Месечната инфлация се ускорява леко през септември

Поскъпнали са храната, образованието, транспортът
13 окт 2017 15:45,
6
Месечната инфлация се ускорява леко през септември
Снимка: архив, БулФото

През септември месечната инфлация, измерена от Националния статистически институт (НСИ), достига 0,2%.

Спрямо миналия септември индексът на потребителските цени достига ниво от 2,1%, а от началото на годината, тоест спрямо декември 2016 година - 1,3 на сто.

Данните показват леко ускорение спрямо август, когато инфлацията беше в рамките на 0,1%.

През първия есенен месец инфлацията се подхранва от по-скъпите хранителни продукти и безалкохолни напитки (ръст от 1,2%), както и от увеличените разходи за образование (1,5%) и за транспорт (1%). Със 7% обаче са намалели разходите за култура и развлечение, а за ресторанти и хотели - с 0,8%, показват още данните на НСИ.

От хранителните продукти най-голямо увеличение имат цените на някои зеленчуци (домати с почти 19% и краставици с 10,6%), както и на млечните продукти. В същото време поевтиняват някои плодове - ябълките са с 12% по-евтини, а гроздето - с почти 11%.

При нехранителните продукти статистиката отчита поскъпване на автомобилните горива - през септември дизелът е с 2,1% по-висока цена, а най-масовият бензин (А 95) - с 1,5%.

Цената на газ пропан-бутан се повишава с 6,5 на сто. Очаквано след края на активния летен сезон намаление имат пакетните услуги за почивка и туристически пътувания (с над 15%), а разходите за хотели и ваканционни центрове намаляват с 18,7 на сто.

Подробности и още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: инфлацияНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
защо никои не коментира защо маслото е 6 лв за 250 гр и 6 яица минаха 2 лвкьде са субсидиите нали реват че фалират мен какво ме грее европеиските парикьде отиват и за какво резултать трябва да се тьрси в моята потребителска кошница
5
0
 
1
 
! Отговори
spoko преди 6 години
Споко като се ускорява инфлацията банките дават кредитчета, все ще се оцелее, тия с ипотеките да му мислят.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ги сметнаха тез. Само парното и тока са с 15/20% нагоре още от началото на лятото. Още не сме усетили четвъртития бански суджук защото времето е топло.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе леко всичко що минава през корема и горивата са нагоре и естествено започва жонглирането за да се покаже,че ножа е дървен.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ускорява се,когато борсата се сети за 9-ти септември и за всички провали,които той донесе.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мие ясно каква е инфлацииката само знам че пенсията ми до никъде нестига. Това което го купувах преди 1 месец вече не е с тази цена. Всеки ден гледам нови цени по магазините същото става като през 90-те години. Купуваш нещо на една цена а на следващият ден е с друга по висока. Но това няма как да го знаят другарите щото те не пазаруват от магазините те са на далавер пиниз. Някой да е срещал дупетат или министър в магазин? Като срещнете ми си обадете по водопровода!

Спонсорирани публикации