Работодателите поискаха главата на Бисер Петков

510 лв. минимална заплата била икономически недопустима
Обновена: 18 окт 2017 16:47 | 18 окт 2017 16:37, Камелия Цветанова
76
Работодателите поискаха главата на Бисер Петков
Снимка: Булфото, архив

Работодателските организации настояват за оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

В писмо, адресирано до Петков, от Асоциацията на организациите на българските работодатели подчертават, че чрез проектобюджета за държавното обществено осигуряване увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева и на минималния осигурителен доход по икономически дейности с 3,9 на сто е недопустимо.

Още по темата

Според работодателите минималните осигурителни доходи са въведени преди близо 15 години като мярка за изсветляване на доходите от труд. В първите години от действието си, мярката произвела известен ефект, но с течение на времето, с промените в нормативната уредба и икономическата среда, мярката вече не е актуална, а по-скоро стара, неефективна, "и се превръща в бреме и тежест за конкретността на икономиката и заетостта".

Според бизнеса у нас години след отключването на глобалната икономическа криза от 2008 г., административно определяният минимален осигурителен доход (МОД) по основни икономически дейности и квалификационни групи професии не съответства на нуждите на икономиката и се разминава драстично както със специфичното състояние на отделните сектори и предприятия, така и с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Този доход само увеличава обхвата на сивия сектор в България и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация, подчертават работодателите и допълват, че тези аргументи са били представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

Тези механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.

Въпреки това у нас е в ход увеличаване на ставките на осигурителните вноски за фонд "Пенсии" на ДОО, независимо от първоначално заявените намерения за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест. Същевременно с това в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване на отклоняването от осигурителни задължения в значителни размери, което допълнително обезсмисля нормативното определяне на прагове за МОД, пишат още от АОРБ.

Бизнесът обръща и специално внимание на предприетото административно увеличение на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст. Това увеличение не било обвързано с осигурителния принос и нарушавало принципите на приетия пенсионно осигурителен модел.

В заключение АОРБ обобщава, че публично заявените намерения за административно нарастване на праговете за МОД с 3,9 % и увеличение на МРЗ на 510 лв. през 2018 г. не са консултирани предварително с работодателите като национално представителни работодателски организации.

Според тях намеренията за промени в Проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване е стъпка, която е пряко насочена срещу социалния диалог.

"Това намерение демонстрира отказ от изпълнение на специфичните препоръки на ЕК, вкл. за актуализация на МРЗ след приемане на консенсусен прозрачен механизъм за нейното определяне, отлагано повече от три години, както и за предприемане на структурни реформи на пазара на труда, гарантиращи конкурентността на икономиката и дългосрочен стабилен икономически растеж", категорични са работодателите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 6 години
Аз за по малко от 1500лв. работа не барам, на тия пумияри и 500 им се виждат много.....
57
1
 
0
 
! Отговори
.................... преди 6 години
Тая хазна - Българската трябва да се пълни - нека и бизнеса да налее малко пари в нея, не само простолюдието!
56
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
vsichki sme zad Biser Petkov,daje i 510lv sa malko !!!!!!!!!
55
0
 
0
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Когато започваш бизнес си правиш сметка. Фирмата има капитал, активи пасиви, разходи приходи, а не започваш като шев, мислейки си, че първите 10 000 са за твоя джоб, а после ако има други 10 000 ще отидат за заплати. Калкулираш си колко персонал ти трябва за каква работа, какъв е пазара, какво можеш да направиш. Според моите изчесления, за да се изкара сивата икономика една минимална заплата 800лв би решило мноого от проблемите на държавата. Зависи разбира се, кой какви интереси има.
54
0
 
0
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До Анонимен 50Не се излагайте,сравнението е нелепо.
53
0
 
1
 
! Отговори
Той преди 6 години
До Тяне става ясно какво са ти направили островите че толкова ги ненавиждаш. Да не са те одрали на някой тур оператор. Аз живея на един полед до островите наоколо, Папуа, Фиджи, Бали, Филипините, Малайзия. От тук Сидней цените са от 200 долара почват полетите според сезона и дестинацията. Ей го е къде е летищетото Кингсфорт след ИстернДистрибутор с колата за минути съм на летищетотоТа не разбрах, какво те безпокоят островите? Всеки който живее скромно може да се метне от тука и да иде
52
3
 
13
 
! Отговори
Тя преди 6 години
Да ходят по острови на почивки могат,а да плащат на служителите си не могат!!! Може би трябва да се научат да живеят по-скромно, а не в охолство все за сметка на работника!!!
51
2
 
1
 
! Отговори
т.ъ.п.ч.о.о.о. преди 6 години
До АнонименНЕ Е 70 евроцента на ден, а е 7 евро така, че ниой не работи за едно "кафенце", това е първо и второ, на теб по-добре ли ти е да станеш сутрин и да кажеш "мамо, дай пари за цигари" А?
50
0
 
9
 
! Отговори
вара кура бура преди 6 години
работодателят е лице на което БКП/БСП му продаде собственост на 1/10 от реалнатапазарна цена.Но идва време когато няма да намират и нискоквалифицирани работници,народа се изнася за нормални държави.Трябва да си *** да им работиш на тези ужработодатели.
49
1
 
9
 
! Отговори
БОКЛУЦИ преди 6 години
Робовладелците че са ***.И спор няма,но по големи ***.и са работниците.Еми извинявай бате ама не може да ида на интервю за еди каква си квалифицирана работна позиция и да кажа примерно --1 800 лв заплата и да се договоря с робовладелеца,а ти след мен да кажеш че ще бачкаш същата работа за 1000 лв ? Много ясно че ти правиш живота труден на всички работещи в тази държава по този начин.Аз от такива дето правят дъмпинг не мога 2 ра година работа да почна.Аман от мишки в тая ***
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се наричат заплатодатели. Нискозаплатодатели, минизаплатодатели. Работодателите са работниците.
47
0
 
17
 
! Отговори
работник преди 6 години
Защо ревете, че ви стрижат, като сте овце!Погледнете съседна Гърция , как всички стават като един, случи ли се да съкратят някого!Във Франция - как се гледа под лупа колко куб.м. имаш в квартирата!За условията на труд няма да говорим!В Швеция където шкафа за раб. облекло се отоплява!(И това го има по света)Във Великобритания, където на строителен обект, по средата на нищото, има контейнери - тоалетни с топла вода , течен сап/ун и три вида крем за ръце, да не би случайно да хванеш някоя болест
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на тая камара мaзници е крайно време някой да им прати данъчните и инспекция потруда за да ги попитат защо укриват данъци и осигуровки .
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като погледна мазната гелосана ботоксова физиономия на Шефа на уж Работодателите - Киро Домузчиев, производител и разпространител на наркотици в световен мащаб, пръв приетел на Мутро-Премиера и коментарът е излишен.Обаче докато територията е пълна с овце с наведени глави - ей такива като тия ще ви яздят до гроб. И ще ви смъкват по 5 кожи.
44
3
 
14
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
Объркал си се - при комунистите нямаше бизнесмени и работниците взимаха добри заплати. Много добри.Сега при псевдо-демократчетата-бизнесмени, работникът е притиснат до стената, а те се возят на Ролс-Ройси и други коли, които до преди 30-ина година бяха гледали само по филмите.Едни такива пък имат дори частно яхтено пристанище, представете си.И никой не ги пита откъде са им парите. Сигурно са били по-трудолюбиви от другите.
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако зависеше от тия народни изедници, сигурно щяха да поискат да им работим и без пари. Мръ-сни гад-ове.
42
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите "бизнесмени" искат да изгонят всички българи от България.
41
2
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А народа иска главата на октопода бизнес.Това не са бизнесмени,а мафия.Революцията от 09.09.1944г. трябва да се повтори,и всичко да се национализира,да се започне от нулата ,с железни закони.И тогава ще си проличат кои са способни.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са в този картел? Работникът е работодател, а този картел е работовземател. Вече трябва правилно да се наричат работовзематели. Наемодателят по същия начин получава пари от наемателя. Работонаематели или работовзематели е правилното определение за тези картелчици.
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАло големия умник , като не можеш да си собственик ще фалираш и толкова . Как в Западна Европа може , а тука в България нищо не може. Имаш ле представа какво са 210 евро на месец , това е по 70 евроцента на ден или по 1.40 лв. на ден или работиш за едно кафе на ден. Нещастници, работете си сами .

Спонсорирани публикации