Туризъм с БГ привкус – много туристи, напук на грешните политики

Защо броят на чуждите туристи расте въпреки хаотичните държавни политики
Обновена: 22 ное 2017 19:16 | 22 ное 2017 19:12, Екип на Bloomberg
8
 Туризъм с БГ привкус – много туристи, напук на грешните политики
Снимка: Bulgaria ON AIR

През 2017 България посрещна много туристи. Това се дължи основно на бума на нискотарифните полети. Те карат много туристи, интересуващи се от градски забележителности, като посещаемостта на градове като София, Пловдив, Велико Трърново и т.н. расте. Морето обаче стагнира, като ръстът там е 2,2%.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите на госта в студиото държавата ни се проваля в сферата на маркетинга и рекламата на туристическия ни продукт, туристическите ни щандове на големите изложения в сферата също са „пълен провал“ - празни, неугледни, без нужната информация в интернет. Като слабо звено бе отбелязана и политиката на Министерството на туризма по отношение на преместваемите обекти по плажовете.

Основният проблем – липсва адекватно управление на туристическите атракции публична собственост, липсва дори и яснота кои са те.

„Трябва да инвестираме в кадри в държавата, в политическото управление на туризма, което да насочи своето внимание към туристическите атракции публична собственост, които са абсолютно занемарени, неконкуретоспособни, неуправляеми, няма смислен регистър на тях, липсва качествен интернет сайт, който да представя информация“, посочи Драганов.

„Туристическите атракции публична собственост се нуждаят от инфраструктура, от управление, от маркетиране, което да генерира допълнителни проходи за местната икономика. Именно това трябва да прави държавата“, добави той.

Кои все пак са и положителните аспекти на държавната политика в сферата?

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Докато неграмотни и не компетентни хора правят рекламите в сайтовете за България, които объркват българските планини с американски и им плащат за това милиони, туристите по морето ще намаляват. Вместо да продължава тази корупционна схема, трябва да се дава на студенти за хиляда лева да направят реклама на страната ни. Освен че ще бъде много по евтино то и качеството ще бъде на ниво и ще си личи че е направено от грамотни хора.
5
0
 
0
 
! Отговори
Nezd преди 6 години
Fakenews. S kolko katinara sa zatvoreni hotelite dnes?! Pone 7 651 897 kitaiski katinara ?!...
4
0
 
10
 
! Отговори
Туризъм? преди 6 години
2005 година при заплата от 180 лв в Провинцията,на морето плащаха 600 лв2017 при заплата 600 лв в провинцията на морето плащат 550 лв.Туризма ние е в развитие -цените се дигат,туристите са все по-жадни за дрога и алкохол,а работниците могат да спят 4 часа да ядат само хляб и да носят на плюнки и обиди. Отделно хубавите рускини почнаха да ходят в Турция,та за това и богаташите ловци на рускини започнаха да харчат в Турция.Робовладелски коментари залипса на човекопододни,коит да работят за 460лв
3
2
 
3
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
И какво излиза отново и отново?!?!?! Държавната администрация е ялова и дори на очевидно перспективни ниши от икономиката, които биха носили полза на всички, не е способна да създаде елементарен регламент за развитие на местно/национално ниво. Ама с калинки как да вършим работа?.....
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напук на форумските червени нинджи, които цяла година се опитват да омаловажават работата на всички работещи в туризма. Очевидно вече , не сте нужни на държавата . Всичко върви напред и на горе и вашите черни прогнозни са смешни :))))
1
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Общините на София, Пловдив, Велико Търново трябва да си дадат сметка че градовете им вече са туристически дестинации. ЗАДЪЛЖЕТЕ гражданите в центровете на тези градове да си измажат и боядисат фасадите че мазилката пада по туристите. ЗАДЪЛЖЕТЕ гражданите да чистят след кучетата си че ще се лъзне некой турист. ЗАДЪЛЖЕТЕ ги да затварят капаците на кофите за отпъдъци и да не хвърлят нищо извън тях /даже и да са тоалетни чинии, гуми и стара дограма/.