В Сребърния фонд има събрани близо 2.8 млрд. лв.

Парите за пенсии във фонда са с нулева доходност
13 окт 2017 11:30, Екип на Investor.bg
5
В Сребърния фонд има събрани близо 2.8 млрд. лв.
Снимка: архив, БулФото

Близо 2,8 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към края на септември 2017 г., става ясно от отчетните данни на Министерството на финансите, публикувани на сайта на ведомството.

От тази сума над 2,7 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда.

За сравнение -  малко над 2,6 млрд. лв. е наличността във Сребърния фонд в края на 2016 г.

Както през последните няколко години, така и към края на септември 2017 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Кконсервативна инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период.

От създаването си до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българската народна банка. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време.

Казано иначе, Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститор.

Преди няколко месеца от Българската стопанска камара (БСК) предложиха допълнителни източници за приходите на Сребърния фонд.

Според работодателската организация в този фонд, който е гарант на пенсионната система, може да влизат приходи от излишъци от такси, събирани от държавни институции, които надхвърлят разходите за съответните услуги.

Подробности четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Сребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра плячка за прегладнелите комунисти и за световните банкови вериги,които стоят зад тях.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко харам чудно как не го усвоил както 1 млрд здравни осигуровки, които са доброволно внасяни от хората, за които кс каза да се върнат, но те просто изчезнаха в кюпа на кражбите. Мутростан! Гнусна държава, гнус ме е, че на върха на управлението стоят отявлени престъпници!
1
1
 
17
 
! Отговори
sk преди 6 години
До Бирено мечеЗащото, ако се инвестират рисково, може и те самите съвсем да изчезнат. По-скоро да попитаме: Защо е задължително, някой друг да управлява нашите пари за пенсии? Защо да няма възможност, ние самите да си ги управляваме?

Спонсорирани публикации