Момчиловци се готви за... китайската инвазия

Градят демонстрационна мандра за производство на кисело мляко
26 сеп 2018 14:00, Надежда Бочева
17
Момчиловци се готви за... китайската инвазия
Снимка: Investor.bg

Родопското село Момчиловци се подготвя в следващите години да привлече хиляди китайски туристи, които да посетят Централните Родопи. Това стана ясно по време на традиционния фестивал на киселото мляко, който се проведе през почивните дни.

В момента селото е много популярно в Китай заради държавната компания Bright Dairy & Food, която държи сериозен пазарен дял при киселите млека именно с марката "Момчиловци". Рецептата се различава от българската и е представяна като здравословен продукт, вдъхновен от регион на дълголетници.

До две-три години регионът на Централните Родопи може да привлича 20 – 30 хил. китайски туристи годишно, като за тях именно Момчиловци ще е първоначалният притегателен център, смята Иван Тодоров, председател на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

В Китай Момчиловци е бранд, свързван със здравето, каза пред журналисти Шен Тин, служителка за връзки с обществеността в Bright Dairy.

Съвместно с местната ферма на фамилията Данчеви китайската компания инвестира в създаването на демонстрационна мандра, в която ще се произвежда кисело мляко и ще се организират посещения за туристите.

В момента една от спънките пред местния туризъм е именно липсата на местна марка мляко, която да се предлага постоянно в магазините, заведенията и къщите за гости. Изключение е празникът на млякото, на който производители от малки ферми предлагат голямо разнооразие от сирена, кашкавали и кисело мляко, които не могат да бъдат намерени в търговските вериги - например масленото овче сирене брънза, кашкавал с различни подправки или дори потопен във вино.

Бъдещата мандра, чието изграждане започна точно на празника на млякото в присъствието на гости от китайската компания, трябва да запълни сегашната липса. "Тази ферма ще показва на туристите как се произвежда кисело мляко в България", коментира Шен Тин.

Продължението на репортажа вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам безвизов режим за китайци с един ден срок за получаване на гражданство край с дрмографските проблеми за седмица сме 300 милиона а Ердоган рязко ще си самоограничи душевните граници.Абе само аз ли тъй го чувствам или на последък всички политици по света са от *** нагоре.
13
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Как само лъжат туристите...
12
2
 
2
 
! Отговори
МАНДРА ЗА КИСЕЛО ЗЕЛ преди 5 години
Предлагам насърчаване на свободната Имиграция на китайци в ***. Цел 75% китайци, 25% бугаропитеци. Тогаа ке цъффне и ке върже.Виж Сингапоре. За една генерация стана от дупка на Азиатска Швейцария.
11
1
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До JokoПроблема е, в това, че, ако турците не успяха в Родопите, китайците ще успеят. Те успяха да разбият след дълги години война, могъщата ни Хунорска империя и да ни изтласкат на Запад. Китай дължи просперитета си, като държава, именно на антагонистичният сблъсък с на. Но сега, ситуацията е друга, съвсем друга. Един път, заседнали в Родопите, ще ги превземат за 1 година, целите, нас малки групи по няколко милиона;))) А и сегашните родопчани, нямат общо с предишните!
10
3
 
9
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Момчиловци, нищо хубаво не ви чака ! ! ! ! Очаквайте в скоро време родопчанките да почнат да раждат китайчета....
9
1
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Наскоро четох хубава статия в Инвестор - "Новият път на коприната", отнася се за нова фаза от икономическата инвазия на Китай в Европа, препоръчвам Ви я...
8
4
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
То кой ли не мина от там, сега и китайците.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за селото
6
3
 
9
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Това съм го казвал и друг път, на едно изложение в Европа отишли и български занаятчии да представят шаяк и дъбени кожи и европееца казал, Много добре искам 100 хиляди, и нашите обяснили че ще им трябват 10години. Същото е с млякото ,те туристите ще дойдат, но колко време ще им трябва да произведат 20-30 хил кофички с кисело мляко и още толкова сирене???
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маслено овче сирене брънза...Брънза - това означава сирене на румънски език :))))Пак объркахте думите ;)Но помнете - пазете се от китайците !Те идват с усмивка и завземат всичко!
4
4
 
20
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
Браво на селото,чудесна идея! Пожелавам им много късмет и просперитет.
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачБоже,боже.Китайците ли те притеснява?Притеснявай се за тези от Близкия изток и Африка
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е вчера нали беше японска инвазията. Днес китайска ли ще е.Или викате няма значение - та-ак да става.
1
17
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Навремето китайките построиха заради нас, огромна стена, сега наште глъвоци, зорлем ще ги населят в Родопит

Спонсорирани публикации