Безработицата през август без промяна, 5.3% е

14 хил. постъпили на работа, новите безработни са 21 хил. души
24
Безработицата през август без промяна, 5.3% е
Снимка: архив, БулФото

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през август, като отчетената стойност от 5.3% остава непроменена спрямо предходния месец. Понижението на годишна база е от 0.3 процентни пункта, по данни на Агенцията по заетостта.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 172 643, като не се наблюдва промяна в броя им спрямо юли. В сравнение с август 2018 г. те са с 11 319 по-малко.

Новорегистрираните безработни са 21 645, като от тях 1 541 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

На работа през месеца са постъпили 14 512 безработни, като 89.8% от тях са устроени в реалната икономика. Други 378 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

На субсидирани работни места през месеца са устроени 1 480 души: 858 – по програми и мерки за обучение и заетост и 622 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 157 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 1 281.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 17 244, като 63.4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (24.7%), образованието (16.0%), административните и спомагателните дейности (13.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.6%), хотелиерството и ресторантьорството (7.2%), и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: работници в добивната и преработващата промишленост, оператори на стационарни машини и съоръжения; строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); учители; металурзи, машиностроители и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Ааааа преди 4 години
Тези 11319 вече са отлетели през някой терминал,затова са намаляли безработните.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИНито работенето е задължително, нито ученето.Нито набиването на крак по манифестации като едно време.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са лъжи. Безработицата е 105%, 99.99% от хората са под прага на бедността и гладът е масов. Хората вече на връщане от работа, където работят по 16 часа си носят по една прашка с надеждата да ударят някой гълъб или врабче да имат какво да сложат на масата, в случай че не успеят отиват да изравят корени и да берат листа, с които да се нахранят. Повечето хора (90-99%) живеят на улицата и едвам си позволяват айфон.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13аз живея в реалността и сред природата. А ти? В общи линии 4 месеца в годината работя и с "етноса" и ако се съмняваш в думите ми, на пролет заповядай и ти. Но ако те мързи да бачкаш още в 9 сутринта на първия ден си заминаваш.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бърза справка в интернет показва че безработицата стед младите в БГ е 22%.Тези 5% за които пишете да не е на 40+ годишните само защото не се вързва.Кажете веднъж истината, стига нагласени статии
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как 5%? Стига сте ни правили на калинки...Поне 20%, всички кафета са пълни ден и нощ. Само от мойте познати 60% не работят, идея си нямам кой ги храни и кой им дава..
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1"А работещите бедни ? Колко процента са ?" малко са. Ако говорим за реално работещи, а не такива дето симулират работа. *** които имат завършен 8-ми клас и бачкат на полето връзват по 1000 лв. на месец. Ако с това което работиш не можеш да изкараш повече от тях, или не работиш или е време да си смениш работата
9
3
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
А хилядите, които не искат нито да учат, нито да работят ?
8
0
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
То пък работещите сме много добре. След работа пиеш една ракия и лягаш.
7
0
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
гледам как онзи ден почти се сбиха за това кой да рови в казаните , в територията на винету всичко е фъш фъш
6
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Реалната безработица е около 12-15%, но тук не се отчита скритата безработица. А и имаме половин милион бразилци, които само правят сватби и престъпления
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само който не е преминавал през българското бюро по труда той нищо не знае-Гледат те отвисоко и те питат-Ти още не си ли си намерил работа а те вътре в стаята три мишока и чакат да стане 17 ч. и да си ходят ! Вадят се списъци по коридорите за работодатели/ а най добрите места веднага се заемат и не са на списъците / ! Борса има в Гърция доколкото зная от мои познати-Даваш сто евро но те ти намират работа, и ако откажет три пъти губиш депозита а не като нашата Борса чиновници и нищо по вече !!!
4
1
 
12
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 4 години
Младите работещи пенсионери (военни полицаи), като какви се водят ?!Много ми е интересно !
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не направим справка с: Колко души между 18 и 65 годишна възраст, работят, а не колко са се регистрирали, като безработни?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Безработицата през август без промяна, 5.3% е14 хил. постъпили на работа, новите безработни са 21 хил. души"Да не се правя на голям математик, ама не трябва ли количеството нови безработни и тези намерили си работа да е ЕДНАКВО, за да НЯМА ПРОМЯНА? Или от ГЕРБ са гласували нови основи на математиката, докато съм бил на лятна почивка?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А работещите бедни ?Колко процента са ?

Спонсорирани публикации