България с незначителни темпове на растеж спрямо средните в ЕС

Това, че сме над някои не значи нищо, смятат експерти
18 окт 2017 18:45, Петя Славова
24
България с незначителни темпове на растеж спрямо средните в ЕС
Снимка: архив, Булфото

България е с незначително по-високи темпове на растеж спрямо средните за региона, в който се намира - Европейския съюз. Това, че сме над някои страни, не означава нищо и е несъществено предвид огромните разлики в производителността на труда, БВП и доходите.

За да можем да говорим за някакъв догонващ растеж, ни трябва много по-съществено превишение. Това мнение изрази проф. Ганчо Ганчев от Института за ново икономическо мислене по време на дискусия по темата "Догонващ растеж и устойчиво развитие на България: проблеми и перспективи" в БТА.

Според него страната ни се е развивала най-бързо по време на командните условия, но при прехода е изпаднала в тежка рецесия и затова и до днес е най-бедната държава в Европа. По отношение на БВП, където водеща за Европа е Норвегия, сме много под считаната за еквивалент 40-процентна бариера спрямо скандинавската държава.

Сред мерките, необходими за продължителен период на по-високи от средните за региона темпове, е устойчива икономическа стратегия, в т. ч. търговско-индустриална политика, национално и регионално програмиране и планиране. Това означава консенсус и политически фактори. Друго условие е политическа стабилност, капитал, работна сила, инвестиции, спестявания, преки чуждестранни инвестиции, достъп до външни пазари.

По думите на проф. Ганчев страните с реализиран устойчив растеж като правило имат политическа стабилност и много често дори авторитарни режими. Типичен пример в това отношение са Сингапур, Южна Корея, Япония.
Много важен момент е достъпът до пазари - за България в трети страни извън ЕС - САЩ, Турция, Китай, Русия.

Според проф. Ганчев макроикономическите аспекти, инфлацията , валутните бордове, проблемът с еврозоната и автономните парични политики са с определящо значение за темповете на растеж. По думите му в условията на фиксиран валутен курс по принцип не може да се провежда автономна парична политика.

Последните изследвания на МВФ сочат, че страните с плаващ курс имат сериозни стратегически предимства, а валутните бордове, в какъвто е и България, са механизми, които консервират структурите и не позволяват стабилзиране на растежа. За да се измести в класацията на страните с догонващ растеж, страната ни трябва да реши проблема с макроикономическия режим, смята проф. Ганчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Economist преди 6 години
Някой иска да удари джакпота и клати борда. Не дръжте пари в лева, всичко в евро или долар. Да не се събуди три пъти по-бедни един ден.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кък бе ! Не е вярно това. Горанов каза, че сме на челно място в Европа по икономическо развитие.
13
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
На някой май не му харесва борда.Падне ли борда влизаме в хиперинфрация.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно Бойко каза че сме много напред
11
4
 
1
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Докато все още господства капитализма никакъв растеж не чакайте.
10
0
 
9
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Вижте как изглеждат бизнесмените и политиците визуално,пък и простолюбието по мегданите и нема нужда да се коментира растежа.....
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последните изследвания на МВФ сочат, че страните с плаващ курс имат сериозни стратегически предимства, а валутните бордове, в какъвто е и България, са механизми, които консервират структурите и не позволяват стабилзиране на растежа.---------------Сега кремълските *** ще се хванат за мнението на МВФ като удавник за сламка.Този МВФ, който довчера плюеха по всички форуми. Валутният борд именно стабилизира растежа - не му дава да е прекомерно голям, но го държи относително постоянен.
8
7
 
5
 
! Отговори
Ne преди 6 години
Лукойл, белене, ктб, пеевски. Товаце достатъчно да срине далеч по-развити от нашата икономики. Ако се отървем от тях, ще хвръкнем направо!
7
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
ВСИЧКО В НС Е--ЦИРК САМО РЕВОЛЮЦИЯ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ ПРАВАТА НА НАРОДА В НЕГОВИТЕ РЪЦЕ В МОМЕНТА СМЕ ЕВРОАМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ ТОВА Е ИСТИНАГА
6
16
 
9
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Ако все още не сте разбрали, че сегашното положение на балканския бантустан бюлгаристан е директен резултат на диващината, наречен "възродителен процес", никога няма и да разберете. Тежка ви е кармата за съжаление, но няма какво да се прави - божа работа!!
5
21
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Фейк нюз - не е вярно! българия расте, но само че като морков - надолу! В средата на 80'те години на миналия век българия беше втора по жизнен стандарт в източния блок, след ГДР. Но след като турците бяха изгонени от страната - това са основно хората, които произвеждаха съществените блага в страната, като се почне от земеделие до строителство, транспортация и пр. отрасли на икономиката, българия вече е твърдо закотвила на дъното!Още вчера беше публикуван доклад - българия е най-бедната в Юръп!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Темповете на растеж се определят от матряла! Калпав матрял, ниски темпове на растеж! Имаме си стара поговорка за този случай - *** народ, слаба държава!
3
12
 
4
 
! Отговори
ф преди 6 години
Нинова, нахрани червените ***, че в празните им глави само суджуци се въртят!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е развиваща се държава!Темповете на растеж трябва да са многократно по-високи от тези на развитите държави!Ако развитите трябва да правят 1-3% то ние трябва да не падаме под 10%Управлението излиза ,че е лошо!
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как бе, нали Суджуците постоянни ни убеждават, че сме Номер 1

Спонсорирани публикации