Ядем турски и гръцки домати, нашите отиват в Унгария

Все пак вносът надвишава осем пъти износа на зеленчука
43
Ядем турски и гръцки домати, нашите отиват в Унгария
Снимка: Булфото, архив

Турция и Гърция са водещи дестинации за доставка на домати и краставици у нас през първото полугодие, каза Дафинка Грозданова - държавен експерт в Министерството на земеделието, храните и горите, пред БТА.

По думите й двата зеленчука се внасят също от Албания и Северна Македония.

Още по темата

Родното производство на домати пък е намерило пазар в Румъния и Унгария.

Български краставици се изнасят в Германия и Чехия. Освен наши, ядем също доста френски и германски картофи. Част от родната продукция пък заминава за Румъния и Гърция.

Зелевите култури се покриват като внос от Северна Македония и Албания, наше зеле се търгува в Румъния и Сърбия, посочи експертът.

Като цяло вносът на плодове и зеленчуци превишава износа за периода от януари до юни. Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците - три пъти, чесънът и корнишоните - 4 пъти, главестото зеле - почти 5 пъти, картофите - 10 пъти, дините - 3 пъти и т.н., по данни на земеделското министерство. Единствено при малините износът чувствително превишава вноса.

Според официалната статистика от април тази година идващите от чужбина ябълки са 56 процента, ягодите - 59 процента, доматите - 66 процента, картофите - 53 процента.

През 2019 г. ядем предимно македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, гръцки и албански ягоди. Румъния е основна експортна дестинация за същите плодове, български ябълки се продават и в Гърция, череши - в Германия, ягоди - в Беларус.

Най-търсените плодове от потребителите у нас са череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии, каза още Грозданова. По думите й заради появили се късни пролетни слани и мразове през последните няколко години са пострадали кайсии, праскови, нектарини и зарзали, поради което в продукцията им се наблюдава спад.

По данни от първото полугодие цената на едро на ябълките е намаляла с 26 на сто спрямо 2018 г., на черешите с 8 на сто, оранжерийните краставици са по-евтини със седем процента, оранжерийните домати са поскъпнали с шест на сто. Най-голямо е увеличението на цената на картофите - със 100 процента и в края на май са се търгували по 1,30 лв./кг на едро, при 0,65 лв./кг през миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо търсите причините там,където не са?Преди години мутрите изкупуваха черешите от градините НА ЦЕНИ, КАКВИТО ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ! Може би и сега е нещо подобно?Е, как ще мотивираш някой да заложи всичко, дори и на членовете на семейството си за да печелят прекупвачи и престъпници? Държавата вслучай на конфликт, винаги е против обикновенният човек, МВР, прокурори, съдии -всички защитават престъпниците, защото от там са им огромните доходи.
32
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До УМЕН,аз пък никога не купувам ганьовско
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие ядете турски и гръцки домати, аз си ям от моята градинка.
30
2
 
6
 
! Отговори
Кондю преди 4 години
Големи врътки
29
3
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До бл.134 в Зап. паркДоста креативно и саркастично.Народ с една емблематична сентенция "Не сакам я да съм добре,сакам съседо да е зле".И още една "Кой ти извади окото.Ами брат ми.А-а-а,сега разрирам защо толкова дълбоко е извадено"
28
4
 
24
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До Айшето от Сливен"Трагедията на една селскостопанска страна - да внася чужда продукция...Трагедия предизвикана от невежи,неграмотни и предатели и слуги на чужди интереси!!!" Това се нарича неолиберална-Ядомасонска демокрация в действие в комбинация със същата икономика
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има особени климатични дадености за зеленчукопризводство и производство на плодове. Може би , защото нашите полета са закътани между планини, а лятно време слънцето е силно. В една западна страна съм и сравнявам - безвкусни праскови, пъпеши, ябълки, дървени кайсии и круши, дини на вкус като тикви. Аы ви сиктир и демокрацията мошеническа, пусто да остане!
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От голям износител на плодове и зеленчуци, демокрацията превърна България във вносител на плодовеи зеленчуци. Същото стана и с месото и месните произведения. Но таак е при демокрацията - България загива.
25
10
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
България на 6 морета .Бългрите са най-стария народ на планетата и идват от обратната страна на Луната
24
0
 
23
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 4 години
Тракия-зеленчуковата градина на България...!!!? Да, ама не! Знаете ли, че 2/3 от продавачите на зеленчуци по пловдивските пазари не са производители, а прекупвачи от борсите на гръцки, македонски и турски зеленчуци!
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-разкошен на вкус от българския домат в цяла Европа. И с най-високо съдържание на каротин, ликопен и други полезни вещества. В една западна държава съм, продават 5-6 вида домати тук кои от кои по-голяма гадост, гледани сигурно в оранжерии с хидропоники. Какви домати в северни страни като Белгия, Холандия, Полша. И френските са същата гадост. Че им вдигнаха и цените от 2 евро на 3,60 евро. И с дините, ябълките и другите зеленчуци и плодове е подобно положението
22
0
 
22
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
Трагедията на една селскостопанска страна - да внася чужда продукция...Трагедия предизвикана от невежи,неграмотни и предатели и слуги на чужди интереси!!!
21
3
 
11
 
! Отговори
177 преди 4 години
ТКЗСТ-тата бяха супур неефективни. Поне така ни втълпяваха. Всички знаем какво и колко произвеждаха. Сега обаче въпреки всичките субсидии и помощи (доколко са пазарни всеки може да прецени) и въпреки високата ефективност на капиталистическото селско спотанство, ядем вносни плодове и зеленчуци. Накратко казано, всичко бе една голяма измама. Ако искаш да си добре важното е да намериш някой който има, да ти дава пари. Ако може това да е този който ги печата, най-добре. Нищо друго не е важно.
20
20
 
6
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Е па на кой не му отърва да оди у Северна Корея и у Венецуела.Там че яде убави соц. домати.
19
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Waffen SSОф като почнете да ми говорите глупости нямате равни. Викаш демократичните домати не са вкусни като социалистическите а :)))
18
6
 
28
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Веднъж се заговорих с един германец от ГДР,говореше сносно руски.Беше идвал в България много пъти още като малко момче с родителите си,като младеж,като семеен човек.Та той ми каза,че като влизали в България през моста при Русе навлизали в страна-градина с безкрайни полета с най-вкусните домати,краставици,праскови,дини.Попита ме къде са сега тези зеленчуци и плодове с перфектен вкус и незабравим аромат.Отговорих му,че след "необратимите" демократични промени ядем банани и чужди плодове
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко е просто... всеки да си яде това, което произвежда и едва, ако остане тогава да се изнася. Нашето отива в Унгария, а ядем турското. Еми няма по-голяма простотия. ВИНАГИ ЩЕ КУПУВАМ ОТ БАБИТЕ НА ПАЗАРА!!!
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе само на мен ли не ми пука от къде ми идват доматите?
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Да ама пропускаш факта, че до 89-а имахме изходни визи от страната и не можеше всеки да пътува в западна европа. Много бягаха през границата със Сърбия освен ако не бяха разтреляни от нашите граничари.
14
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързо някой да каже как от българското по-хубаво няма и само ние на тази планета знаем как се гледат домати...