Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а

Анкета сред фирми от АИКБ показва очаквания за ръст на продажбите
Обновена: 13 окт 2017 16:37 | 13 окт 2017 16:35, Веселина Йорданова
87
Работодатели: Минималната заплата да е 460 лв. за 2018-а
Снимка: архив, БулФото

54% от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто максималният осигурителен доход трябва да е 2600 лева. Това показват данни от анкета сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по подготовката на бюджетната процедура за 2018 г.

Данните бяха представени пред журналисти от председателя на АИКБ Васил Велев и от Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ.

Над 70% от компаниите от асоциацията декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството.

Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Велев заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред и средносрочната перспектива е същата, и не са потребни никакви извънредни мерки.

От работодателската организация не подкрепят увеличаването на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност" както като абсолютна стойност, така и като относителен дял спрямо БВП. Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в ефективността й, заяви Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ. За нас е важно да има ръст на средства в бюджета за образование, изтъкна той.

АИКБ настоява още да се видят в бюджета разчети, които недвусмислено показват развитие и реализация на реформи в здравноосигурителната система. От организацията искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати "източването" на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни хора.

АИКБ смята, че растежът на икономиката през 2018 г. ще е между 3,8 и 4,2 на сто, каза Радев и допълни, че този ръст ще е въпреки политиците и изрази надежда те да не пречат на бизнеса.

Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система, коментира той, цитиран от БТА.

От АИКБ се надяват в бюджета за следващата година да се запази тенденцията за поддържане на дела на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, под 40 на сто. Отдавна по-внимателно изработване на бюджета като прогноза позволява да се залагат неутрални бюджети - без излишък, но и без дефицит, коментира Радев.

Работодателите изразяват подкрепа на данъчна стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и изменение на равнищата на осигурителните вноски за догодина в рамките на договореното между социалните партньори и държавата.

От работодателската организация посочват, че догодина безработицата ще се понижи до 6,2 на сто. Същевременно от АИКБ отново предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта, особено на нискоквалифицираните кадри, би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време /така наречените "класове"/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации