.

Общо жилищното кредитиране бележи ръст с 58% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. Ипотечният бизнес се развива най-бързо в големите градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където увеличението е двуцифрено, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново ръстът е над 100% .

Данните сочат, че от началото на годината интересът към жилищното кредитиране нараства благодарение на позитивните икономически показатели като ръст на БВП, ръст на средната работна заплата и спад на безработицата. През 2017 г. се отчита и по-активно строителство на жилищни площи. По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г., в сравнение с второто тримесечие на 2016 г.,  издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са се увеличили с 35.4%

Започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 53%. Продажните цени на имотите също се покачват в големите градове. Агенциите за недвижими имоти отчитат, че средната пазарна цена в София вече надхвърля 1000 евро за квадрат.

От друга страна, условията за жилищно финансиране стават все по-изгодни. По данни на БНБ за август 2017 г. средният лихвен процент по новите жилищни кредити в левове се понижава с 0.95 процентни пункта спрямо август 2016 г. и достига до 3.90%. Рекордно ниските лихви и благоприятните икономически показатели оказват положителен ефект върху търсенето на жилищни кредити, категорични са експертите по жилищно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
5
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
До Ново строителство 180Ти си хвали новото строителство, твой избор - ако си купил голямо жилище от качествена фирма ОК. Предпочитам да живея в панел. Не ми се правят огледи на "просторен хол с бокс 23 кв.м. и на "просторна спалня" 9 кв.м. Има панели, които са за събаряне, но и такива, които могат да се ползват още 50г. Иска поддръжка - остави новия 20г. и виж на какво ще заприлича.
179
0
 
3
 
! Отговори
уроци преди 6 години
Ми някой да те е карал да купуваш на далавера от незнайни фирми? Какъвто строителя такъв и блока.
178
1
 
5
 
! Отговори
пострадал преди 6 години
Аз съм в ново стоителство строено от малка фирма преди 10г. Подменил съм цялата хидроизолация на покрива и съм направил топлоизолация, защото нямаше. Иначе е просторно и беше на добра цена, но ми излезе скъпо и трудно с покрива.
177
3
 
5
 
! Отговори
Ново строителство преди 6 години
Я пак си рекламират панелите за продан дори и в коментарите. Смешници!
176
1
 
5
 
! Отговори
собственик преди 6 години
До dimoНе съм чул някой да сменя панелките масово. Има стари гробници, които са за смяна, но обикновено тези собственици са най-неплатежоспособни. Аз живея в тристаен панел, чисто 82кв.м, който се поддържа чудесно /покрив, стълбище/, за да купя нов еквивалентен, трябва да търся 130 кв.м. с тези раздути общи части.
175
3
 
4
 
! Отговори
dimo преди 6 години
Масово собствениците на панели си сменят жилищата с тухлени. Иначе навсякъде обясняват колко е добра панелката само и само да вземат повече пари и да си купят ново строотелство. Смятам, че е време бамките да кредитират панелките на 20%! Хора вие нормални ли сте да купувате стар панел на цена по-висока от ново строителство?
174
2
 
5
 
! Отговори
До 176 преди 6 години
До До НЕразумен 176Прием и твоята гледна точка, но панела 1988г. е супер, няма течове и най-важното имаш реална площ от 66.4 кв.м. Ремонта влиза в тази цена. Наемателите ако се огледат ще намерят ново строителство с кофти качество. Размерите на новите апартаменти са тип кутийка, а плащаш и 20% общи части. Пиши пак след 5 години, ще ти кажа как вървят нещата.
173
3
 
8
 
! Отговори
До НЕразумен преди 6 години
Дам, панел, т.е. на мин. 30 години, залъгал си някой да влезе там за 800 лв. Вече смяташ напред, че ще стой още 12 години там, не смяташ ремонта, който си направил. Въобще слагаш яко каруцата пред коня. Слави розовите очила и се моли това семейство да не се огледа. Недей, казвам ти го от опит.
172
7
 
