У нас - основно нелегално внесен тютюн за наргиле

Институциите се опитват да регулират, но подходящи ли са мерките?
10 авг 2018 21:58, Екип на Bloomberg
0

В България по официални данни има само 4 големи вносители на тютюн за наргиле. Той обаче се предлага в по-голямата част от българските заведения. Тютюнът често е контрабанден и качественият продукт не стига до крайния потребител. Страната има нужда от засилване на регулацията при вноса на акцизни стоки. Това каза Димитър Петров, собственик на верига заведения, предлагащи наргиле, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според госта преди приемането на промените в Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане, които забраняват наргилетата в закрити обществени помещения, трябва да се установи вредата от пушене на наргиле и да се регулира пазарът.

Вили Казасян, предприемач, търговски представител на ирански завод за тютюн за Европа, посочи, че институциите се опитват да осъществят регулация, но мерките не са подходящи.

"Трябва да има точен регламент, с който да се засили контролът. Има необходимост от засилване на митническия контрол при вноса на акцизни стоки".

Според гостите забрана за пушене на наргиле дори в обособените за това зони в заведенията към момента ще окаже най-сериозно влияние върху собствениците на ресторанти и барове.

"Задушават се малкият и среден бизнес, които са двигателите на цялата икономика. Забраната ще се окаже пагубна за тях". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: наргилетютюн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации