Как българските села да се преродят за нов живот?

Борислав Борисов пред Bloomberg TV Bulgaria
17 окт 2017 22:34, Екип на Bloomberg
36
Как българските села да се преродят за нов живот?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В българското село има позитивни трендове през последните три-четири години, но това не касае всички региони. Това каза Борислав Борисов, Асоциация на българските села, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира как биха могли да сработят по-ефективно механизмите за регионално развитие.

"Всеки отделен регион има своите специфики. В близост до градските центрове и там, където има добра инфраструктура, има сериозен ръст на инвестициите".

На първо място е област Пловдив, по данни на Асоциацията на българските села, на второ - София. Следват регионите на Велико Търново, Варна и Бургас, каза гостът. "Инвестициите са предимно в сферата на земеделието и на различни предприятия в сферата на индустрията, но са свързани с наличието на инфраструктура".

"Най-големият проблем на инвеститорите в селски региони е липсата или недостатъчния брой на квалифицирани кадри".

Програмата за развитие на селските райони оказа разнопосочно влияние в български условия, каза Борисов. По думите му до известна степен тя е изкривила конкурентоспособността в сектора и доведе до изкуствен стремеж просто за усвояване на милиони субсидии самоцелно - без да се планира устойчивост и да се окаже влияние върху селските общности.

Могат ли евросредствата да възстановят изцяло селските региони или трябва да се стимулира частната инициатива и по други пътища? Какви са алтернативите извън селското стопанство и туризма? Трябва ли държавата да се меси в пазарите или по-скоро няма достатъчно българска продукция? Достъпът до земя ли е основният проблем за младите хора? Какво представлява идеята за създаване на мрежа от ментори, които да подпомагат инициативите, свързани с разгръщане и развитие на селските общности? Какво е отношението на общинските кметове към подобни инициативи? Живеят ли те в "паралелни, по-скоро политически вселени"?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До emiliaaaaПознавам доста рускоговорящи жени, живеещи в моя град. Нито едната не е отишла на село да копа. Всичките са в града и се целят на държавна работа. В краен случай стават фризьорки или продавачки. Даже за шивачки не се хващат, та не зная какво чакате от тях.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурд да се върна. Работа няма. Дори и да започна, да правя нещо, веднага се започват кражби, тормоз от метни общинари за рушвети, а нека да не забравяме, как още си живуркат в 1993-а години, и а си тръгнал да продаваш продукция на конкурента, а не на тях, я са те натупали здраво ...
26
1
 
7
 
! Отговори
Иванов смело преди 6 години
С пенсионирането на бюрократите рязко ще се намали ограбването на народа през Бюджета.Икономисаните милиарди могат да се насочат веднага за заплати,пенсии и помощи за раждане и отглеждане на деца.Милиони принудени да живеят в Панелки вкл в София имат разкошни имоти и домове в китните БЪлгарски села .поне 80 % от тях ще се върнат на село сред чистия въздух .Имат лозя ,плодни дървета,градини ..
25
0
 
7
 
! Отговори
НА ПЕНСИЯ преди 6 години
ДА се намали пенсионата възраст поне до 53 години за жените и 55 години за мъжете.НАгли престъпници на власт блокираха милиони работни места с цел БЮРОКРАТИТЕ ОТ СОФИЯ ДА ПАПАТ МИЛИАРДИ грабени от народа до 65 годишна възраст.Това са стотици хиляди чиновници от министерства и ведомства получаващи яки з а БЪлгария заплати само от ограбвани народни милиарди.
24
0
 
18
 
! Отговори
Как да се прероди преди 6 години
Как да се върна на село като нямате канализации, топла вода - газопроводи - да Южен поток стана Турски. Нямате болници по селата. Дянков ги закри. Нямате училища щото българките къде да раждат? Нали родилните отделения се намират в болниците, които закрихте.Няма сигурност - някой браточка шъ мъ утепа за един галон бензин. Църквите ви се рушат, а язе съм прававедна Божия твар и обичам неделна литургия. Продадохте заводите за скрап. В Германия плащат на млади хора да работят в биоземеделие.Аве...
23
0
 
29
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Селата в северна България са като след война...а колко много млади хора имше.. имаше и живот. А сега след упорити 25 годишни " усилия" на село няма банкомат и квартален а *** вилнеят като башибозук.Хората живеят в същия страх като преди триста години.
22
3
 
16
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
До Анонименне, решението са християнските българи от Украйна и МОлдова, Македония и Албания!!!!!!!!
21
2
 
15
 
! Отговори
emiliaaaa преди 6 години
дайте българско гражданство на българите от Украйна и Молдова!!!!!!
20
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5500 села в България ,са изиграли своята роля в живота на българина .Сега животът е друг с окрупнено земеделие и градове с по-добър живот.За да има живот в тези села,това значи ,да се заселят с милиони граждани ,а кой тогава ,ще работи и живее в градовете?В държавите в Европа положението със селата е същото.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започвам да си мисля, че всички с инициали Б.Б. са еднакво умни.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къща на самота облят прозорец м тъма, а никролога на бабата на врата .Тук няма ни кой само тишина .Село мое опустело от тишина и разруха , като умра оставаш диря нито една. Но ставаш за дом на зверове и самодиви и животни диви и няма кой да посрещне внучето си мило. Дома е там вече, когато те посрещат горещо.
17
7
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Късно е да се спасяват, закривайте държавата !!!
16
6
 
17
 
! Отговори
654 преди 6 години
Късно е.
15
3
 
20
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
ПОПИТАЙТЕ ИВАН КОСТОВ, ТОЙ ИМА НАЙ ЯСНА КОНЦЕПЦИЯ КАК ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО.
14
4
 
32
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
БГ-селата, дори и малките БГ- градове са умрели за живот.Ще има живот само в 4-5 по големи града, дръгаде хората ще работят колкото да не умрат от глад-за жълти стотинки.
13
1
 
11
 
! Отговори
Мъдреца преди 6 години
До VG gut UhrАко въпросът заглавие не е чисто риторичен и ако стаията очаква свежи идеи, да - това с укрупняването е разумно, макар 1е изисква много, ама много административни маневри. Разбирай - бюрокрация! Тоест - я камилата я камиларя, докато изгрее това слънце, много пенсионери ще си отидат. По-лесен отговор - да си прегледат най-будните хора в селата материала за комуните, на иврит има хубава дума - кибуците. Събират се в един кибуц хората от няколко основни професии и си помагат.
12
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Упадъкът на българското село не започна с ликвидирането на ТКЗС и АПК, а с тяхното съзваване!
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демографската катастрофа е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на България. Така държавата започна да се грижи за хората и заплатите да стават по-ггоденормални. Ама не им отърва искат да си внасят роби но естествено няма да им се получи това е последното поколение с в и н е управляващи България децата им няма да управляват защото църните ще ги изгонят като българина се доевакуира.
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сите селяни станат ИТ специалисти като останалата част от държавата?
9
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90 процента от селата са обречени.причини много.от 20 г. Слушам как умни глави дават съвети...чешат си. Езиците.н икой не иска да се върне на село.малцината които се решават ще бъдат малтретирани и от братята с тъмен тен и неприятна миризма.

Спонсорирани публикации