Пазарът на земя се активизира в края на годината

Нотариусите съветват да се побърза със сделките за имоти
11 дек 2017 15:18,
0
Пазарът на земя се активизира в края на годината

Сделките със земеделски земи в последните работни дни от годината бележат ръст, отчетоха експерти в бранша. Традиционно пазарът на ниви през първото тримесечие на всяка година е слаб, тъй като сделки се сключват по-рядко, което се отразява на цената. През зимата тя е доста по-ниска от средногодишната. За това собствениците на земи, които са подготвени за продажба, бързат да приключат сделките си до края на годината.

От друга страна, част от документацията, необходима за реализирането на сделка важи в рамките на една календарна година и забавянето на продажбата или отлагането ѝ за след празниците ще забави процедурата. Това ще доведе до изкарването на нови документи. Като, например, данъчната оценка на имотите. Тя се изкарва от служба "Местни данъци и такси" в съответната община и важи за годината, в която е заварена. Нотариусите също предупреждават, че заради натрупването на много почивни дни около Коледа и Нова година ще спрат изповядването на сделки по-рано от обичайното.

От българската компания за управление на земя "Агрион" потвърдиха, че последните месеци на годината са традиционно силен период при сделките за земя. Според тях най-честата причина за продажба на земеделска земя от страна на собствениците и наследниците е нуждата от свежи пари, с които да посрещнат празниците.

Част от продавачите използват средствата от продажбата за покупка на друг недвижим имот, за лечение или спешни нужди. Експертите отчитат, че процедурата при продажба на земя е доста по-лесна и облекчена от кандидатстването за ипотечен или потребителски кредит. За това притежателите на земя, които имат нужда от свободни пари предпочитат да продадат част от парцелите си.

Според анализ на "Агрион" собствениците на земеделски земи у нас са хора на средна или напреднала възраст. Те притежават по около 20 дка земя и живеят предимно в столицата или другите големи градове и парцелите им се намират в отдалечени райони. Това е причина голяма част от тях да нямат интерес и желание да обработват нивите си. За това те предпочитат да ги отдават под аренда на частни арендатори или кооперации, като тенденцията е да се сключват все по-краткосрочни договори.

Част от земята обаче е с неуредени права и обект на съдебни спорове, което често води до допълнително разпокъсване на парцелите. Именно разпокъсаността на поземлените имоти е една от основните спирачки за навлизането на по-мащабни нови инвеститори в бранша, твърдят в земеделските среди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Напиши коментар Коментари