Покрай Brexit и търговските войни в САЩ: Ще скочи ли цената на алкохола?

Кой е възможно най-лошия сценарий...
23 авг 2019 22:21, Петя Славова
10
Покрай Brexit и търговските войни в САЩ: Ще скочи ли цената на алкохола?
Снимка: pexels.com

Политическите трусове в световната икономика дават все по-сериозно отражение върху бизнеса по целия свят, като една от поредните индустрии, които се очаква да понесе сериозни щети, е алкохолната. Очаква се ЕС да наложи нови мита върху вноса на американски спиртни напитки от 1 януари 2020 г., като в същото време евентуален твърд Brexit би могъл да налее още масло в огъня.

Цената, която ще плати крайният потребител, ако се стигне до възможно най-лошия сценарии, би била между 2 и 10 лв. за бутилка. Това мнение сподели председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас Ралица Скорчева в студиото на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

 "Имаме теория, при която трябва да бъдем подготвени за налагане на тарифи върху британските алкохолни продукти след октомври. Около 75% от уискито на рафтовете в България ще бъде на по-висока цена с между 2-6, а може би и 10 лв. Ще се получи една изкуствено създадена от правителства и политици премиумизация в ценовото позициониране на вносните алкохолни продукти".

Митата, с които ЕС иска да обложи американския алкохол, може и да са в размер на 25%, но това не означава, че ръстът в цените ще е с 25 на 100, коментира Скорчева пред Bloombergtv.bg.

"25-процентните мита от ЕС върху всяко внесено американско алкохолно буре не означава, че това повишава с толкова цената на алкохола върху рафта за крайния потребител. За българския пазар поскъпването от 1 януари 2020 г. ще се изрази в повишение между 2-6 лв. за бутилка".

При подобни ситуации бизнесът реагира превантивно, презапасявайки се със стока преди въвеждането на съответните санкции.

Вижте какво още каза специалистът в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шотландското уиски винаги ще го има като алтернатива. И си е доста добро. Освен това си имаме и хубава българска ракия.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** те, амариканците и алкохол ли правят?! Аз бях останал с впечатлението, че там отдавна вече не се произвежда нищо. Щото всички американци дето познавам ми се хвалят с китайските си придобивки. Едно американско нещо не съм видял у тях напоследък, все китайско.
6
0
 
11
 
! Отговори
Загиваме преди 4 години
Цената на американския алкохол е много важна за българите, силно сме притеснени не може да спим чакаме намеса на правителството и лично на премиера доктор хонорис кауза генерал лейтенант Борисов!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеее, ми кво ша прайм ся?! Ние, в наше село друго не лизваме, освен амаерикански алкохол! Ша ни уморите от жажда бе, серсеми!Извън майтапа да попитам писалият статията:Абе, ти верно ли си мислиш, че ни дреме за амерканските бУклуци?
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ха дано, крайно време е да престане да се трови и да се дpoгира тоя пpocт народ!!!
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще пие американски царевичак? Никой не иска вече кока-колата, водата им и редките им сокчета.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми за цената на американското или британското уиски. Тук се пие ракия!
1
4
 
24
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Американската пиячка не струва,обаче шотландската е N1...

Спонсорирани публикации