1
 
! Отговори
разумен преди 6 години
До До НЕразумен 174Ето линк: Купих и ремонтитах двустаен панел в Младост за 56000 евро /преди 2 години/. Отдавам го под наем на младо семейство за 380 евро. Ти смятай, дори наемите да паднат пак ще съм ОК. Не казвам да купиш на 1500 Е/кв. и то с кредит, но изпадат оферти /наследства, подялби/.
171
1
 
12
 
! Отговори
До НЕразумен преди 6 години
Ще ми дадеш ли линк, към жилището, което да закупя и "рентна" за 12 годинки да си избия инвестицията? Въобще стига сте залъгвали хората, че се правят пари от тази работа. С този ход затваряш парите си и най-много да разчиташ на едни допълнителни 300-400 лв. на месец. Парите ще избиеш след мин.20+ години, което не може и да се нарече инвестиция. И то ако случиш на читави наематели (което тук е изкл. рядкост) + не си заел парите да плащаш и лихви + читав строител. Бъди разумен!
170
8
 
2
 
! Отговори
разумен преди 6 години
Няма лошо да купиш имот ако имаш спестявания за половината. Чета апокалиптични коментари, че България ще се обезлюди. Хора, това няма да стане за 5 години, а може би за 50. Ако купите и рентвате имот, ще ви се изплати за 12-15г. Дори Билгария да остане 3 мил., 2.5 от тях ще са в София. А може и ЕС да изгърми и всички да се върнат тук. Стават катаклизми, то и Египет беше топ дестинация, а я сега.
169
1
 
8
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 6 години
Проблема е простичък - ставаме западняци. Всички роби на банката и 1-3 процента с собствен имот. Има още поне 30 години да се яде и продава натрупването от соца. После става интересно...
168
0
 
17
 
! Отговори
Еди кой си преди 6 години
Не мога да разбера защо всеки се сили да купува. Плащаш повече на продавача и по-малко на банката, като теглиш чертата излиза, че си се набутал.
167
1
 
9
 
! Отговори
промо преди 6 години
е нормални са 1000евро/кв.м, винетките и билетчето се качиха с 60% с герб, защо жилищата да не поскъпнат ?
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашия блок (панелка) преди няма и месец излязоха за продажба два тристайни. И двата са продадени вече. В съседния тухлен блок все още има заети само 4,апартамента от 16 общо. Ама той и протече вече.
165
1
 
10
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Направете справка, колко е струвал долара в началото на 20-ти век и колко в началото на 21-ви век. След това разделете обезценката по години или по десетилетия.
164
4
 
16
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Тия, които нямат пари говорят за балон, който трябва да се чака да гръмне. Тогава се надяват да си купят апартамент без пари. Тия, които имат пари ги плаши инфлацията и непрекъснатото повишаване на доходите, което ще повиши още повече цените. И купуват. Това е цялата истина.
163
3
 
11
 
! Отговори
София преди 6 години
От опит казвам, че банките при кредит, масово оценяват имотите в София със средно 20 -30 процента по ниско за квадрат от исканите по оферта .Правете сметка за цените на имотите особено в Ман. Ливади , Кръстова Вада и други.
162
5
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
До ЕКСПЕРТА СОФИЯ (коментар 72)Моля те, дай някакви свои координати.Догодина, ако наистина цените на жилищата паднат с 20-30%, ще ти се обадя, за да се видим и да те почерпя.Ако пък цените не са паднали или дори са се покачили, ще качим тук, в този сайт твоите координати, та ако някой се е полъгал по съвета ти и не е купил жилище, имайки готови пари, да може да те попита и да му обясниш защо прогнозата ти не се е сбъднала!Или поне напиши тук в коя брокерска фирма работиш.
161
0
 
5
 
! Отговори
доко преди 6 години
Готината новина е че феисбука не работи. Пък които има пари да купува кво иска.

Спонсорирани публикации